Uutiset
26.09.2017

Egyptin vitsaus: Kidnapatut kristityt tytöt, jotka eivät koskaan palaa

Egyptissä kidnapataan tällä hetkellä kristittyjä tyttöjä enemmän kuin koskaan aiemmin. Tyttöjä kaapataan, pakotetaan kääntymään islamiin ja pakkonaitetaan muslimimiehille arvioiden mukaan lähes päivittäin. Tytöistä kuullaan sen jälkeen vain harvoin. Viranomaiset ja poliisi tekevät tilanteen eteen hyvin vähän.

Pelkästään Keski-Egyptin Minyan alueella kaapataan vuosittain noin 15 kristityn perheen tyttöä. “Jokaisen tytön menetys tuntuu samalta kuin menettäisin oman tyttäreni”, paikallisen koptiseurakunnan pastori kertoo. Oman turvallisuutensa takia hän ei voi esiintyä omalla nimellään. Minyan alue on Muslimiveljeskunnan kannatusaluetta, jossa kristillisiä kirkkoja on poltettu ja kristittyjen koteja tuhottu. Tätä on tapahtunut etenkin vuoden 2011 Arabikevään jälkeen, jolloin Muslimiveljeskunta sai hetkellisesti Egyptissä vallan.

Koptikirkon ihmisoikeusaktivisti arvioi, että kristittyjä tyttöjä kidnapataan Egyptissä pakkonaitettavaksi lähes päivittäin. ”Valitettavasti 80 prosentissa tapauksista perheet vaikenevat asiasta tilanteisiin liittyvän pelon ja häpeän takia”, ihmisoikeusaktivisti toteaa.

Ketkä ovat kidnappausten takana? Entinen kidnappaaja ja ex-muslimi Gada valaisee tilannetta:

”Islamilaiseen suuntaukseen kuuluva salafisti-verkosto juurtui Egyptiin jo 1970-luvulla, ja on levittäytynyt laajalle nyt presidentti Al-Sisin valtakaudella. Verkostossa on valtava määrä jäseniä, jotka saavat rahoitusta vaurailta muslimeilta pääasiassa Saudi-Arabiasta.”

Valtaosa kidnappaajista on Egyptissä toiminnassa mukana saadakseen itselleen rahaa, koska jokaisesta kaapatusta tytöstä maksetaan jopa useita tuhansia euroja. Verkoston laajempi tavoite on kuitenkin heikentää kristittyjen yhteiskunnallista asemaa Egyptissä. ”Kristittyjen naisten kaappausten lisäksi verkosto kohdentaa iskuja esimerkiksi kristittyjen perheiden omistamiin yrityksiin”, Gada kuvailee. Kidnappausten kohteeksi joutuvat kristityt tytöt ovat pääosin Egyptin koptikristittyihin kuuluvista perheistä. Isku näitä perheitä vastaan on suora isku Egyptissä vähemmistönä elävää ja jo ennestään alistettua kristittyjen yhteisöä kohtaan.

Diakonityöntekijä Maria* työskentelee Open Doorsin rahoituksella kaappausten riskiryhmään kuuluvien kristittyjen tyttöjen ja nuorten naisten parissa Minyan alueella. Maria järjestää seurakunnissa tilaisuuksia tytöille, joissa vahvistetaan tyttöjen itsetuntoa.

”Puhumme avoimesti kidnappauksen riskistä. Opetan tytöille omien rajojen tärkeydestä ihmissuhteissa etenkin suhteessa muslimimiehiin. Mitä vahvempi itsetunto tytöillä on, sitä pienempi riski heillä on ajautua tilanteeseen, jossa heidät kaapataan”, Maria toteaa.

Lähde: World Watch Monitor

Lisää tietoa klikkaamalla tästä.

 

TULE KUULEMAAN LISÄÄ TYÖSTÄMME EGYPTISSÄ

Egyptiläinen yhteistyöjärjestömme johtaja Michael Suomessa:

5.10.                  klo 18.30          HELSINKI           Luther-kirkko, Fredrikinkatu 42
6.10.                  klo 18.30          HELSINKI           Alppilan kirkko, Kotkankatu 2
7.10.                  klo 17.00          ESPOO               Matinkartano, Matinsyrjä 1
8.10.                  klo 11.00          JÄRVENPÄÄ      Helluntaiseurakunta, Valtuustonkatu 5
8.10.                  klo 18.00          HELSINKI           Raamattupuhuu srk, Pukinmäenaukio