Uutiset
03.11.2020

Vietnam: Pastori vapautettu neljän vuoden vankeuden jälkeen

Uskonnonvapauden edistämistyönsä tähden neljä vuotta vankilassa viettänyt vietnamilaispastori on vapautettu [USCIRF].
Montagnardin Kristuksen evankelisen kirkon pastori A. Dao pidätettiin pian hänen palattuaan uskonnonvapauskonferenssista Itä-Timorista elokuussa 2016. Perhe sai hänestä tietoa vasta viisi päivää pidätyksen jälkeen. Huhtikuussa 2017 hänelle annettiin viiden vuoden vankeustuomio ”ihmisten laittomasta maasta pakenemiseen auttamisesta”.

Pastorin mukaan häntä kidutettiin, ja hänet pakotettiin tunnustamaan rikos, johon hän ei syyllistynyt. CSW:n mukaan virkamiehet jatkoivat seurakunnan ahdistelua pastorin ollessa vankilassa. Vapautus oli yllättävä ja tapahtui lähes vuosi ennen tuomion täyttymistä. Open Doorsin paikalliset kumppanit tulevat tapaamaan pastori A. Daota ja hänen perhettään selvittääkseen, kuinka parhaiten tukea heitä.

Korkea vainon taso

Yhdysvaltain kansainvälinen uskonnollinen komissio (USCIRF), joka ajoi pastorin vapauttamista, toivotti uutisen tervetulleeksi. ”Toivon, että hänen vapautuksensa on merkki Vietnamin siirtymisestä Jumalan vastaisesta  valtiosta maahan, jossa uskontoa, erityisesti kristinuskoa, saa harjoittaa vapaasti”, Yhdysvaltain edustaja Glenn Grothman kertoo USCIRF:n lausunnossa.

Komissio on myös vaatinut Vietnamin viranomaisia huolehtimaan pastori A. Daon turvallisuudesta ja kunnioittamaan hänen vapauttaan, mikäli hän haluaa palata kotikyläänsä. Vaatimukselle on hyvät syyt. Ei-perinteisiin protestanttikirkkoihin kuuluvat kristityt ja buddhalaisuudesta tai alkuperäisuskonnoista kääntyneet kohtaavat paljon vainoa yhteisön johtajilta ja perheiltään.

He kokevat sosiaalista hyljeksintää, syrjintää ja hyökkäyksiä uskonsa vuoksi, ja monet pakenevatkin naapurivaltioihin. Vietnamin kommunistinen hallinto on myös epäluuloinen protestanttisia kristittyjä kohtaan, joista moni on lähtöisin hmongien ja montagnardien etnisistä vähemmistöistä. Heitä pidetään länsimaiden edustajina ja mahdollisina rauhanhäiritsijöinä.

Vietnam

WWL 2020: Sija 21
Vainon pääsyyt: Kommunistinen ja kommunismin jälkeinen sorto, klaanien harjoittama ja etninen sorto, diktatorinen vainoharhaisuus
Asukasluku: 97,5 miljoonaa
Uskonnot: Kristinusko 9,0% (suurin osa katolisia), buddhalaisuus 50,0%; agnostisismi 12,1%; muu (sis. kiinan kansanuskonnot, sikhiläisyys, taolaisuus yms.) 11,9%; etnisyyteen perustuva uskonnollisuus 10,3%; ateismi 6,1%

Podcast