Uutiset
18.08.2023

Pakistanin kristityt tarvitsevat rukousta väkivaltaisten mellakoiden jälkeen

Itä-Pakistanissa yli 15 kirkkoa on joutunut väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi. Rukoilethan veljiemme ja siskojemme puolesta, jotka ovat jälleen joutuneet kohtaamaan väkivaltaa.

Pakistanin kristityt ovat pyytäneet kiireellistä rukousta äärimuslimien hyökättyä kristittyjen yhteisöihin. Mellakoitsijat ovat polttaneet useita kirkkoja ja koteja.

Levottomuudet saivat alkunsa keskiviikkona 16.8. Itä-Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa, kun kahden kristityn epäiltiin syyllistyneen jumalanpilkkaan.

Tämän seurauksena satojen miesten joukko hyökkäsi kristittyjen asuttamille alueille tuhoten kirkkoja ja polttaen koteja. Myös paikallisella hautausmaalla tehtiin tuhoja ja useita Raamattuja poltettiin. Varhaiset mediaraportit ja ihmisoikeusryhmät arvioivat vähintään kahdeksan kirkon tulleen poltetuksi ja 17 kirkkoon kohdistuneen muunlaista ilkivaltaa. Monet alueen kristityt ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

”Hyökkäykset ovat olleet rajuja ja armottomia. Vihan lietsontaa ja tiedon levittämistä on tehty moskeijoissa koko Jaranwalan alueella”, kertoo paikallinen kristitty Peter*. ”Yhdessä silmänräpäyksessä väkijoukko kasvoi sadan ihmisen joukosta 4 000:een ihmiseen, jotka mellakoivat joka puolella Jarawalaa ja sen lähialueilla.”

Pakistanin kansallinen ihmisoikeuskomissio on julkaissut videoita, joissa näkyy Pelastusarmeijan kirkolle tehdyt tuhot.

Jumalanpilkkasyytöksiä käytetään Pakistanissa usein juuri vähemmistöryhmiä vastaan. Jo pelkkä syytös voi saada väkijoukon ottamaan oikeuden omiin käsiinsä. ”Tällaiset systemaattiset, väkivaltaiset ja vaikeasti hallittavissa olevat hyökkäykset näyttävät viime vuosina olleen kasvussa”, raportoi Pakistanin kansallinen ihmisoikeuskomissio uutistoimisto Reutersille. Pakistanissa jumalanpilkasta voi saada jopa kuolemanrangaistuksen.

Kansainvälisen rukoustuen lisäksi Open Doors vetoaa kansainväliseen yhteisöön, jotta Pakistanin kristittyjen tilanteeseen otettaisiin kantaa. ”Kenenkään ei pitäisi joutua elämään pelossa, että hallitsematon väkijoukko tulee tappamaan ja tuhoamaan”, toteaa Open Doorsin kansainvälinen vaikuttamistyön ryhmä. ”Vetoamme kansainväliseen yhteisöön, jotta Pakistanin hallituksen kanssa voitaisiin sopia konkreettisista toimista, joilla puuttua tämänkaltaisiin tilanteisiin.”

Paikallisilla uskovilla on epäilyksensä jumalanpilkkasyytösten ajoituksesta. Ensimmäinen tutkintaraportti tehtiin vain muutamia tunteja ennen mellakoiden alkua. ”Ei ole sattumaa, että moskeijat alkoivat levittää vihapuhetta, joka johti mellakoihin joka puolella kaupunkia”, kertoo paikallinen seurakuntalainen. ”Mistä moskeijat saivat tietonsa? Miten he pystyivät kokoamaan yhteen niin paljon ihmisiä ilman etukäteissuunnittelua? Kukaan ei vastaa kysymyksiimme! Odotamme siitä huolimatta, että oikeus toteutuu.”

Eräs seurakunnan johtaja, jonka nimeä emme voi turvallisuussyistä kertoa, kuvaa: ”Tämä tapaus on suunnitelmallista vainoa kristittyä vähemmistöä kohtaan. Jos ihmiset ovat olleet tunnekuohun vallassa, eivätkä ole pystyneet estämään itseään polttamasta kirkkoja ja ihmisten koteja, kuinka he ovat onnistuneet antamaan raportin vain vähän ennen mellakoiden alkua?”

Päivä mellakoiden jälkeen 146 ihmistä on pidätetty paikallisen poliisin toimesta ja tapahtumia tutkitaan. Pakistanin toimitusministeriön pääministeri Anwaar-ul-Haq Kakar on ilmoittanut, että ”ankaria toimenpiteitä tulee kohdistaa heihin, jotka rikkovat lakia ja hyökkäävät vähemmistöjä kohtaan. Poliiseja on käsketty pidättämään syylliset ja saattamaan heidät oikeuden eteen.”

Samaan aikaan veljemme ja sisaremme pyytävät rukousta tilanteen puolesta. Näin voit rukoilla:

  • Rukoile niiden kristittyjen puolesta, jotka joutuvat jälleenrakentamaan kotinsa ja kirkkonsa. Pyydä Jumalaa sitomaan heidän haavansa ja antamaan heille lohdutusta.
  • Rukoile niiden puolesta, joita syytetään jumalanpilkasta, että he saisivat reilun kohtelun ja väärät syytökset pyyhittäisiin pois.
  • Rukoile, että rauha ja oikeudenmukaisuus voisivat vallita alueella, jotta viranomaiset eivät katsoisi mellakointia läpi sormiensa, vaan vahingontekijät joutuisivat teoistaan vastuuseen.
  • Rukoile Pakistanin kristittyjen puolesta, jotka elävät jumalanpilkkalain pelotteen alla ja ovat jälleen joutuneet todistamaan pelkkiä syytöksiä seuranneita väkivaltaisuuksia.
  • Rukoile varjelusta kaikille Pakistanin kristityille, että he voisivat olla turvassa kaikenlaisilta hyökkäyksiltä.
  • Rukoile niiden puolesta, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, jotta he voisivat olla turvassa ja kokea, ettei heitä ole unohdettu.

Lisätietoja Pakistanin kristittyjen tilanteesta: opendoors.fi/pakistan

*Nimi muutettu turvallisuussyistä