Selaa World Watch -listan maita

25. sijalla World Watch -listalla

Turkki

WWL 2021: Sijalla 25, pisteitä 69/100
WWL 2020: Sija 36
WWL 2019: Sija 26
WWL 2018:
Sija 31
WWL 2017: Sija 37
WWL 2016: Sija 45

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka

Vainon pääsyyt:  islamistinen sorto, uskonnollinen nationalismi, etninen vihamielisyys, diktatorinen vainoharhaisuus

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 83 miljoonaa 

Kristittyjen määrä: 173 000

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: presidentin johtama tasavalta

Johtaja: presidentti Recep Tayyip Erdogansmi

Miksi Turkissa vainotaan kristittyjä?

Yhteiskunnassa vaikuttava hyvin voimakas uskonnollinen nationalismi vaikeuttaa kristittyjen elämää. Hallitus ei ole hyökännyt erityisesti kristittyjä vastaan, mutta Turkin nationalistinen yhteiskunta ei tarjoa kristityille juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia tuoda esiin vaihtoehtoista sanomaa. Median antama kuva kristityistä on hyvin ennakkoluuloinen ja puolueellinen, ja kristityt kokevat säännöllisesti syrjintää asioidessaan virkamiesten kanssa. Kristityillä ei ole mahdollisuutta valtion virkoihin, ja he kokevat syrjintää yksityissektorillakin.

Miksi Turkin listaussijoitus on muuttunut?

Vuoden 2021 listalla Turkin pistemäärä nousi kuudella. Vaikka keskimääräinen painostus kristittyjä kohtaan pysyi 11,9 pisteessä, kokonaispistemäärä nousi väkivaltapisteiden voimakkaan nousun takia 3,7:stä 9,3:een.

Vuoden 2021 seurantajakson aikana kaksi kristittyä tapettiin, ja kirkkorakennuksiin kohdistuvien raportoitujen hyökkäysten määrä kasvoi. Niihin lukeutui Hagia Sofian muuttaminen takaisin moskeijaksi, mikä vaikutti syvästi Turkin vanhoihin kristillisiin yhteisöihin.

Myös aiempaa useampia kristittyjä pidätettiin tai heihin kohdistui hyökkäyksiä vuoden 2021 seurantajaksolla.

Millaista Turkissa on elää kristittynä?

Muslimitaustaiset kristityt salaavat usein uskonsa. Jos he paljastuvat, heidän perheensä alkaa painostaa heitä: islamin hylkääminen merkitsee turkkilaisen identiteetin hylkäämistä ja pettämistä, ja kristitty tuottaa perheelleen häpeää. Kristittyjä saatetaan uhata avioerolla sekä perimysoikeuksien menettämisellä. Vaikka kristityksi kääntynyt voi laillisesti vaihtaa uskontonsa henkilöllisyystodistukseen, se saattaa olla vaikea ja stressaava prosessi.

Etniset vähemmistöt, kuten kreikkalaisortodoksit, armenialais- ja syyrialaiskristityt, kokevat syrjintää työpaikoillaan, erityisesti mikäli työnantajalla on yhteyksiä hallitukseen. Uskonto merkitään henkilöllisyystodistukseen, ja näin ollen kristittyjä työnhakijoita on helppo syrjiä.

Miten Open Doors auttaa Turkin kristittyjä?

Open Doors rukoilee vaikeissa oloissa elävien kristittyjen puolesta ja Turkin puolesta yleisesti.

Kuinka sinä voit auttaa turkkilaisia kristittyjä?

Voit auttaa lahjoituksin ja rukouksin.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Turkki on ainoa maa maailmassa, missä valtauskonto, islam, sekoittuu täysin vahvaan kansallismielisyyteen. Yleisesti ajatellaan, että oikean turkkilaisen täytyy olla sunnimuslimi. Tämä uskonnollinen kansallismielisyys on huimasti kohonnut 15.7. 2016 tehdyn epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Presidentti Erdogan on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen valtansa ja asemansa kasvattamiseen, joskaan hänen yksinvaltainen käyttäytymisensä ei ole suoraan johtanut kristittyjen vainoamiseen. Sen sijaan hän tekee tätä epäsuorasti yrittämällä tehdä maallisesta Turkista sunni-islamilaisen valtion, jossa vähemmistöillä on vain vähän elintilaa.

Paikallisella tasolla perheet vastustavat voimakkaasti kristinuskoon kääntymistä. Islamista luopumista pidetään turkkilaisuuden, islamin ja perheen pettämisenä. Tällaista vastustamista pidetään ”normaalina” eikä sitä juuri mainita tai dokumentoida, ellei siihen liity fyysistä väkivaltaa.

Vainojen ilmeneminen

Äärimmäisen voimakas uskonnollinen nationalismi asettaa kristityt melkoisen paineen alaisiksi. Hallitus ei erityisesti kohdista toimiaan kristittyihin, mutta yhteiskunnan kansallinen yhtenäisyys ei juuri jätä tilaa kristityille julistaa mitään muuta. Varsinkin islamista kristinuskoon kääntyvät kohtaavat yhteisön vastustuksen, joskaan kääntymistä ei lain mukaan ole kielletty.

Perhe ja yhteisö painostavat kääntynyttä palaamaan islamiin,  ja myös kristillisestä kirkkokunnasta toiseen siirtyminen voi olla vaikeaa. Tämän vuoksi kristityt elävät joskus kaksoiselämää ja salaavat kääntymyksensä. Vaikka kristityksi kääntyminen voidaan lain mukaan merkitä henkilötodistukseen, prosessi saattaa silti olla kivulias ja ahdistava. Kun kääntymyksestä tulee julkinen, muslimitaustaista kääntynyttä voi uhata avioero tai perintöoikeuksien menetys.

Islamin ja nationalismin symbioottinen suhde vaikuttaa myös kristittyihin, joilla ei ole islamilaista taustaa. Nämä ovat enimmäkseen etnisiä vähemmistöjä (esim. kreikkalaisia, armenialaisia tai syyrialaisia): Heitä ei juuri pidetä turkkilaisen yhteiskunnan täysjäseninä, ja he kohtaavat kaikenlaisia laillisia ja byrokraattisia esteitä. Kristityt eivät pääse valtion virkoihin, heitä syrjitään yksityissektorilla, varsinkin jos työnantajilla on yhteyksiä maan hallitukseen. Koska uskonto merkitään henkilökorttiin, kristittyjä työnhakijoita on hyvin helppo syrjiä.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita