Lehdet
01.11.2022

Vainotun seurakunnan lapset

Lapsena koettu vaino kulkee mukana läpi elämän, ja monelle lapselle joulu on äärimmäisen pelon ja vaaran aikaa. Tänä jouluna voimme auttaa vainotun seurakunnan lapsia tarjoamalla heille suojaa, tukea ja apua uskon vahvistumiseen.

Valentina, 15, on yhtä hymyä. Perheensä rakkauden ja lämmön ympäröimänä hän on innoissaan joulusta. Tällä kertaa joulu on erityinen, sillä Valentina on kotona Kolumbian kauniilla vuoristoseudulla. ”Minulle jouluista parhaita ovat ne, jotka olen viettänyt perheeni kanssa”, hän sanoo.

Iloinen ajanjakso jää kuitenkin lyhyeksi. Valentina ja hänen pikkuveljensä Elver tekevät pian 15 tunnin matkan Open Doorsin Lasten keskukseen, jossa he asuvat ja käyvät koulua. Seuraavan kerran he pääsevät kotiin vuoden päästä. Muuta vaihtoehtoa ei ole, sillä uskonsa tähden he ovat kotiseudullaan alttiina vakavalle vainolle.

”Olimme epätoivoisia. Ymmärsimme, että lastemme oli päästävä pois.”

– Francisco

Uskolla on hinta

Valentina syntyi kristittyyn perheeseen. Hänen isänsä Francisco oli tullut uskoon 20-vuotiaana paikallisseurakunnan paastoviikon aikana. ”Jumala teki siellä ihmeen”, Francisco kertoo. Hänet kastettiin, ja hän pääsi sisälle seurakunnan elämään.

Alueella asuu kuitenkin noituutta harjoittava páez-alkuperäiskansa, joka suhtautuu muihin uskontoihin epäillen ja vihamielisesti. Kristittynä johtajana Francisco joutui sen silmätikuksi. Hän ei suostunut osallistumaan laittomiin ja rauhattomiin maanomistusprotesteihin, mikä suututti yhteisön johtajat. Kun Valentina aloitti koulun, tyttö joutui vainon kohteeksi paitsi oman uskonsa vuoksi myös siksi, että vainoajat hänen kauttaan painostivat hänen isäänsä.

”Minulla ei ollut vapautta”, Valentina muistelee vaikeita ja yksinäisiä kouluaikojaan. Tyttönä häntä uhkasivat seksuaalinen väkivalta, ihmiskauppa ja pakkoavioliitto. Hänen veljensä Elver oli vaarassa joutua rikollisten sissijoukkojen käsiin, sillä niihin värvättiin jopa 12-vuotiaita poikia.

Valentinan vanhemmat seisovat hymyillen lähekkäin
Valentinan vanhemmat Luz (vasemmalla) ja seurakunnan johtaja Francisco (oikealla) saavat lohdutusta tietäessään, että heidän tyttärensä on turvassa.

Tuskallinen valinta

Perhe ajautui vaikean valinnan eteen: joko lapset jäisivät kotiin ja eläisivät kurjuudessa, toivottomuudessa ja vaarassa – tai he lähtisivät.

Vanhemmista erottaminen on julma toimenpide, jonka kristityt lapset kokevat 84‑prosentissa niistä maista, joissa vaino on vakavinta. Se voi tapahtua pakottamalla, niin että lapsi viedään perheeltään, tai perhe päätyy itse epätoivoiseen ratkaisuun pelon vuoksi. ”Meille sanottiin, ettei meillä ollut oikeutta koulutukseen tai terveydenhuoltoon, ja sissijoukot kiersivät värväämässä lapsia”, Francisco kertoo. ”Olimme epätoivoisia. Ymmärsimme, että lastemme oli päästävä pois.”

Luottamus Jumalaan

11-vuotias Valentina lähetettiin Kolumbian Open Doorsin Lasten keskukseen. Hän sai olla turvassa, käydä koulua ja kasvaa uskossaan. Valentina pääsi myös sydänleikkaukseen. ”Oli surullista lähettää pieni tyttömme niin kauas, ettemme voisi tavata häntä, mutta iloitsimme siitä, että hän ei enää olisi vaarassa”, Francisco-isä kertoo rauhallisin mielin.

Open Doors suojelee ja tukee vainon keskellä eläviä lapsia ympäri maailmaa ja vahvistaa heidän uskoaan. Tällä hetkellä eniten apua tarvitaan koulutukseen, kristillisten kirjojen ja Raamattujen hankkimiseen sekä tapahtumien, kuten leirien, järjestämiseen. Myöntämällä pienlainoja ja järjestämällä traumaterapiaa voidaan auttaa kokonaisia perheitä.

Open Doorsin tutkija Helen Fischer rohkaisee meitä rukoukseen: ”Jeesus sanoi, että hän rakastaa lapsia ja että Jumala on heidän kaikkien kanssa. Hän kuulee heidän rukouksensa ja hän kuulee meidän rukouksemme.”

Monien vainoa kohdanneiden lasten tavoin Valentina kärsii eron tuomasta tuskasta myös tänä jouluna. Hän on jatkuvasti huolissaan perheensä turvallisuudesta. Valentina on kuitenkin säilyttänyt toivon ja kertoo aina ymmärtäneensä, että kaikella on tarkoituksensa.

Valentina kävelee kotiansa kohti Kolumbian metsäisessä maisemassa
Valentina oli viimeksi kotona vuosi sitten.

Vaino repii Valentinan kaltaisia lapsia kodeistaan ja muovaa koko heidän tulevaa elämäänsä. Teidän jatkuva tukenne ja rukouksenne auttavat perheitä riippumaan kiinni Jeesuksessa myös kaikkein vaikeimpina hetkinä. Francisco toteaa, että hänen lapsiaan varustetaan ei ainoastaan akateemisesti, vaan myös raamatullisesti. ”He pääsevät lähemmäs Jumalaa – se on hyväksi sekä heille että meille. Vaikka me kuolisimme, he jäävät julistamaan Jumalan sanaa.”

Antaisitko sinä tänä jouluna toivon vainotuille lapsille?

”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle.”

Luuk. 2:10

Rukoile

  • Valentinan perheen, uskon ja tulevaisuuden puolesta
  • suojaa ja kestävyyttä Valentinan isälle Franciscolle
  • Vapahtajan läsnäoloa ja rauhaa maailman vainotuille lapsille tänä jouluna.