MURATIN JA MIRAN VAARALLISET PÄIVÄLLISET

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset näyttävät olevan hyviä ystäviä keskenään. Ehkä on vähän outoa, että he tapaavat samalla porukalla joka viikko ja muutamat heistä vaikuttavat hiukan hermostuneilta, kun sisään astuu vieras ihminen. Keskiaasialaisessa kulttuurissa vieraanvaraisuus ja ihmissuhteet ovat keskeisiä asioita, joten tällaiset kokoontumiset eivät ole epätavallisia.

Ruokailijoiden hermostuneisuus häviää, kun he kuulevat, että olet kristitty. He alkavat hymyillä, ja helpotuksen huokaukset täyttävät huoneen. Esiin kaivetaan pieniä vihkoja – laulukirjoja – ja joku hakee kitaran. Kaikki alkavat laulaa ylistyslauluja Jumalalle.

Nämä eivät ole pelkät päivälliskutsut vaan salaisen seurakunnan kokoontuminen.

Miksi Muratin ja Miran sitten täytyy naamioida seurakuntansa kokoontumiset päivällisiksi? Jos Keski-Aasian tässä osassa haluaa järjestää seurakunnassa kokouksia, täytyy rekisteröityä ja rekisteröitäviä tulee olla vähintään 50 henkilöä. Tähän ryhmään kuuluu vain 20 henkilöä.

Vaikka seurakunnassa olisi nuo 50 jäsentä, rekisteröitymiseen vaadittaisiin uskomatonta urheutta. Jäsenien kotiin saatettaisiin tehdä kotiratsioita jopa keskellä yötä, tai heitä voitaisiin viedä kuulusteltaviksi poliisiasemalle.

Miksi hallitus haluaa tehdä seurakuntien rekisteröimisestä niin hankalaa? Keski-Aasian väestöstä enemmistö on muslimeja ja useimmat ihmisryhmät pitävät islamia identiteettinsä osana. Muslimitaustaisia kristittyjä pidetään maanpettureina. Protestanttiset kirkot ja seurakunnat nähdään vierasmaalaisina lahkoina, joiden tavoitteena on kaivaa maata nykyisen poliittisen järjestelmän alta.

Koska kristityt kohtaavat näin raivokasta vastustusta, pienien seurakuntien on lähes mahdotonta päästä käsiksi Raamattuihin ja muihin kristilliseen kirjoihin tai opetukseen, joka auttaisi heitä seisomaan vahvoina ja kasvamaan uskossaan. Siksi sinun rukouksesi ja tukesi on ollut avuksi. Apusi turvin Open Doors pystyy tarjoamaan Muratin ja Miran pienelle seurakunnalle kirjoja ja koulutusta.

Kenties aivan yhtä tärkeää seurakunnalle on saada varmuus, etteivät he ole yksin eivätkä unohdettuja. Mahdollisesti kaikki seurakuntalaisten tuntemat kristityt ovat jo koolla Muratin ja Miran päivällispöydän ympärillä. Heille voi helposti tulla tunne, että he ovat ainoat uskovat koko maassa. Sinun tukesi kuitenkin kertoo heille, että he kuuluvat koko maailman laajuiseen perheeseen.

Ryhmä hollantilaisia uskovia teki videon rohkaistakseen Keski-Aasian uskovia. Open Doorsin työntekijä Jan näytti videon puhelimeltaan Muratin ja Miran seurakunnalle. Sivun yläosassa on video tuosta tilanteesta. ”Hetki oli hyvin erityinen”, Jan sanoo. ”He näkivät, kuinka hollantilaisen seurakunnan ryhmä lauloi heille. Se oli heille erittäin rohkaiseva kokemus.”

Vastaukseksi myös Muratin ja Miran seurakunta halusi laulaa laulun, joka äänitettiin. Laulu on psalmi 23.

Korona-ajan kirkko

Edellä kuvattu tapaaminen tapahtui ennen kuin COVID-19 -pandemia levisi Keski-Aasian. Tätä kirjoitettaessa monet tuon alueen osat on suljettu, mikä tekee uskovien tapaamisen entistäkin vaikeammaksi.

Monet uskovat näkevät tilanteen kuitenkin mahdollisuutena. Jan kertoo: ”On mahtavaa nähdä, kuinka Keski-Aasian kirkko levittää ympärilleen toivoa ja valoa COVID-19 -kriisin aikana. Olemme saaneet todistuksia, joiden mukaan juuri lannistumaton kirkko tietää, kuinka toimia sellaisen kriisin aikana. Joillakin alueilla kristityt jakavat ruoka-apua ja maskeja tavoittaakseen ihmisiä. Toiset rohkaisevat internetin avulla uskovia ja kertovat evankeliumia uusille ihmisille, jopa eristysten aikana.”

”Kuinka he oppivat toimimaan näin? Jotkut heistä ovat osallistuneet Open Doorsin järjestämään erikoiskoulutukseen, joka tunnetaan nimellä Standing Strong Through the Storm (SSTS). Koulutus antaa uskoville valmiuksia vainojen varalta, mutta samat opit auttavat myös muunlaisia haasteita kohdattaessa.”

Seiso keskiaasialaisen seurakuntaperheesi rinnalla

Rukoustesi ja tukesi avulla on mahdollista tarjota Raamattuja, koulutusta ja rohkaisua Keski-Aasian seurakunnille, kuten Muratin ja Miran seurakunnalle. Näin ne saavat voimaa elää ja toimia ankarien vainojen keskellä. Ole hyvä ja pysy keskiaasialaisten veljiesi ja sisariesi rinnalla jatkossakin.

Rukoile:

  • Rukoile Muratin ja Miran pienen seurakunnan puolesta. Rukoile heille suojelusta ja rohkaisua.
  • Rukoile Keski-Aasian uskovien puolesta, jotka tuntevat itsensä tavallistakin eristetymmiksi COVID-19 -sulkujen aikana. Rukoile, että he saisivat tuntea, että kansainvälinen seurakunta rakastaa heitä ja välittää heistä. Rukoile, että he saisivat tuntea Jumalan rakkauden ja läsnäolon.
  • Rukoile, että Jumala antaisi Keski-Aasian uskovien edelleen loistaa valoa COVID-19 -kriisin pimeyteen ja että heidän todistuksensa saisi yhä useamman ihmisen uskomaan Kristukseen.

Keski-Aasia

_______________________________________

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen...

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...