ILOA VAINOTUILLE LAPSILLE

Kortit rohkaisevat lapsia Keski-Aasiassa
Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa.

Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä kertovat sinulle tarinoita Jeesuksesta, mutta sinulla ei ole omaa raamattua. Ehkä kirkolla on yksi raamattu, mutta sitä on vaikea ymmärtää eikä siinä ole yhtään kuvaa. Ehkä veljesi tai siskosi ovat kristittyjä,  ehkä sinulla on joku kaveri vanhempiesi maanalaisessa seurakunnassa, mutta et voi käydä pyhäkoulua uskovien ikätovereiden kanssa.

Nuori tyttö, joka osallistuu kotikirkkoon Keski-Aasiassa.

Tällaisia haasteita kohtaavat kristityt lapset keski-Aasiassa. Alueen valtauskontona on islam, ja se määrittää täällä useimpien ihmisryhmien identiteettiä. Muslimitaustaisia uskovia pidetään pettureina, ja protestanttisia kirkkoja, joissa he käyvät, pidetään ulkomaalaisina lahkoina, jotka pyrkivät horjuttamaan vallassa olevaa poliittista järjestelmää.

Rohkaistakseen alueen kristittyjä lapsia Open Doors on pannut alkuun kampanjan, jossa pyydetään lapsia ympäri maailmaa tekemään näille lapsille kortteja, näyttääkseen,että he ajattelevat heitä ja rukoilevat heidän puolestaan. Ideasta tuli suuri menestys. Satoja piirustuksia on lähetetty Open Doorsin toimistoon välitettäviksi keski-Aasian lapsille..

Open Doorsin työntekijät ottivat tällaisia piirustuksia mukaansa vieraillessaan äskettäin muutamissa keski-Aasian maanalaisissa seurakunnissa. Yksi työntekijöistä, Jan, kertoi meille: ”Lapset olivat tosi onnellisia saadessaan teidän kauniit piirustuksenne.”
Jan kuvaili joitain niistä haasteista, joita keski-Aasian lapset joutuvat kohtaamaan. ”Kuuluminen sellaiseen perheeseen, joka on irtautunut islamista ja tullut kristityksi on hyvin vaikea asia lapsille, varsinkin koulussa. Toiset lapset sanovat: ´Okei, sinä et enää kuulu meidän porukkaan.´ Lapset joutuvat hylätyiksi. He ovat nuoria ja haavoittuvia ja haluavat kuulua joukkoon. Joskus heitä hakataan. He tulevat kotiin vaatteet rikkinäisinä, sillä uskonsa takia he eivät enää kuulu muslimiyhteisöön.”

”Samoin, kun heidän vanhempiaan vainotaan, lapset tuntevat jännittyneen ilmapiirin kodissa. Muistan, kun kerran nuori tyttö sai lasten raamatun Open Doorsin työntekijältä. Hän sanoi heti vanhemmilleen: ´Piilotetaan tämä, sehän on salainen eikö vaan.´ Hän tiesi jo, että raamattu oli kielletty kirja, vaikka oli hyvin nuori. Lapset aistivat vainon ilmapiirin.

On helppo ymmärtää, että nämä lapset tarvitsevat rohkaisua kaiken koulukiusaamisen ja kodin jännitteiden keskellä. Open Doorsin työntekijät, jotka veivät kortit lapsille, olivat iloisia voidessaan näyttää lapsille, etteivät he olleet yksin, ja että muun maailman lapset olivat ajatelleet heitä ja rukoilleet heidän puolestaan.

Lapset näyttävät toisten maiden lapsilta saamiaan kortteja.

Eräs toinen Open Doorsin työntekijä, Alex, joka oli jakanut kortteja, kertoo: ”Näin ilon ja innostuksen lasten kasvoilla. Ensimmäisessä kotiseurakunnassa, jossa kävimme, oli kolme – neljä pientä lasta, ja he olivat innoissaan nähdessään kortit. He ottivat ne ja tutkivat tarkasti kuvia. Se oli lapsille ilon hetki.

”Nämä lapset ovat kuin oma poikani ja tyttäreni, täynnä iloa ja riemua, toiveita ja unelmia tulevaisuudesta. Tällainen kokemus todella yhdistää minut vainottuun kirkkoon. Sen sijaan, että näkisin heidät erilaisina ja etäisinä, ymmärrän, että me olemme yhtä.”

Rohkaisukortteja jakamassa.

Yksi kortteja saaneista lapsista on Diana. Hymy hänen kasvoillaan on merkki siitä, miten tärkeää on voida saada näitä viestejä toisilta kristityiltä lapsilta.

Diana vastaanottamassa korttejaan ja kirjetään.

Dianan sisko on nimeltään Dialara. Hänkin tuli täyteen iloa huomatessaan, että lapset muualta maailmasta muistivat ja rukoilivat hänen puolestaan.

Dialara lukemassa ja näyttämässä saamiaan kortteja.

Alex jatkaa: ”Mikä hienointa, seuraavana päivänä Diana ja Dialara olivat päättäneet itse kirjoittaa kortteja antaakseen ne meille, lähetettäviksi niille, jotka heitä olivat muistaneet kortein. Tietenkin he saivat aikaan vain muutaman kortin ja kiitosviestin, mutta saatoimme jakaa ne kiitoksena kaikille lapsille, jotka olivat heitä muistaneet.

”Tuntui mahtavalta nähdä millaisen vaikutuksen kortit saivat aikaan ja  se halu vastavuoroisuuteen, joka lapsissa syntyi. Se tuntui hetkeltä, jossa maailmanlaajuinen kirkko oli yhtä perhettä.”

Lähetimme Dianan ja Dialaran tekemät kortit ryhmälle saksalaisia lapsia, jotka olivat ensimmäisinä lähettäneet kortteja keski-Aasiaan.

Saksalaislapset Dianalta ja Dialaralta saamine kortteineen.

Myös 9-vuotias Elizara sai kortteja. Hän tallensi kiitosviestin kortteja tehneille ja hänen puolestaan rukoilleille lapsille.

Teidän rukouksenne ja tukenne mahdollistaa Open Doorsin paikallisten yheyshenkilöiden työn keski-Aasian kristittyjen lasten hyväksi. He järjestävät kesäleirejä ja viikoittaisia opetuslapseusryhmiä vanhemmille lapsille ja nuorille, sekä jakavat lasten raamattuja. Jan kertoo, että kesäleirit ovat erityisen tärkeitä lapsille. ”Siellä he pääsevät kokemaan todellista yhteyttä ja huomaavat, etteivät he ole ainoita kristittyjä.”

Kiitos, että mahdollistat tällaisen työn. Jatka rukouksiasi keski-Aasian lasten puolesta.

Rukoile

  • Dianan, Dialaran ja Elizaran puolesta, että kortit voivat olla heille jatkossakin muistutuksena siitä, että he kuuluvat maailmanlaajuiseen kirkkoon, ja että Jumala rakastaa heitä.
  • Että keski-Aasian kristityt lapset varjeltuisivat kiusaamiselta koulussa ja peloilta kotona. Rukoile, että he voisivat loistaa valoina kouluissaan ja yhteisöissään.
  • Että Jumala jatkaa työtään Open Doorsin paikallisten yhteyshenkilöiden kautta, jotka rohkaisevat ja tukevat alueen kristittyjä lapsia. Rukoile, että lasten raamatut, kesäleirit ja opetuslapseusryhmät voisivat auttaa näitä lapsia kasvamaan uskossaan.

Keski-Aasia

__________________

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...