Uutiset
26.11.2019

Filippiinien armeija: Protestanttikirkot ovat kommunismin välikäsiä

Ovatko kristityt kommunisteja? Filippiinien armeija ajattelee näin.

Puolustusministeri kertoi Manilassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa dokumenttien osoittavan, että monet kirkolliset ryhmät ja humanitaariset järjestöt ovat kommunismin välikäsiä.

Dokumenteissa listattujen joukkoon kuuluu myös Filippiinien Kansallinen protestanttisten kirkkojen neuvosto. Neuvosto vastaa väitteeseen ”paheksuvansa voimakkaasti ilkeää leimaa, jonka Filippiinien puolustusvoimat on siihen piittaamattomasti lyönyt.”

“Jatkamme päättäväisesti profeetallista todistamista ja ihmisten palvelua, vaikka demokratian tila kutistuu ja röyhkeys lisääntyy”, neuvosto jatkaa.

Protestanttien neuvosto edustaa 12 miljoonaa ihmistä. Se on kritisoinut ääneen hallituksen huumeidenvastaista sotaa, joka on vaatinut tuhansien hengen. Neuvosto on protestoinut myös viime maaliskuista tapahtumaa, jossa poliisit tappoivat 14 maanviljelijää.

Armeijan ilmoitus tuli samana päivänä, kun uskonnolliset johtajat osoittivat Manilassa mieltä hallintoa kritisoivien hiljentämistä vastaan.

”Ehkä ’punaleima’ tuli näistä syistä”, Open Doorsin edustaja sanoi. ”Niin kauan kun Oxfam-kehitysapujärjestö pysyy Filippiineillä eikä kirkkoja pakoteta kiinni, poliisit todennäköisesti ahdistelevat niitä.”

Kirkkojen johtajat pelkäävät, koska ’punaleiman’ saamista seuraavat yleensä muut, paljon ankarammat rangaistukset. Protestanttien neuvosto kuuluu Filippiinien ekumeeniseen rauhanohjelmaan. Rauhanohjelman edustajat kertovat viimeaikaisiin tapahtumiin viitaten, että kirkkojen johtajia on valheellisesti syytetty kapinan lietsonnasta ja heitä kohtaan on esitetty muita syytteitä, joita ei kuitenkaan ole todistettu oikeiksi [Manilla Bulletin].

“Aktivisteista, papeista ja kirkkorakennuksista saattaa tulla ohikulkijoiden ammuskelukohteita. Sitä tapahtuu jo nyt silloin tällöin”, sanoo Thomas Muller, Open Doorsin World Watch -tutkimusyksikön vainoanalyytikko. ”Näiden hyökkäysten tutkimukset ovat parhaimmillaankin hajanaisia. Jos hallinto ilmaisee epäsuorasti, että kirkot ovat itse syyllisiä kohtaloonsa, se rohkaisee vielä julkeampiin hyökkäyksiin.”

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte kurittanut kristittyjä ennätyksellisen paljon, erityisesti katolisia. Protestanttien neuvoston liittäminen mustalle listalle on herättänyt protestanttien keskuudessa kansainvälisesti laajaa huolta.

Filippiinien tilanne on kuitenkin monisyinen, eivätkä linjanvedot ole aina suoria, sanoo Muller. ”Eräs yhteisökehitystyön tekijä kertoi minulle muuttaneensa työnsä vuoksi ’kommunistialueille’. Siellä hän huomasi, että kirkot omivat taistelut joskus epäterveen läheisesti omikseen. Toisaalta on hyvin helppo leimata joku kommunistiksi, jos paikallinen voimamies hyötyy hänestä jotenkin.”

Filippiinien kommunistista puoluetta pidetään kapinallisena liikkeenä ja hallitus on kieltänyt sen. Puolueen johtaja elää maanpaossa Alankomaissa.