Lehdet
07.10.2017

Evankeliumin erottamat

Sanoma Kristuksesta on toisille hyvä tuoksu, toisille kuoleman löyhkä

Arabian niemimaan maissa on yleistä, että muslimisuvut painostavat vastakääntyneitä kristittyjä kieltämään uskonsa Jeesukseen. Nuoren Lela-äidin tarina on vain yksi esimerkki siitä, kuinka paljon Kristuksen seuraaminen voi tulla näissä maissa maksamaan.

Lela* muistaa elävästi, miten hänen luottamuksensa islamiin alkoi murtua. Ensimmäiset vakavat epäilykset alkoivat viisi vuotta sitten. Hän näki TV:ssä uutisen Egyptissä tapahtuneesta hyökkäyksestä kristittyjä vastaan. Eräs näistä kristityistä sanoi: ”Muslimit ovat pahoja. He tosissaan vihaavat meitä.”

Lela oli silloin 30 -vuotias eronnut yhden lapsen äiti, joka tuskin koskaan kävi moskeijassa. Silti hän piti itseään muslimina, kuten kaikki hänen ympäristössään. Tämä uutinen kuitenkin kirvoitti kiivaan keskustelun ystäväporukan kesken. Lela sanoi olevansa eri mieltä ja puhui rohkeasti: ”Emmehän me vihaa kristittyjä. Meillä ei ole mitään syytä käyttää väkivaltaa heitä vastaan.”

Eräs hänen ystävistään huomautti, että Koraanissa kyllä puhutaan ei-muslimien tappamisesta. Hän totesi Lelalle: ”Ellet ajattele niin kuin Koraanissa sanotaan, et ole todellinen muslimi. Taidat siis olla vain liberaalimuslimi. Jos olet oikea muslimi, seuraat koko Koraania.” Tämä huomautus puhalsi liekkiin ajatuksen, joka oli jo jonkin aikaa kytenyt Lelan takaraivossa. ”Olenko oikea muslimi”, hän mietti, ”vai teenkö jotain väärin?”

Rukoile Lelan ja Nadinen puolesta

Jättääkö tytär vai kohdata varma kuolema… Se on valinta, jota kenenkään ei koskaan pitäisi joutua tekemään.

 

Lela kärsii joka ikinen päivä siitä, että joutui eroamaan ainoasta lapsestaan vain koska päätti seurata Häntä, joka antoi kaikkensa pelastaakseen hänet.

Tilaa Hänen ilosanomalleen

Lela päätti ottaa asian puheeksi joidenkin vierasmaalaisten ystäviensä kanssa, jotka hän tiesi kristityiksi. Hän ei kuitenkaan tiennyt, että nämä ystävät olivat jo pitkään rukoilleet hänen puolestaan, ja odottivat kiihkeästi tilaisuutta päästä kertomaan hänelle evankeliumia.

Ystävät näyttivät Lelalle TV -ohjelman, jossa käsiteltiin varsin vakuuttavasti Koraanin epäjohdonmukaisuuksia. Esittäjä oli entinen muslimi, joka oli kääntynyt kristityksi. Ohjelma järkytti Lelaa. ”Järkeni taisteli sitä vastaan”, hän kertoi. ”En yksinkertaisesti pystynyt uskomaan, että kaikki, mitä olin kasvanut pitämään itsestäänselvästi totena, olikin väärin. Miten en ollut koskaan huomannut, että Koraani suorastaan käskee muslimeja tappamaan? Kun nyt katson taaksepäin, ymmärrän, että Jumala hiljalleen avasi silmiäni näkemään totuuden. Hän teki tilaa omalle ilosanomalleen.”

”Järkeni taisteli sitä vastaan”

Kristityt ystävät näyttivät Lelalle Raamatusta Jeesuksen vuorisaarnan.

”He kertoivat, miten Jeesus opetti seuraajiaan reagoimaan toisin, vastaamaan rakkaudella, jopa silloin kun heidät haastettiin oikeuteen tai heitä halveksuttiin”, hän muistelee.

Vuorisaarna avasi oven koko evankeliumille, ja vähitellen Lela oppi lisää Jumalasta. Hän liittyi salaiseen raamattupiiriin ja antoi elämänsä Jeesukselle. Siitä pitäen Lelalla on ollut rauha, jollaista hän ei ollut kokenut koskaan ennen. Lela sai myös päättäväisyyden seurata Kristusta mitä tahansa eteen tuleekaan.

Liian hyvää ollakseen hiljaa

Lelan uusi usko toi mukanaan myös vaikeuksia. Kaikkialla Arabian niemimaalla on ehdottoman kiellettyä kertoa evankeliumia muslimien keskuudessa. Mutta miten äiti voisi olla kertomatta lapsilleen?  ”Eräänä päivänä 11-vuotias tyttäreni Nadine* palasi itkien koulusta. ’Äiti, en halua enää mennä sinne’, hän hoki. ’He saavat minut pelkäämään.'”

Koulussa Nadinelle opetettiin – islamin mukaan – että jos joku ei ole elänyt hyvää elämää, hänen sieluaan rangaistaan, kidutetaan ja hakataan haudassa. Lela ei kestänyt tyttärensä kärsimystä ja päätti kertoa tälle ilosanoman.

”Se ei ole totta. Jumala rakastaa sinua eikä halua kiduttaa ketään. Hän tahtoo vain rakastaa sinua ja toivoo, että sinä rakastaisit ja seuraisit Häntä.”

Nadinesta tuli uskova siinä paikassa, vaikka hän olikin niin nuori. Hänelle oli hyvin vaikeaa vaieta Jeesuksesta. Innoissaan Nadine meni heti kertomaan uutisen isoäidilleen, Lelan äidille, joka oli hyvin uskonnollinen muslimi ja jolla oli vaikutusvaltaisia ystäviä.
Tyttären ja tyttärentyttären ilmeinen kääntyminen kristinuskoon ei todellakaan saanut naista hyppimään riemusta – päinvastoin.

”Hän kiehui raivosta”, Lela kertoo, ”ja siitä päivästä lähtien hän teki kaiken voitavansa saadakseen minut luopumaan uskostani. Hän pyrki myös katkaisemaan minun ja Nadinen välit.”

Rukoile Lelan ja Nadinen puolesta

Jättääkö tytär vai kohdata varma kuolema… Se on valinta, jota kenenkään ei koskaan pitäisi joutua tekemään.

 

Lela kärsii joka ikinen päivä siitä, että joutui eroamaan ainoasta lapsestaan vain koska päätti seurata Häntä, joka antoi kaikkensa pelastaakseen hänet.

Valmiita kuolemaan

Ensin Lelan äiti pakotti hänet keskustelemaan korkea-arvoisen uskonoppineen kanssa. Lela sanoi tälle suoraan: ”Rakastan muslimeja, mutta minulla on vakavia kysymyksiä Koraaniin liittyen.” Mies lupasi vastata mihin tahansa kysymykseen, jonka Lela vain osaisi esittää. Mutta kun tämä esitti kysymyksensä ja luettelonsa epäjohdonmukaisuuksista, mies alkoi väistellä ja yhtäkkiä päätti, että tapaaminen oli ohi. Hän kehotti Lelaa palaamaan toisella kertaa.

”Sanoin, että oli häpeä, että hänellä oli maisterintutkinto ja tohtorinarvo islamin teologiasta, eikä hän silti osannut vastata yksinkertaisimpiinkaan kysymyksiin Jumalasta.”

Kun arvata saattaa, imaami ei enää ottanut yhteyttä Lelaan. Lelan suku ei kuitenkaan luovuttanut. Muutamaa viikkoa myöhemmin he kutsuivat Lelan mökille maan autioimpaan kolkkaan kaukana kaikesta. He käskivät Lelan tulla yksin ja jättää tyttärensä kotiin.

”Pelkäsin hirveästi, mitä he aikovat tehdä minulle, mutta päätin kuitenkin mennä. ’Jos he tappavat minut, kuolen Kristuksessa’, Lela päätteli. ’Minulle käy hyvin, koska olen Hänen käsissään.’”
Tapaamisen aikana hänen sukunsa uhkasi tappaa hänet.

”He antoivat minulle kolme päivää aikaa katua ja kääntyä takaisin islamiin tai muuten he tappaisivat minut. Siellä oli useita miehiä. He kirjaimellisesti ahdistivat minut nurkkaan kovin sanoin. ’Me voimme tappaa sinut tässä ja nyt ja haudata erämaahan. Kukaan ei saa koskaan tietää.’”

Erossa

Palatessaan illalla kotiinsa Lela pelkäsi kuollakseen ja vapisi. Vaikka hän yritti salata tilanteen Nadinelta, tyttö huomasi hänen järkytyksensä. Ennen nukkumaanmenoa tyttö rukoili: ”Jeesus, älä anna äitini kuolla.” Heti kun Nadine oli nukahtanut, Jeesus ilmestyi hänelle unessa. Jeesus kertoi, ettei tytön tarvitse olla huolissaan ja että tämän äidille kävisi hyvin.

Kaikessa hiljaisuudessa isoäiti oli siirtänyt huomionsa äidistä tyttäreen. Vaikutusvaltaisten ystäviensä kautta hän onnistui hankkimaan oikeuden määräyksen, joka esti nyt 13-vuotiasta tyttöä lähtemästä maasta sillä perusteella, että hänen äitinsä oli kääntynyt kristityksi. Sitten hän hankki tyttärentyttärensä huoltajuuden tämän 18-vuotissyntymäpäivään asti.

Tällä välin Lelaan kohdistuvat tappouhkaukset vain pahenivat, ja hänen seurakuntansa johtaja kehotti häntä pakenemaan henkensä edestä. Niinpä Lela päätti jättää maansa. Nadine joutui jäämään isoäitinsä huomaan.

Rukoile Lelan ja Nadinen puolesta!

Jokaisen liikenevän hetken Lela rukoilee, että hänen tyttärensä kestäisi isoäidin yritykset käännyttää hänet takaisin islaminuskoon. Hän odottaa hartaasti Nadinen täysi-ikäistymistä, jolloin tästä tulee laillisesti riippumaton. Tällöin hän voi lähteä maasta ja tavata jälleen äitinsä. Rukoile tämän vainotun perheen puolesta.

 

  • Rukoile Lelan puolesta. Hän elää toisessa maassa erossa tyttärestään ja kaipaa tätä joka päivä. Rukoile, että Jumala lohduttaisi häntä, olisi hänen jalkojensa lamppu ja valo hänen teillään.
  • Rukoile Nadinen puolesta. Hän on nuori kristitty vihamielisessä ympäristössä. Rukoile, että Jumala lohduttaa ja osoittaa hänelle yhä enemmän rakkauttaan uskovien, näkyjen ja unien kautta. Rukoile, että hän saa pitää uskonsa ja luottamuksensa Herraan.
  • Rukoile Lelan äidin puolesta, että hänen silmänsä avautuisivat Jumalan rakkaudelle ja että Pyhä Henki pehmittäisi hänen kovan sydämensä.
  • Rukoile, että Lela ja Nadine voisivat palata yhteen ja että he voisivat elää yhdessä ja palvella Jumalaa vapaasti.

* Nimet muutettu turvallisuussyistä.