Uutiset
04.02.2021

Pahoja voimia, kapinallisia ja vainoa Keski-Afrikan tasavallassa

Keski-Afrikan tasavallassa elävä 39-vuotias mies esittelee itsensä Luciferina ja haluaa kaikkien kuulevan hänen pirullisista aikeistaan.

 

Kun sotilaallinen vallankaappaus päätti François Bozizén valtakauden Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2013, maa joutui kaaokseen. Yksi kapinallisten yhteenliittymistä hajosi useammiksi pieniksi ryhmiksi, jotka taistelevat maa-alueista ja luonnonvarojen (mm. kullan ja timanttien) hallinnasta. Korkeimman hinnan tästä ovat maksaneet siviilit. Kristityt ovat ahtaalla, koska heitä rangaistaan perinteisten uskonnollisten rituaalien ja etnisten kytkösten hylkäämisestä.

Ryhmä nimeltä Anti-balaka koostuu perinteisten uskontojen seuraajista. He käyttävät narkoottisia aineita ja amuletteja ja uskovat niiden tekevän heistä voittamattomia. Muslimikapinallisten UPC on taistellut Anti-balakaa vastaan Keski-Afrikan tasavallan kaakkoisosissa. Tältä alueelta on kotoisin Yvon Ngaiman.

Kristittyjen rukoukset häiritsevät hänen pahoja voimiaan.

”Luciferin” teot

Yvon Ngaiman harjoittaa perinteisiä uskontoja. Maaliskuussa 2019 hän joutui muslimikapinallisten sieppaamaksi ja kiduttamaksi. Vapauduttuaan hän katosi vuoden ajaksi. Kun hän palasi, hänen elämällään oli uusi tarkoitus: hän tahtoo edistää Anti-balakan toimintaa, ei kuitenkaan vastustamalla muslimikapinallisia, vaan taistelemalla kristittyjä vastaan.

Ngaiman otti nimekseen Lucifer. Hän sanoo kristittyjen turmelevan ihmisiä Jumalan Sanalla. Hänen mukaansa ihmisten tulisi sen sijaan antaa harjoittaa asioita, jotka voivat suojella heitä hyökkääjiltä.

Ngaiman pyrkii rankaisemaan kristittyjä, koska heidän rukouksensa häiritsevät hänen pahoja voimiaan. Tämän vuoden toukokuussa hänen kampanjansa seurakuntaa vastaan otti askeleen eteenpäin, kun hän tunkeutui seuraajiensa kanssa paikalliseen seurakuntakeskukseen, josta johtajat olivat juuri tekemässä lähtöä. Diakoni yritti estää Ngaimanin ja hänen joukkonsa pääsyn sisään, mutta Ngaiman hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Kun kristityt näkivät tapahtuman, he kutsuivat paikalle pastori Georges Rondon, joka ryntäsi rohkeasti diakonin avuksi. Ngaiman puukotti Georgesin kuoliaaksi. Uhkailtuaan muita seurakuntien johtajia hän poistui paikalta. Samana iltana hän ja osa hänen miehistään häiriköi myös pastori Georgesin ruumiinvalvojaisia ampuma-asein ja viidakkoveitsin aseistautuneina.

”On epätodennäköistä, että hänet tuodaan oikeuden eteen.”

Oikeutta?

Ngaimania ei ole vielä otettu kiinni. Keski-Afrikan tasavallassa vallitsevan kaaoksen vuoksi ”on epätodennäköistä, että hänet tuotaisiin oikeuden eteen ainakaan tässä elämässä”, kertoo Open Doorsin työntekijä.

Georgesin leski Elisabeth ja heidän neljä 10–18-vuotiasta lastaan ovat muuttaneet osavaltion pääkaupunkiin. Seurakunnan vanhimmat ja diakoni toimivat sijaisina, kun seurakunta etsii uutta pastoria. Seurakunta kokoontuu mahdollisuuksien mukaan huolimatta siitä, että Covid-19, Ngaiman tai jokin muu asia heitä uhkaa.

Open Doorsin työntekijä kertoo: ”Tämä järkyttävä tarina Ngaimanista ja hänen tuhoisasta työstään Keski-Afrikan tasavallassa kertoo siitä, että väkivallasta on syntynyt vain lisää väkivaltaa. Valitettavasti siitä eniten kärsineet ovat saaneet erittäin vähän oikeutta. Kriisin alkupäivistä lähtien kristityt ovat vaikertaneet joutuessaan muslimikapinallisten ja Anti-balakan ristituleen ja kohdatessaan vainoa molemmilta puolilta. Tämä osoittaa, että tukemme maan seurakunnalle täytyy jatkua. Kyseessä on elämä ja kuolema.”

Rukouspyynnöt

– Rukoile Jumalan lohdutusta Elisabethille ja lapsille sekä heidän tarpeidensa täyttymistä.
– Pyydä Jumalaa vahvistamaan Georgesin seurakuntaa näinä epävarmoina aikoina. Rukoile sinnikkyyttä ja rohkeutta alueen seurakunnille, kun ne yhdessä tuomitsevat tapahtumat paikallisten viranomaisten edessä.
– Pyydä Herraa yhä suojelemaan seurakuntaa Ngaimanin ja hänen miestensä jatkuvan uhan alla.
– Pyydä Pyhää Henkeä vaikuttamaan Ngaimanin ja monien muiden uskosta osattomien elämässä ja tuomaan heidät oikeuden eteen ja pelastukseen.
– Rukoile Jumalan armoa Keski-Afrikan tasavallalle, joka valmistautuu vaaleihin jatkuvien rauhansopimusrikkomusten ja ulkomaisten taistelijoiden määrän huolestuttavan kasvun keskellä.

Open Doors tukee Keski-Afrikan tasavallan seurakuntaa järjestämällä
– koulutusta vainoon valmistautumiseksi, jotta se voisi vastata vainoon raamatullisella tavalla sekä jatkaa evankeliointia kaiken keskellä
– opetuslapseuskoulutusta, joka auttaa pastoreita ohjaamaan seurakuntiaan kypsiksi Kristuksessa
– taloudellista tukea ja ohjausta elää kestävää elämää epävarmuuden keskellä
– fyysistä ja henkistä kuntoutusta väkivaltaa ja traumoja kokeneille.

Uskovien tilanteesta Keski-Afrikan tasavallasta löytyy lisää tietoa Open Doorsin verkkosivuilta Opendoors.fi/keski-afrikan-tasavalta

”Tukemme maan seurakunnalle täytyy jatkua. Kyseessä on elämä ja kuolema.”

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta.