Uutiset
05.06.2018

Voiko partioliike auttaa turvaamaan Syyrian seurakuntien tulevaisuuden?

Syyrian sisällissota jatkuu jo kahdeksatta vuotta, ja syyrialaiset papit ovat nähneet seurakuntien kutistuvan. He pelkäävät, että maasta lähteneet eivät välttämättä palaa. Eräs pappi ilmaisee pelkonsa siitä, että kristinusko voi hävitä joiltakin alueilta kokonaan, sillä alueilta paenneet kristityt eivät tule takaisin, vaikka armeija vapauttaisikin alueet.

Pappi, joka haluaa pysytellä nimettömänä, kertoo, että jokainen taistelu alueella johtaa kristittyjen määrän vähenemiseen. Hän kertoo, että kristittyjen maastamuutto tekee kirkosta heikomman.

Syyrian väkiluku ennen sotaa oli 22 miljoonaa, joista yli 400000 on surmattu (viimeisin YK:n julkaisema luku vuodelta 2016, jonka jälkeen laskenta on lopetettu, sillä lukuja ei voida enää vahvistaa). Lisäksi 5,6 miljoonaa syyrialaista on paennut maasta ja yli 6 miljoonaa kansalaista on joutunut jättämään kotinsa ja muuttamaan toisaalle Syyriassa. Ei ole olemassa virallisia lukuja siitä, kuinka monta kristittyä on lähtenyt Syyriasta.

Monet kristityt nuoret miehet, jotka toimivat seurakunnissa vapaaehtoisina eri tehtävissä, ovat lähteneet. Tämä on aiheuttanut vajauksen, joka on vaikea täyttää. Isä Yuhanna Alzakimi, ortodoksipappi Homsista, kertoo Open Doorsille, että monet kirkon palvelijat ovat lähteneet, osa lyhyen ajan sisällä, ja heidän seuraajiensa kouluttaminen ei ole ollut kirkolle helppoa.

Lähtijöiden joukossa on ollut useita kirkon palvelijoita, sanoo isä Yuhanna Alzakimi.

Osa papeista yrittää suostutella vielä maassa olevia kristittyjä jäämään. Isä Yuhanna Shehada Damaskoksesta sanoo, että on haaste pitää jäljellä olevat kristityt maassa.

Kreikkalaisortoksinen pappi, isä George Najmeh, kertoo, että hän haluaa rohkaista Syyriasta lähteneitä palaamaan takaisin, kunhan tilanne on turvallinen. “Olen valmis lähtemään mukaan mihin tahansa ehdotukseen ja jakamaan minkä tahansa sopivan ratkaisun muillekin”, hän sanoo.

Isä George Najmeh haluaa rohkaista Syyriasta lähteneitä palaamaan takaisin.

Seurakuntien vapaaehtoisten määrän väheneminen merkitsee monien toimintojen lakkauttamista. Eräs nimettömänä pysyttelevä pappi kertoo, että heidän seurakunnassaan oli aikoinaan n.100 hengen musiikkiyhtye, nykyään jäseniä on 30. Partiojohtajista (jotka organisoivat nuorten toimintaa) tyttöjä ja poikia oli aikoinaan sama määrä. Nyt poikia on kuusi ja tyttöjä 24.

Partioliike organisoi nuorisotyötä perinteisissä syyrialaisissa seurakunnissa. Partiolaiset ovat iältään 5-19-vuotiaita. Partiotyössä keskitytään lasten hengelliseen, sosiaaliseen, koulutukselliseen, fyysiseen, henkilökohtaiseen ja tunne-elämän kehittymiseen.

Partiolaiset auttavat seurakuntia suurten kirkollisten juhlapyhien, kuten joulun ja pääsiäisen, järjestämisessä. Partiolaiset järjestävät myös itse monenlaisia tapahtumia ja tilaisuuksia, kuten nuorten raamattuopetusleirejä, sairaalavierailuja sekä vanhusten auttamista.

Noel, 17-vuotias partiolainen, kertoo, että partioliikkeellä on ollut suuri merkitys hänen elämässään; toiset partiolaiset ovat vahvistaneet häntä. Partion takia hän jaksoi jatkaa sodasta huolimatta. “Tiedän nyt, että en voi jättää partioryhmääni enkä seurakuntaani, koska he ovat toinen perheeni,” Noel kertoo.

“Mitä tahansa tapahtuu, me pysymme yhdessä kuin yksi ruumis. Me nauramme yhdessä ja tuemme toisiamme”, lisää 16-vuotias Youssef. Hän on käynyt partioryhmässä kolme vuotta. Noel ja Youssef kertovat oppineensa olemaan myötätuntoisempia ja vastuullisempia ja ottamaan vastuuta toisista ihmisistä.

Open Doors tukee useita partioryhmiä ja on mukana kouluttamassa nuoria syyrialaisia johtamistaidoissa rohkaistakseen heitä pysymään Syyriassa ja auttamaan seurakuntia ja yhteiskuntaa. Järjestö tukee myös seurakuntien aloittamia yksin jääneille naisille ja työttömille tarkoitettuja työllistämisprojekteja.

Lähde: World Watch Monitor