Uutiset
02.11.2020

Sudan: Väliaikaishallinto kumoaa 30 vuotta voimassa olleen islamilaisen lain

Sudanin väliaikaishallinto lakkauttaa islamin aseman valtionuskontona osana kapinallisryhmien kanssa tekemäänsä rauhansopimusta, joka solmittiin viime viikolla. Islamilainen laki astui voimaan 30 vuotta sitten entisen presidentin Omar al-Bashirin toimesta. Lakia tulkittiin tiukasti. Kirkon omaisuus takavarikoitiin tai tuhottiin ja sen johtajia häirittiin ja vangittiin.
Nyt tehty päätös on viimeisin muutosten ketjussa, jossa väliaikaishallinto on kumonnut ihmisoikeuksia rikkovia lakeja. Viime kuussa ilmoitettiin, että uskosta luopumista ja julkista ruoskimista koskevat lait kumotaan. Sen lisäksi naisten ja tyttöjen sukuelinten silpominen kriminalisoitiin.

Nämä muutokset ovat seurausta vaatimuksista, joita mielenosoittajat esittivät protestoidessaan kaduilla kuukausien ajan. Mielenosoitukset johtivat presidentti Omar al-Bashirin syrjäyttämiseen ja väliaikaishallinnon perustamiseen.

”Että Sudanista voisi tulla demokraattinen valtio, jossa kaikkien kansalaisten oikeuksia kunnioitetaan, perustuslain tulee perustua valtion ja uskonnon erottamiseen toisistaan, ja tilanteesta riippumatta itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava”, sanotaan Bloombergin mukaan julistuksessa, jonka väliaikaishallinto ja kapinallisryhmät allekirjoittivat.

”Open Doors toivottaa tervetulleeksi tällaisen merkittävän kehityksen Sudanissa”, sanoi Jo Newhouse, järjestön tiedottaja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. ”Yhdessä kirkon kanssa olemme varovaisen optimistisia koskien väliaikaishallinnon yrityksiä poistaa Sudanista ei-muslimeja syrjivät lait”.

Newhousen mukaan on kuitenkin edelleen asioita, jotka tulisi ottaa esiin. Näitä ovat esimerkiksi jumalanpilkkaa ja siveyttä koskevat lait, ongelmat kirkkojen rakentamisessa ja rekisteröimisessä sekä kirkkojen takavarikoitu omaisuus. Hänen mukaansa on myös välttämätöntä, että uskonnollisista rahalahjoituksista vastaavaan ministerlöön saadaan vähemmistöryhmistä niiden itse valitsemat edustajat.

Viime kuussa 29 kansalaisjärjestön muodostama ryhmä totesi, että muutokset eivät ole riittäviä ja että sopimus epäonnistui ihmisoikeusperiaatteiden noudattamisessa. Al-Bashirille uskolliset islamistiset ryhmittymät eivät tyydy väliaikaishallinnon päätöksiin vaan vaativat sharia-lain pitämistä voimassa. He ovat pyytäneet armeijaa puuttumaan asiaan ja ”puolustamaan Jumalan lakia”.

Tämän täytyy onnistua

Viime viikolla allekirjoitetun rauhansopimuksen on tarkoitus päättää vuosikausia jatkunut sota Darfurissa sekä Sudanin eteläisissä Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin osavaltioissa. YK:n mukaan pelkästään Darfurin alueella sodassa on kuollut ainakin 300 000 ihmistä ja 2.7 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Rauhansopimus on kuitenkin hauras eivätkä kaikki kapinallisryhmät ole sen takana. Sudanin kansan vapautusliike (SPLM-N) on taistellut itsemääräämisoikeuden saamiseksi Etelä-Kordofanin alueelle, jossa monet kristityt asuvat. Christianity Todayn raportissa todetaan, että Sudanin kansan vapautusliikkeen mukaan rauhansopimuksessa ei ole selvästi erotettu valtiota ja uskontoa toisistaan eikä varmistettu tasapuolisia kansalaisoikeuksia ja taloudellisia mahdollisuuksia kaikille.

Analyytikot kuitenkin olettavat, että eri kapinallisryhmät tulevat lopulta yhteen: ”Tämä on sudanilainen sopimus, sudanilaisten neuvottelema, eikä siinä ole mitään ulkoa asetettuja määräaikoja tai kädenvääntöä. Molemmat osapuolet tietävät, että sen on pakko onnistua tai yritys saavuttaa demokratia epäonnistuu”, kertoivat BBC:lle Edward Thomas, asiantuntija Rift Valley Instituutista Keniasta, ja Alex de Waal, World Peace Foundationin toiminnanjohtaja Tufts yliopistosta Yhdysvalloista.