Selaa World Watch -listan maita

5. sijalla World Watch -listalla

Pakistan

WWL 2019: Sijalla 5, pisteitä 87/100

WWL 2018: Sija 5
WWL 2017: Sija 4
WWL 2016: Sija 6

 

Asukasluku: 196,7 milj. (3,9 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam

Vainoavat tahot

Pakistanissa tietyt ääri-islamilaiset ryhmittymät vahvistuvat ja kasvavat, koska poliittiset puolueet, armeija ja hallinto tukevat niitä. Armeija ja hallitus esimerkiksi erottavat toisistaan ”hyvän” ja ”pahan” talibanin, minkä takia ääri-islamilaiset ryhmät voivat pitää tuhansia omia koulujaan. Niiden rahoitus ja opetuksen sisältö ovat osittain hämärän peitossa, mutta kouluissa pyritään kääntämään erityisesti nuoret kristittyjä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä vastaan.

Islamista kääntyneet kristityt saavat myös osansa maassa tapahtuvista vihamielisyyksistä, mutta näitä vainoja vielä suurempi uhka nousee heidän sukulaistensa piiristä. Islamista pois kääntymistä pidetään suurena häpeänä kääntyneen suvulle ja yhteisölle.

Vainojen ilmeneminen

Kaikki kristityt kärsivät rakenteellisesta syrjinnästä, mikä käy ilmi esimerkiksi siitä, että likaisina tai halveksuttavina pidettävinä ammatit ovat virallisesti kristityille varattuja. Suuri osa kristityistä on siten joka tapauksessa köyhiä ja monet ovat velkaorjuudessa. Myös keskiluokkaan kuuluvat kristityt ovat yhtä lailla syrjinnän ja vainon kohteena.

Vanhat kirkot ovat melko vapaita pitämään jumalanpalveluksia ja muita tilaisuuksia, mutta niitäkin seurataan tarkasti ja ne joutuvat säännöllisesti pommi-iskujen kohteiksi. Yksikään pommitus ei tosin onnistunut WWL 2018 -seurantajakson aikana. Tavoittavassa toiminnassa ja nuorisotyössä aktiivisemmat kirkot ovat muita ankaramman vainon kohteena.

Maan pahamaineiset jumalanpilkkalait koskevat kaikkia uskonnollisia vähemmistöjä, mutta erityisen ankarasti ne vaikuttavat kristittyihin.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta: