Lehdet
05.10.2017

Abrahamin lapset sahaamassa omaa oksaansa

Luksusautojen, -tuotteiden ja -kauppojen määrä on silmiinpistävää Dubaissa, Abu Dhabissa ja monissa muissa Arabian niemimaan liike-elämän keskuksissa. Alueen valtioiden näkyvä materialismi kätkee kuitenkin alleen toisen todellisuuden: alistamista, väkivaltaa ja vaikenemista. Valtaosassa alueen maista sanan- ja uskonnonvapaus tai naisten ihmisoikeudet eivät toteudu. Islamin syntyalueella islamin vaikutus ei rajoitu moskeijoihin vaan määrittää koko yhteiskunnan toimintaa.

Saudi-Arabiassa, Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa ja Qatarissa islamista luopuminen on edelleen lain mukaan rikos, josta on seurauksena kuolemantuomio. Myös kristillisen kansankielisen materiaalin hallussapito on kyseisissä maissa hengenvaarallista. Silti me länsimaalaiset liian usein sivuutamme nämä epäkohdat kauppasuhteiden, öljyvarojen ja rahanhimon sokaisemina. Samalla käännämme selkämme niille, jotka tarvitsevat tukeamme. Haastankin meitä kysymään: Olemmeko todella valmiit luopumaan arvoistamme rahan takia?

Toinen Arabian niemimaan tilanteeseen liittyvä haaste ulottuu tuon maantieteellisen alueen ulkopuolelle. Arabian niemimaalle juurtunut sunni-islamiin pohjautuva wahhabilainen islamin tulkinta on luonut ideologisen pohjan Al-Qaidan ja ISIS-ryhmän harjoittamalle toiminnalle. Viime vuosikymmenen aikana lisääntyneet kristittyjen vainot Itä-Afrikassa ja Aasiassa yhdistyvät monesti juuri tähän ääri-islamin tulkintaan. Sen ideologiset juuret ja taloudelliset varat tulevat nimenomaan Arabian niemimaalta.

Ääri-islamilaista tulkintaa levittäviä moskeijoita on rakennettu sadoittain eri puolille maailmaa. Aiemmin rauhanomaisesti kristittyjen kanssa eläneitä muslimiyhteisöjä yllytetään tarttumaan väkivaltaan ”oikean jihadin” [pyhän sodan] toteuttamiseksi.

Tilanne haastaa meitä enemmän kuin koskaan:

  • Tukemaan Arabian niemimaan kristittyjen mahdollisuuksia elää ja toimia kristittyinä edistäen sanan- ja uskonnonvapautta omassa yhteiskunnassaan.
  • Rakentamaan yhteyttä alueen muslimeihin, jotta keskustelujen kautta heillä syntyisi mahdollisuus kyseenalaistaa vallitsevaa islamia ja tutustua Jeesuksen opetukseen lähimmäisen rakkaudesta. Kuten entinen muslimi Etsin Allahia, Löysin Jeesuksen -kirjan.

Kirjoittaja Nabeel Qureshi kirjoittaa uusimmassa teoksessaan Totuus Jihadista:

”Ajattelen, että kristillinen opetus vihollisen rakastamisesta jopa kuoleman uhatessa voisi kenties nykyisin olla käsillämme olevista keinoista vahvin vastaus jihadiin. Se antaa meille ensinnäkin mahdollisuuden vastustaa jihadia, mutta lisäksi sen kautta voimme kohdella muslimeja äärimmäisen kunnioittavasti – Jumalan kuvina.”