Ihmiset taistelujen runnomassa Marawin kaupungissa, Filippiinien eteläosassa yrittävät rakentaa uudelleen kotejansa ja elämäänsä. On kulunut vuosi siitä, kun muslimisotilaat rynnäköivät kaupunkiin.
23. toukokuuta 2017 Islamilaisen valtion kanssa yhteistyötä tekevän Maute-ryhmän sotilaat ottivat Marawin kaupungin haltuunsa. Sotilaat ja valtion joukot taistelivat viisi kuukautta. 40% kaupungista tuhoutui ja 98% asukkaista joutui jättämään kotinsa. Sotilaat tunkeutuivat koteihin ja sytyttivät rakennuksia tuleen, mukaan lukien katedraalin sekä protestanttien johtaman korkeakoulun.
Open Doors raportoi heidän ottaneen myös yli tusinan kristittyjä panttivankeja, mukaan lukien katolisen papin. Kristityt olivat ääri-islamistien erityiskohde. Paikallisen järjestön jäsenen Ayeshan mukaan ”silloin tapettiin todella monta kristittyä”.
“Kahdeksan kristityn käskettiin lausua Al-Fatiha ja Shahada (islamilaisia rukouksia). Kun he kieltäytyivät, heidät ammuttiin välittömästi. Heidän ruumiidensa päälle laitettiin kyltit, joissa luki, että he olivat pettureita,” Ayesha sanoi.
Pastori Leon* tytär huomasi olevansa ansassa sairaalassa, kun Mauten sotilaat tunkeutuivat rakennuksiin. Tytär soitti isälleen. “Olin matkalla hakemaan häntä. Ennen kuin ehdin sairaalaan, hän soitti ja sanoi, että ISIS ja Maute olivat hyökänneet ja ottaneet sairaalan haltuunsa,” pastori muistelee.
“Hän sanoi myös, että moni oli jo kuollut, mukaan lukien vartijat ja poliisit. Siellä oli muitakin kristittyjä panttivankeja. Toiset pakenivat henkensä edestä,” hän kertoi Open Doorsille. Lopulta hänen tyttärensä pääsi pakoon ja jäi eloon.
Sodan arvet
Valtion joukot vapauttivat kaupungin lokakuussa. Open Doorsin mukaan noin 3000 kotia odottaa uudelleenrakentamista ja noin 50 000 ihmistä asuu yhä väliaikaissuojissa. Kaupungin uudelleenrakentamisen arvioidaan maksavan vähintään 860,5 miljoonaa euroa.
Suurin osa kaupungista on yhä eristetty. Jotkin kodit ja liikerakennukset kaupungin laitamilla vaikuttavat ehjiltä, mutta sodan arvet näkyvät niissä. Niiden porteissa ja seinissä on luodinreikiä ja karkeita armeijan merkintöjä. ”X” tarkoittaa, että ISIS oli paikalla. ”XX” tarkoittaa, että paikalla oli aseita tai pommeja.
Ayesha on mukana auttamassa ihmisiä rakentamaan sekä kotinsa että elämänsä uudelleen. ”Monet menettivät työpaikkansa sodan vuoksi. On erittäin tärkeää, että reagoimme siihen. On kyse toimeentulosta. Jos heillä ei ole työtä, heillä ei ole ruokaa,” hän sanoi.
Yhteispaasto
”Kaikkein haasteellisinta on kuitenkin auttaa Marawin asukkaita jäämään kaupunkiin ja pitämään yhteyttä naapureihinsa tapahtuneesta huolimatta”, hän lisäsi. “Se on minulle raskainta – tavoittaa niitä, jotka tappoivat ja tuhosivat rakkaitamme, sekä riistivät meiltä normaalin elämän. Se sattuu eniten.”
Siitä huolimatta, että kyseessä on muslimivoittoinen kaupunki, kristityt ja muslimit viettivät ennen Marawissa rauhanomaista rinnakkaiseloa. Myös sodan ajalta ja sen jälkeen on tarinoita siitä, kuinka he auttoivat toisiaan.
UCAN raportoi, että ensimmäisen vuosipäivän edellä levottoman Mindanaon alueen (jossa Marawi sijaitsee) uskonnolliset johtajat julkaisivat manifestin nimeltä ”Marawi ja ympäristö”. Siinä he julistivat ”on tarve elvyttää… luottamus ja molemminpuolinen huolenpidon ilmapiiri” asukkaiden keskuudessa.
Katoliset piispat, papisto, muslimioppineet ja uskonnolliset johtajat sanoivat vastustavansa väkivaltaisia ääriliikkeitä. He kuitenkin totesivat, että muiden esille nostettujen ongelmien ohella aseelliset ryhmät houkuttelevat etenkin nuoria muslimeja, koska hallitus ei pysty täyttämään lupauksiaan.
Aiemmin tässä kuussa katoliset ja muslimit aloittivat yhdessä islamilaisen paastokuukauden paikallisen jo lähes 40 vuotta jatkuneen perinteen mukaan. Marawin piispa Edwin de la Pena sanoi, että tämän vuoden Ramadan on tilaisuus edistää rauhan rakentamista nuorten muslimien ja kristittyjen välille levottomalla Mindanaon alueella, johon Marawi kuuluu.
Samaan aikaan uusien terrori-iskujen uhka maassa on hyvin todellinen. Kaksi viikkoa sitten kaksi ihmistä loukkaantui pommin räjähdettyä katolisen katedraalin edessä Koronadalin kaupungissa Mindanaossa, vain seitsemän tunnin ajomatkan päässä Marawista.
ISIS Filippiineillä
Vaikka Filippiinit on pääosin kristitty valtio, eteläisellä Mindanaon saarella on runsaasti muslimeja, ja usea ääriliike pitää siellä majaa – mukaan lukien Maute, Abu Sayvaf ja Bangsamoron islamistiset vapaustaistelijat. Vapaustaistelijat ovat tavoitelleet saarelle itsenäisyyttä viimeiset 40 vuotta toiveenaan luoda itsenäinen islamilainen valtio.
ISIS on hivuttautunut Filippiineille siitä lähtien, kun Abu Sayyaf, johtajanaan Isnilon Hapilon, vannoi sille uskollisuutta vuonna 2015. Sen jälkeen se on “tunnustanut” useita muita islamistisia ryhmiä Filippiineillä.
ISIS:n menetettyä alueita Irakissa ja Syyriassa se on alkanut puolustaa asemiaan maailmanlaajuisesti. Se on toiminut joko yksittäisten hyökkäysten avulla, tai ISIS:n kanssa yhteistyötä tekevien organisaatioiden toimien kautta.
(*) Oikea nimi salattu turvallisuussyistä