Uutiset
30.11.2019

Open Doors syvästi huolissaan kirkkojen vastaisen kampanjan tehostumisesta

Algerian hallitus kiistäessä määränneensä sulkea ainakin 12 protestanttista kirkkoa, Algerian protestanttisen kirkon johtaja toteaa, että viranomaisilta ”puuttuu poliittista tahtoa” tehdä muita uskontoja kuin islam laillisiksi.

Algerian viranomaiset ovat tehostaneet kampanjoitaan maan seurakuntia vastaan sulkemalla seitsemän seurakuntaa viimeisen kolmen kuukauden aikana ja kolme seurakuntaa viikon aikana lokakuun puolivälissä. Videot näyttävät, kuinka poliisi pidättää ihmisiä ja poistaa heitä rakennuksista voimakeinoin.

Viimeisimmät sulkemiset ovat jatkumoa kahdeksan muun kirkon sulkemiselle tammikuun 2018 ja toukokuun 2019 välisenä aikana. Kahta suljetuista seurakunnista paimentaa Église Protestante d’Algérie (EPA) –ryhmän pääsihteeri ja johtaja. Kattoryhmään kuuluu maan 46 protestanttista seurakuntaa. EPA on yrittänyt sinnikkäästi saada itselleen hallitukselta virallista rekisteröintiä vuoden 2006 lain mukaisesti, joka edellyttää kaikkien muiden kuin muslimien palvontapaikkojen lupaa.

Sisäministeriö kehotti elokuussa viranomaisia pitämään maan ”kumoukselliset” protestanttiset seurakunnat ankarasti kurissa. Sisä- ja paikallishallinnon ministeri Salah Eddine Dahmoune kuitenkin kielsi, että hallitus olisi määrännyt seurakuntien sulkemisesta. ”Valtakunnallisesti ei ole annettu määräyksiä laillisesti toimivien kirkkojen sulkemisesta, eikä Algerian tarvitse oppia uutta ihmisoikeuksista”, ministeri sanoi.

”Nämä syvästi huolestuttavat toimet osoittavat, että Algerian kristittyjen vastainen järjestelmällinen kampanja tehostuu”, Open Doorsin edustaja sanoi. ”Ne puhuvat selvästi sitä vastaan, että Algerian viranomaiset ryhtyisivät todellisiin toimenpiteisiin uskonnon- tai uskonvapauden parantamiseksi Algeriassa YK: n ihmisoikeuksien julistuksen 18 artiklan ja maan oman perustuslain mukaisesti.”

Epämääräistä ja epäselvää

Salah Chalah, joka on EPA:n johtaja ja Algerian suurimman ja nykyään myös suljetun Tizi Ouzoussa sijaitsevan protestanttisen kirkon pastori, kertoi toimittajille viime viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että vuoden 2006 laki oli tarkoituksella pidetty epäselvänä, jotta se voisi vaikeuttaa protestanttisten yhteisöjen pyrkimyksiä saada laillista asemaa.

Vuoden 2006 lain nojalla seurakuntien lupamenettelyä valvomaan perustettu muiden kuin islaminuskoisten uskonnollisten ryhmien kansallinen toimikunta ei ole toiminnassa, eikä se toistaiseksi ole antanut yhtään lupaa lupia hakeneille seurakunnille.

”Vaadimme viranomaisia varmistamaan, että toimikunta toimii tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti, ja että seurakuntien vireillä olevat hakemukset mukaan lukien talouskumppanuussopimusta koskevat hakemukset otetaan kiireellisesti huomioon ja että vastaukset tuleviin hakemuksiin tehdään sovitun 60 päivän kuluessa”, totesi OD:n tiedottaja.

”Lisäksi kehotamme hallitusta avaamaan kaikki suljetut kirkkorakennukset uudelleen ja peruuttamaan kaikki varoitukset, sulkemismääräykset ja kirkkoja koskevat oikeudenkäynnit sekä myöntämään luvan kaikille EPA:n jäseniin kuuluville seurakunnille jatkaa vuokraamiensa tilojen käyttöä palvontapaikkoina”, tiedottaja lisäsi.