Sudan

5

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Sudan oli jo matkalla kohti uskonnonvapautta, mutta vallankaappaus ja tuhoisa sota murskasivat nämä toiveet. Kristityt ovat jälleen kerran vaarassa.

Puolentoista vuoden sotatoimien jälkeen Sudanissa vallitsee maailman suurin pakolais- ja nälänhätäkriisi. Lähes 9 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Kumpikaan osapuoli ei suvaitse kristittyjä. Konflikti onkin antanut ääri-islamisteille lisää mahdollisuuksia kohdistaa iskuja kristittyihin. Jo yli sataa kirkkoa on vahingoitettu ja kristittyjä on siepattu ja tapettu. Sudanilaiset muslimitaustaiset kristityt kohtaavat vakavaa vastustusta perheissään ja yhteisöissään. Nämä kristityt pitävät usein uskonsa salassa jopa omilta lapsiltaan.

Kristityt kokevat myös nälänhädän poikkeuksellisen kovana, koska paikalliset viranomaiset syrjivät heitä ja kieltäytyvät antamasta heille apua. Suuri osa Sudanin kirkosta, joka olisi voinut auttaa avun jakamisessa, on paennut.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Käynnissä oleva sota on tehnyt sudanilaisista kristityistä entistä haavoittuvaisempia. Sudan on tästä syystä noussut World Watch List -vainoraportissa kolme sijaa. Konfliktin molemmat osapuolet ovat havainneet islamististen ääriliikkeiden lisääntyvän. Ryhmät ovat hyödyntäneet kaoottista turvallisuustilannetta, mikä on johtanut kristittyihin yhteisöihin ja kirkkoihin kohdistuvien hyökkäysten jyrkkään kasvuun. Kristittyjen painostuksen laajuus ja vakavuus on lisääntynyt huomattavasti tänä vuonna samalla, kun sisällissota on aiheuttanut äärimmäistä väkivaltaa ja vaikeuksia. Kirkkoja, kristillisiä rakennuksia ja jopa kristityille kuuluvia koteja on otettu haltuun pakkokeinoin. Lisäksi väkivaltaiset ääriryhmät ovat käyttäneet hyväkseen heikkenevää turvallisuusympäristöä ja ottaneet järjestelmällisesti kristittyjä kohteekseen. Tämä on saattanut kristityt jatkuvan pelon valtaan ja heikentää heidän mahdollisuuksiaan matkustaa turvallisesti sekä saada ravintoa ja apua jopa pääkaupunkiseudulla. Eloonjäämiskamppailu on muuttunut yhä haastavammaksi kristittyjen yhteisöille. Niitä uhkaavat yhä pahemmat vaarat ja pienenevät voimavarat.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Islamista kristinuskoon kääntyneet kohtaavat väkivaltaa, vankeutta ja perheen hylkäämistä. He saattavat joutua pakenemaan kodeistaan. Kiivaimpien taistelujen alueilla kaikki kristityt ovat vaarassa joutua iskujen ja vainojen kohteiksi.

Millaista maassa on elää miehenä?

Viimeaikaiset levottomuudet ovat aikaansaaneet voimakkaan nousun kristittyjen miesten sieppausten ja tappojen määrässä. Vastuussa ovat radikaalit ryhmät. Ryhmien käyttämällä taktiikalla perheiden taloutta heikennetään sekä kristittyjen miesten vaimot ja tyttäret altistetaan seksuaaliselle väkivallalle.

Miehet voivat olla vainon kohteina muillakin tavoin. Suurin osa seurakunnan johtajista on miehiä. Yleensä hallitus nostaa heitä vastaan esimerkiksi terrorismia ja islamista luopumista koskevia perusteettomia syytteitä. Käytäntö ei ole muuttunut, vaikka laki islaminuskosta luopumisesta kumottiin vuonna 2020.

Kristinuskoon kääntyviä miehiä uhkaavat pahoinpitelyt, vankeus, kiusaaminen ja häirintä työpaikalla sekä pakkomuutto. Perheet saattavat hyljeksiä ja häätää heidät kotoaan tai heidän on pakko paeta painostuksen käydessä liian kovaksi.

Millaista maassa on elää naisena?

Vuonna 2020 Sudanin määräaikainen siviilihallitus pani toimeen monia myönteisiä muutoksia. Ne merkitsivät naisille enemmän vapautta ja suojaa. Muutoksiin kuuluivat muun muassa naisten mahdollisuus matkustaa ilman miespuolisen sukulaisen lupaa ja naisten ympärileikkausten kieltäminen.

Maan viimeaikaiset tapahtumat ovat olleet iso takaisku naisten oikeuksille. Sotilasvallankumous ja hiljattain alkaneet taistelut ovat johtaneet naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan kasvuun. Ne ovat vahvistaneet heidän huonoa osaansa Sudanin yhteiskunnassa. Naisen oikeudellista todistusta ei myöskään pidetä samanarvoisena kuin miehen. Siten naisiin kohdistuvia rikoksia harvoin raportoidaan ja rangaistaan.

Nykytilanteessa kristityt ja islamista kristinuskoon kääntyvät naiset voivat olla suuressa vaarassa. Heitä uhkaavat kotiaresti, pakkoavioliitto, avioero, perinnöttömäksi tekeminen ja lasten huoltajuuden menetys.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Yhteistyössä paikallisten seurakuntien kanssa Open Doors tarjoaa vainotuille kristityille vainoihin valmistavaa koulutusta, opetuslapseuskoulutusta sekä toimeentulohankkeita.

Rukoile:

Kristityt ovat joutuneet sisällissodan aikana ristituleen. Rukoile rauhaa ja pyydä, etteivät kristityt joutuisi iskujen kohteiksi.
Kiitä Jumalaa kristityistä, jotka jatkavat heikoimmassa tilanteessa olevien auttamista myös sodan aikana. Rukoile, että Jumala suojelisi ja varjelisi heidän urheaa todistustaan.
Pyydä Jumalaa olemaan väkivaltaisuuksien vuoksi paenneiden turvana. Auta, että hän kuulisi kärsivien avunhuudot ja auttaisi heitä.

Isä Jumala, tuo tänä vuonna rauha Sudaniin. Rukoilemme loppua tälle hirvittävälle sodalle. Suojele, anna turvaa ja apua kristityille, joilla ei ole turvallista paikkaa. Auta heitä rakentamaan yhteisö. Pyydämme Sudanille valoisampaa tulevaisuutta, niin että tavalliset ihmiset pystyisivät syömään ja nukkumaan turvassa. Jeesuksen nimessä. Aamen.