Kolumbia

30

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Kolumbiassa uhkaillaan, ahdistellaan, kiristetään ja jopa surmataan seurakuntien johtajia. Väkivaltaa harjoittavat sissijoukot ja muut rikollisryhmät erityisesti maan köyhimmillä alueilla.

Useimmiten väkivalta on suoraa seurausta siitä, että kristityt tuomitsevat korruption ja väkivallan, puolustavat ihmisoikeuksia ja ympäristöä, tekevät työtä nuorten keskuudessa ja edistävät rauhansopimuksen täytäntöönpanoa. Toimet voivat vaarantaa rikollisryhmien ja vastaavien ryhmittymien laittoman toiminnan.

Kolumbian alkuperäisasukkaiden yhteisöt suhtautuvat erittäin kielteisesti kristittyihin lähetystyöntekijöihin. Kristityksi kääntynyt alkuperäisasukas saatetaan esimerkiksi vangita tai pahoinpidellä. Hänen omaisuutensa voidaan myös takavarikoida. Ideologisen uskonnottomuuden kannattajat ovat radikalisoituneet Kolumbiassa.

Kristinuskoon viittaaminen ja uskonnollisten mielipiteiden – etenkin, mikäli ne koskevat perhettä, avioliittoa ja uskonnonvapautta – esittäminen julkisuudessa katsotaan syrjiväksi vihapuheeksi.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Vainojen tilanne on pysynyt suunnilleen samana, sillä kasvua on vain 0,5 pistettä. Väkivallan pisteet vähenivät, koska maassa raportoitiin vähemmän kristittyjen murhia. Toisaalta muu väkivalta lisääntyi. Yleinen painostus kasvoi, mikä johtuu erityisesti rikollisliigojen vallan kasvusta yhteiskunnassa niiden käyttäessä hyväksi lakkojen ja COVID-19-rajoitusten aiheuttamia kriisejä. Alkuperäiskansojen kristityt kokivat edelleen vihamielisyyttä, ja uskonnollinen suvaitsemattomuus kasvoi koko yhteiskunnassa. Viime vuonna Kolumbiassa järjestettiin mielenosoituksia niin korruptiota kuin hallituksen kiistanalaisia toimenpiteitä vastaan. Kirkkojen johtajat olivat mielenosoittajien puolella, mikä johti heihin kohdistuneeseen uhkailuun ja väkivaltaan. Kaiken kaikkiaan yhteiskunta on vainonnut kristittyjä enemmän, mutta vainojen kokonaisuus ei yleisellä tasolla ole merkittävästi muuttunut kuluneen vuoden aikana. Väkivalta on hieman vähentynyt, mutta sitä on paljon. Tammikuun ja syyskuun 2021 välisenä aikana seitsemän kristittyä tapettiin uskonsa tähden.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Rikollis- ja sissiryhmiä vastustavia kristittyjä häiritään, siepataan ja kiristetään – jopa surmataan. Kolumbiassa on melko paljon kristittyjä. Silti sissiryhmät uhkailevat, ahdistelevat, kiristävät tai jopa tappavat kirkkojen johtohenkilöitä. Heidän kimppuunsa hyökätään, koska he tuomitsevat korruption, puolustavat ihmisoikeuksia ja vastustavat kartelleja. Heidän lapsensa voivat myös joutua sissiryhmien kohteeksi, tavoitteena hiljentää kirkkojen johtajat. Näitä vainon muotoja ilmenee erityisesti maaseudulla.

Kristityksi kääntyneet alkuperäisasukkaat voivat joutua vankilaan tai pahoinpidellyksi, heidän omaisuutensa voidaan takavarikoida tai heiltä voidaan evätä julkisia palveluita, kuten koulutus ja terveydenhuolto.

Tyynenmeren rannikolla vallitseva humanitaarinen kriisi pahenee: laittoman viljelyn kontrollointi, huumeiden salakuljetus ja laittomat kaivokset ovat johtaneet kärjistyvään konfliktiin. Tämä vaikuttaa kristittyihin, joista monet ovat tuhansien syrjäytettyjen perheiden joukossa.

Alkuperäiskansan keskuudessa vaino keskittyy yleensä niihin, jotka ovat kääntyneet alkuperäiskansojen uskonnoista kristinuskoon. Heitä vangitaan, ahdistellaan ja pahoinpidellään, heiltä viedään perusoikeudet tai heidät lähetetään pois kotiseudultaan pakkotyöhön. Usein heistä yritetään tehdä varoittava esimerkki, joka pelottelisi muita yhteisön jäseniä pysymään vanhoissa uskomuksissa.

Sekulaarilla puolellakaan ei aina hyväksytä kristinuskoa. Kristityt kohtaavat vihamielisyyttä, sanallisia loukkauksia ja syrjintää muun muassa aborttiin, seksuaalisuuteen ja sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvien näkökantojen vuoksi. Tämä on johtanut siihen, että kristittyjä on hyvin vähän mukana politiikassa.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kristittyjä miehiä on aina uhkailtu ja kohdeltu väkivaltaisesti naisia enemmän, mikä osittain johtuu heidän asemastaan seurakunnan tai perheen päänä. Miehet ja pojat ovat erityisesti vaarassa alueilla, joilla tapahtuu aseellisia selkkauksia.

Perheen elättäjinä miehiä saatetaan kiristää antamaan rahaa aseistautuneille rikollisliigoille. Myös seurakuntien johtajilta kiristetään rahaa, karkotetaan alueeltaan, tai jopa tapetaan.

Laittomat rikollisliigat muodostavat edelleen yhden suurimmista uhkista kristityille miehille. Miehiä siepataan, pakkovärvätään tai kohdellaan väkivaltaisesti.

Traumojen käsittelemiseen tai yhteiskuntaan sopeutumiseen ei aina saa valtiolta apua.

Millaista maassa on elää naisena?

Alkuperäiskansoihin kuuluvat kristityt naiset voidaan pakottaa naimisiin ei-kristityn kanssa – tai jos nainen on jo naimisissa, mies voi hylätä hänet ja erottaa lapsistaan. Tällaisissa tapauksissa nainen on vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi, seksuaalisesti hyväksikäytetyksi ja pakotetuksi prostituutioon. Joissain tapauksissa raskaana olevia naisia pakotetaan suorittamaan vauvan kanssa rituaaleja, jotka sotivat heidän kristillistä uskoaan vastaan.

Rikollisliigojen hallitsemilla alueilla jotkut naiset “ostetaan” vanhemmiltaan, joille lähetetään tappouhkauksia, jos he eivät suostu yhteistyöhön. Kristittyjen perheiden tyttäret ovat erittäin haluttuja tällaiseen toimintaan, koska heidät tunnetaan puhtaina ja tottelevaisina. “Ostetut” tytöt pakotetaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai naimisiin kartellin johtajien kanssa. Erityisesti seurakuntien johtajien lapset ovat haavoittuvaisia tällaiselle kohtalolle.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors tukee Kolumbian vainottuja seurakuntia seuraavilla osa-alueilla: raamatunopetus, opetusaineiston levittäminen ja Raamattuun pohjautuvien aineistojen kehittäminen, traumaneuvonta, etniseen koulutukseen liittyvä neuvonta, Raamatullisen maailmankatsomuksen opettaminen, infrastruktuurin parantaminen, erilaiset yhteisönkehitysprojektit, koulutusohjelmat (lastenkeskus- ja stipendiohjelma) ja hätäapu vainoa kohdanneille.

Rukoile:

Rukoile järjestäytyneiden rikollisryhmien vainoamien pastorien ja yhteisöiden turvallisuuden puolesta. Pyydä viisautta ja Pyhän Hengen läsnäoloa, jotta alkuperäiskansoihin kuuluvat kolumbialaiset kristityt voisivat pysyä järkkymättöminä evankeliumissa.

Pyydä, että Jumala varustaisi paikallisia Open Doorsin yhteistyökumppaneita kulkemaan Kolumbian vainotun kirkon rinnallaIsä Jumala, kiitos, että olet vahvempi kuin yksikään rikollisryhmä. Rukoilemme, että tekisit tyhjäksi sissijoukkojen suunnitelmat ja suojelisit kirkkojen johtajia ja muita, jotka vastustavat sissijoukkoja. Anna alkuperäiskansojen kristityille sitkeyttä ja iloa, jotta he tuntevat rakkautesi ja läsnäolosi. Aamen.