Uutiset
09.06.2018

Kaksi pakistanilaista kristittyä viemärityöntekijää kuoli myrkyllisiin kaasuihin

Jälleen kaksi kristittyä viemärityöntekijää kuoli Pakistanissa, kun he olivat avaamassa tukossa ollutta viemäriä ilman suojavarusteita.

World Watch Monitorin vuoden 2013 tilaston mukaan kristittyjen osuus Pakistanin väestöstä on vain 1,5 prosenttia, mutta puhtaanapitolaitosten työvoimasta yli 80 prosenttia on kristittyjä. Tammikuussa Karachissa kristitty mies kuoli puhdistaessaan viemäriä. Tämä viimeisin onnettomuus tapahtui 23. toukokuuta Bahawalnagarissa, eräällä Punjabin laiminlyödyimmistä alueista.

”19-vuotias Saqib Masih ja 45-vuotias Mushtaq Masih Chichawatnin uudesta kristittyjen yhteisöstä kutsuttiin töihin varhain tuona keskiviikkoaamuna. Heidän tehtävänään oli avata jo lähes vuoden tukossa ollut viemäri Qaziwala Roadilla”, yhteisön edustaja Rashid Masih kertoi World Watch Monitorille.

”Ensimmäisenä viemäriin meni Saqib ja hän sai osan tukoksesta avattua. Samassa, putken avauduttua, kuukausia putkistoon kehittynyt kaasu alkoi vuotaa viemäriin ja nopeasti Saqib menetti tajuntansa. Silloin myös Mushtaq meni alas ja hänelle kävi samoin. Hälytimme ambulanssin, mutta se ei saapunut. Paikalla ollut kristitty Gamma, veteen kastettu nenäliina kasvoillaan, meni alas ja toi molemmat tajuttomat miehet ylös. Veimme heidät sairaalaan, missä heidät todettiin kuolleiksi.”

Saqib ei ollut vakituinen työntekijä. Hän sai kellon ympäri työskenneltyään 500 Pakistanin rupiaa eli
alle neljä euroa. Mushtaq ehti olla eläkkeellä muutaman kuukauden, mutta koska hän oli nostanut oikeusjutun saamatta jääneestä palkastaan sekä erorahastaan, hänet kutsuttiin edelleen päivittäin töihin.

”Näiden kahden kuolemantapauksen jälkeen me esitimme vaatimuksemme hallintoviranomaisille, jotka suostuivat neuvotteluun ja lupasivat meille tukea. He järjestivät hautajaiset ja myönsivät 250 000 Pakistanin rupiaa, 1850 euroa. Me taistelemme nyt, että läheisensä menettäneet perheet saavat eläkkeen. Perheiden lapset ovat vielä nuoria”, Rashid sanoi.

Alueen edustaja Sajan Bhatiya kertoi World Watch Monitorille puhelimitse, että alueelle hiljattain asennettu viemärilinja ei ole vielä virallisesti käytössä, mutta ihmiset heittävät sinne likavetensä ja tukkivat sen.

”Toisin kuin muut, tämä on syrjäinen alue. Muilla alueilla työtekijöillä on saatavilla asianmukaiset suojavaatteet, mutta täällä niitä ei ole. Siksi useita onnettomuuksia on sattunut, mutta hallitus ei ole tehnyt asialle mitään.

Viime vuoden kesäkuussa, paastokuukauden aikana, kristitty työntekijä oli menettänyt tajuntansa viemärissä. Hänet vietiin sairaalaan mutta hän kuoli siellä, koska paastoava lääkäri ei suostunut koskemaan viemäriliejun peittämään potilaaseen.

Tässä riskialttiissa ammatissa ilman suojavaatetusta työskentelevät kärsivät monista kroonisista sairauksista. Sadoista kuolemantapauksista on raportoitu viemäreitä puhdistettaessa. Heti kun tukos on saatu auki, putkiston kaasu täyttää kulkuaukon hyökäten työntekijän hermostoon, jolloin tämä lamaantuu toimintakyvyttömäksi.

Lähde