Selaa World Watch -listan maita

26. sijalla World Watch -listalla

Turkki

WWL 2019: Sijalla 26, pisteitä 66/100

WWL 2018: Sija 31
WWL 2017: Sija 37

WWL 2016: Sija 45

 

Asukasluku: 80,4 milj. (190 000 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja uskonnollinen nationalismi

Vainoavat tahot

Turkki on ainoa maa maailmassa, missä valtauskonto, islam, sekoittuu täysin vahvaan kansallismielisyyteen. Yleisesti ajatellaan, että oikean turkkilaisen täytyy olla sunnimuslimi. Tämä uskonnollinen kansallismielisyys on huimasti kohonnut 15.7. 2016 tehdyn epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Presidentti Erdogan on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen valtansa ja asemansa kasvattamiseen, joskaan hänen yksinvaltainen käyttäytymisensä ei ole suoraan johtanut kristittyjen vainoamiseen. Sen sijaan hän tekee tätä epäsuorasti yrittämällä tehdä maallisesta Turkista sunni-islamilaisen valtion, jossa vähemmistöillä on vain vähän elintilaa.

Paikallisella tasolla perheet vastustavat voimakkaasti kristinuskoon kääntymistä. Islamista luopumista pidetään turkkilaisuuden, islamin ja perheen pettämisenä. Tällaista vastustamista pidetään ”normaalina” eikä sitä juuri mainita tai dokumentoida, ellei siihen liity fyysistä väkivaltaa.

Vainojen ilmeneminen

Äärimmäisen voimakas uskonnollinen nationalismi asettaa kristityt melkoisen paineen alaisiksi. Hallitus ei erityisesti kohdista toimiaan kristittyihin, mutta yhteiskunnan kansallinen yhtenäisyys ei juuri jätä tilaa kristityille julistaa mitään muuta. Varsinkin islamista kristinuskoon kääntyvät kohtaavat yhteisön vastustuksen, joskaan kääntymistä ei lain mukaan ole kielletty.

Perhe ja yhteisö painostavat kääntynyttä palaamaan islamiin,  ja myös kristillisestä kirkkokunnasta toiseen siirtyminen voi olla vaikeaa. Tämän vuoksi kristityt elävät joskus kaksoiselämää ja salaavat kääntymyksensä. Vaikka kristityksi kääntyminen voidaan lain mukaan merkitä henkilötodistukseen, prosessi saattaa silti olla kivulias ja ahdistava. Kun kääntymyksestä tulee julkinen, muslimitaustaista kääntynyttä voi uhata avioero tai perintöoikeuksien menetys.

Islamin ja nationalismin symbioottinen suhde vaikuttaa myös kristittyihin, joilla ei ole islamilaista taustaa. Nämä ovat enimmäkseen etnisiä vähemmistöjä (esim. kreikkalaisia, armenialaisia tai syyrialaisia): Heitä ei juuri pidetä turkkilaisen yhteiskunnan täysjäseninä, ja he kohtaavat kaikenlaisia laillisia ja byrokraattisia esteitä. Kristityt eivät pääse valtion virkoihin, heitä syrjitään yksityissektorilla, varsinkin jos työnantajilla on yhteyksiä maan hallitukseen. Koska uskonto merkitään henkilökorttiin, kristittyjä työnhakijoita on hyvin helppo syrjiä.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.