Uutiset
14.09.2021

Uskon äärimmäinen hinta: druusikristityt pelkäävät perheidensä kostoa

Kristityt druusinaiset kertovat, miten päätös hylätä yhteisön uskonto ja lähteä seuraamaan Jeesusta vaarantaa sekä hengen ja tulevaisuuden. Tappouhkaus saattaa tulla omalta perheeltä.

Druusit ovat arabinkielinen etninen ryhmä, jolla on omaleimainen uskonto. Sen juuret ovat šiialaisessa islamissa, mutta siinä on aineksia myös muista uskonnoista ja kreikkalaisesta filosofiasta. Druuseja on pääasiassa Syyriassa, Libanonissa ja Israelissa.

Druusilaisuus syntyi 1000-luvun alussa Egyptissä ja koostuu salaopeista, joihin vain valitut vanhimmat tai valaistuneet henkilöt ovat perehtyneet. Druusit eivät hyväksy käännynnäisiä eivätkä kääntymistä druusilaisuudesta muihin uskontoihin. Druusikulttuurissa naiset ja tytöt ovat alempiarvoisia kuin miehet.

”Pelkään, että isäni saa selville minun käyvän kirkossa”

Syyrialaisen pikkukaupungin kirkon ovella jaetut maskit suojaavat koronavirukselta ja auttavat kätkemään kantajansa henkilöllisyyden. Uudesta uskosta ei voi puhua avoimesti.

Pastori kertoo Jeesuksen opetuslapsista kaikkine heikkouksineen. Hän tahtoo sanoa, että Jumala rakastaa meitä heikkouksistamme huolimatta. Tuo sanoma on muuttanut monen elämän.

Jumalanpalveluksen jälkeen joukko naisia kertoo kokemuksistaan Jeesuksen seuraajina. Manal*, 20-vuotias tyttö sanoo: ”Eniten pelkään isäni saavan selville, että käyn kirkossa. Hän kieltää sen varmasti ja pitää minut kotona. Hän varmaan pieksisi minut, jos tietäisi, että tulen tänne.”

Salwa*, erään julkisen koulun naisopettaja jatkaa: ”Koululaisille myydään huumeita, aseita on melkein kaikilla ja yhteiskunnan tärkein kieli on väkivalta. Opetan noin 12-vuotiaita lapsia, ja kaikilla pojilla on puukot isien ja isoveljien tapaan. Kun suutuin kerran eräälle oppilaalle, hän uhkaili minua puukolla.”

”Suurin haasteeni on avioliitto,” hän sanoo. ”Vanhempani haluavat minun menevän naimisiin druusin kanssa, mutta haluan puolisokseni jonkun, joka rakastaa Jeesusta ja tietää, mitä on usko ainoaan todelliseen Jumalaan.”

Pastorikin tekee avustustyötä salaa

Jamila* jatkaa: ”Tämä on hyvin suljettu yhteisö, ja kaikki kirkossa käyvät ovat vaarassa.”

Hän kertoo, miten itse tuli uskoon. ”Pastorilta saamani henkinen tuki ja apu sai minut kiinnostumaan Jumalasta, joka rohkaisee auttamaan kaikkia ihmisiä, uskonnosta riippumatta. Se on aivan erilaista kuin muissa uskonnoissa. Aloin kysellä kirkon ihmisiltä, ja he kertoivat evankeliumista. Kun yksin kotona itkin ja puhuin Jeesukselle, sain kokea uudenlaista rauhaa. Aloin käydä kirkossa, ja nyt olen mukana palvelemassa.”

Jamilan perhe raivostui. ”Lanko käski miestäni tappamaan minut. Hän ei tehnyt sitä, mutta uhkaili ja kielsi minua käymästä kirkossa. Vanhempani hylkäsivät minut eivätkä vastaa, jos soitan. Näin kerran äidin kadulla ja tervehdin häntä, mutta hän ei vastannut.”

”Rukoilin rukoilemistani perheeni puolesta, ja kiitos Herran, myös mieheni on nyt kristitty. Hän näki, miten elämäni muuttui ja parani kaikilla osa-alueilla. Hän halusi tietää miten ja miksi, ja nyt tulemme kirkkoon yhdessä.”

Jos muut saisivat tietää, miten moni on kääntynyt salaa kristityksi, he kävisivät seurakunnan kimppuun ja tuhoaisivat sen. Välttyäkseen liialta huomiolta pastori toimittaa Open Doorsin hätäapua mahdollisimman huomaamattomasti. Hän pakkaa paketit autoonsa ja vie ne seurakuntalaistensa kotiin. Paketeissa on ruokaa ja sairaita varten myös lääkeapua.

Uutta näkyä ja salaisia rukouksia

Seurakuntalaiset haluavat parantaa ja kehittää toimintaansa. Open Doors on auttanut kouluttamalla pyhäkoulunopettajia ja naisia palvelutyöhön sekä jumalanpalveluksen johtajiksi. ”Se oli hieno kokemus. Saimme tutustua uuteen jumalanpalvelusmuotoon, opimme siitä Raamatusta ja ymmärrämme nyt sen päätarkoituksen ja voiman. Taistelemme ja ylistämme Jumalaa sydämen pohjasta, jotta voittaisimme paholaisen”, Suha* ja Nour* sanovat.

”Rukoilen salaa kotona, kenenkään kuulematta”, Suha kertoo. ”Perheeni kieltää huhut siitä, että käyn kirkossa, mutta naapurit ja ystävät tietävät. Kun he saivat sen selville, he lakkasivat puhumasta minulle. Kaikki ystäväni jättivät minut kuultuaan, että käyn täällä.”

 Tukahduttavasta ympäristöstä huolimatta naiset luottavat siihen, että Jumala on heidän turvansa ja uskovat Hänen olevan heidän kanssaan. He tietävät, että tässä maailmassa he ovat ahtaalla ja luottavat siihen, että Jumala on voittanut maailman (Joh. 16:33).

*Nimet muutettu turvallisuussyistä

Katso video