Uutiset
28.11.2019

Pakolaisena omassa maassaan – pastorin tarina maatilalta pakolaisleirille

”Olemme kuin kahden tulen välissä”, kuvailee Keski-Afrikan tasavallassa pakolaisleirillä elävä pastori leirin asukkaiden elämää. Toisella puolella on leirin karu ja vaikea arki, toisella taas on aseistettuja muslimikapinallisia.

Pastori Zoundji* on noin 200-henkisen evankelisen seurakunnan johtaja Keski-Afrikan tasavallan suurimmassa maansisäisten pakolaisten leirissä. Brian kaupungissa sijaitsevassa leirissä elää noin 30 000 ihmistä. Leirin ulkopuolella liikkumista vaikeuttaa alueella liikkuvat kapinallisjoukot, jotka eivät kunnioita helmikuussa tehtyä rauhansopimusta.

Ennen toukokuuta 2013 kristityt ja muslimit elivät rauhallisesti yhdessä. Muslimien Seleka-joukot hyökkäsivät Briaan tuhoten ensin valtion rakennukset sekä kirkot ja kristilliset koulut. Pastori Zoundji oli pelloilla hyökkäyksen alkaessa, mutta iltapäivällä yhden aikaan hän sai ennakkoaavistuksen liittyen kotona oleviin lapsiin. Zoundjin matkatessa kotiin lastensa luokse, häntä vastaan tuli paljon kaupungista pakenevia ihmisiä. Lapset olivat paenneet ja löytyivät muutamaa tuntia myöhemmin joelta.
Perhe jäi kahdeksi viikoksi piilottelemaan kodin ympäristöön. Heillä ei ollut edes perustarvikkeita, kuten saippuaa tai teetä. Ruoan loputtua Zoundji keräsi polttopuita myytäväksi kaupungissa. Neljä kuukautta myöhemmin perhe muutti pakolaisleirille. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, he ovat yhä leirissä.

Brian kaupungissa sijaitsevassa leirissä elää noin 30 000 ihmistä.

Avun tarve on suuri

Elämä leirissä on karua. Alueen maa on vaikeasti viljeltävissä, joten ulkoinen apu on tarpeen. Pastori Zoundjilla on suuri maatila, mutta hän ei voi mennä sinne lähellä olevan muslimileirin takia. Kansalaisjärjestöt tukevat leiriä antamalla mm. riisiä ja soijaa sekä viisi litraa öljyä viittä henkeä kohti. Öljymäärällä on pärjättävä joskus jopa kolme kuukautta.

”Jopa saippuan ja suolan hankkiminen on vaikeaa. Joskus myymme meille annettua ruokaa voidaksemme ostaa vähän saippuaa ja suolaa.”

Briassa toreilla saisi myydä vapaasti, mutta kristityillä ei ole mitä myydä. Työskentely ei onnistu öisin, sillä leirissä ei ole sähköä. Lapset opiskelevat teltoissa, ja viimeisissä kokeissa leirin lapset pärjäsivät huonosti.

”Tämä on erittäin vaikeaa. Jumalan armo pitää meidät hengissä.”

Apua on tullut myös yllättävästä lähteestä. Pastori Zoundjin musliminaapuri otti häneen yhteyttä ja halusi tavata. Meni kuitenkin aikaa, ennen kuin kriisin tähden epäluuloiseksi tullut pastori uskalsi kohdata naapurinsa. Naapuri ja tämän ystävät tarjosivat rahaa, teetä ja ruokaa. Naapuri oli yrittänyt pitää vihamieliset poissa kirkosta ja estää rakennuksen tyhjentämisen, mutta vuonna 2017 kirkko kuitenkin tyhjennettiin.

Jopa saippuan ja suolan hankkiminen on vaikeaa.

Uskon hinta

Kristityt kokevat jatkuvaa painetta uskonsa tähden. Aikaisemmin Briassa suurin osa oli kristittyjä. Ennen kriisiä kaupungissa oli 11 moskeijaa. Nyt kaupungissa on yli 20 suurta moskeijaa ja kirkkojen on täytynyt sulkea ovensa. Kristittyjen ei tahdota rukoilevan, vaan heitä yritetään käännyttää lahjoilla, imartelulla ja sanomalla Koraanin olevan Raamattua tehokkaampi. Selekan lisäksi Anti-balaka-ryhmät vaativat kristittyjä lopettamaan rukoukset uhkailulla ja noituudella.

Muslimit eivät halua kuulla Jeesuksesta, mutta pastori Zoundji rohkaisee uskovia pitämään kiinni uskostaan. ”Tiedämme, että meidän täytyy julistaa Sanaa. Meidän ei tulisi katsoa taaksepäin vaikeina aikoina.” Tänään Zoundji rohkaisee seurakuntaansa Jesajan kirjan (54:17) sanoin: ”ja niin jokainen ase, joka taotaan sinua vastaan, on tehoton. Jokaisen kielen, joka käy sinua syyttämään, sinä osoitat valehtelijaksi. Tämä on Herran palvelijoiden perintöosa. Minä annan heille siihen oikeuden, sanoo Herra.”

Open Doorsin antama tuki on ollut tärkeää. Ennen kriisin alkua Open Doors järjesti alueen kristityille opastusta vainoihin valmistautumisessa. OD on myös tarjonnut kulttuurien välistä koulutusta, taloudellisen voimaantumisen ohjausta sekä jakanut apua ja Raamattuja. ”Neuvonne auttoivat meitä suuresti, kun kriisi saapui Briaan. Saimme voimaa opetuksista ja pyysimme Jumalalta apua kriisiin valmistautumisessa.”

Asuminen pakolaisleirillä oman kodin lähettyvillä on vaikeaa, ja olot ovat karut. Brian kaupungin kristityt kaipaavat rohkaisua ja rukousta. Lisää tietoa Keski-Afrikan tasavallan kritittyjen vainoista voit lukea Open Doors Suomen verkkosivuilta.

Jumalan armo pitää meidät hengissä.