Selaa World Watch -listan maita

17. sijalla World Watch -listalla

Egypti

WWL 2018: Sijalla 17, pisteitä 70/100
WWL 2017: Sija 21

 

Asukasluku: 95,2 milj. (9,5 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam

Vainojen tausta

Egyptissä ennakkoluuloilla ja -asenteilla kristittyjä kohtaan  on pitkä historia. Kristittyjä on kohdeltu toisen luokan kansalaisina siitä asti, kun islam tuli alueelle. Sen jälkeen, kun ääri-islamilaiset ryhmittymät aktivoituivat maassa 1900-luvulla, sosiaalinen syrjintä ja syrjäytyminen ovat lisääntyneet. Näiden ryhmien vaikutukset ovat pahentaneet jokapäiväistä vainoa, jonka kohteena on kristittyjen kylät, lähiöt ja työpaikat. Kun armeija syrjäytti islamistipresidentti Mohammed Mursin heinäkuussa 2013, ääri-islamististen ryhmien kristittyihin kohdistamat hyökkäykset ovat olleet entistä väkivaltaisempia.

Erityisesti Egyptissä Isis on vannonut käyvänsä sotaa kristittyjä vastaan ja järjestänyt useita kristittyihin kohdistuneita väkivaltaisia hyökkäyksiä. Islamististen ryhmien lisäksi kristittyjen vainoa lisäävät Egyptin valtion välinpitämättömyys perustuslaillisia oikeuksia, kuten uskonnonvapautta, kohtaan sekä maassa esiintyvä korruptio.

Vainojen ilmeneminen

Egyptiläiset kristityt kohtaavat vainoa monin eri tavoin. Muslimitaustaisten kristittyjen on vaikeaa harjoittaa uskoaan, sillä sekä perhe että sukulaiset painostavat heitä kääntymään takaisiin islamiin. Valtio taas tekee lähes mahdottomaksi saada kääntymistä virallisesti tunnustetuksi.

Yleisesti ottaen kristityillä on vaikeuksia löytää jumalanpalveluspaikkoja. Vaikeudet johtuvat valtion säädösten ja hallinnon rajoitteiden lisäksi yhteisön vihamielisyydestä ja väkivallasta, jotka ajoittain kohdistuvat kristittyjen jumalanpalveluspaikkoihin. Kristityt kohtaavat myös syrjintää ja väkivaltaa. Erityisesti naiset kokevat sitä työpaikoillaan ja arkipäivässään julkisilla paikoilla. Fanaattisten imaamien opetukset, jotka yllyttävät vihamielisyyteen ja väkivaltaan kristittyjä kohtaan, lisäävät kristittyjen kärsimystä, sillä opetukset yleensä kuvaavat kristittyjä hyvin negatiivisesti. Tämä aiheuttaa erityisesti lapsille psyykkisiä traumoja.

Lisäksi menneen vuoden aikana useat kristityt ovat loukkaantuneet tai menehtyneet heihin kohdistuneissa väkivaltaisissa iskuissa.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Lastenraamattuja jakamassa

Open Doorsin

Hyväntekijän lahjat

Osta joululahja, jonka arvoa ei voi rahassa mitata!

Käy kauppaan!

You have Successfully Subscribed!