Uutiset
21.01.2021

NIMETTÖMIÄ, MUTTA EI KOSKAAN UNOHDETTUJA: RUKOILE POHJOIS-KOREAN VANKILOISSA VIRUVIEN PUOLESTA

Open Doorsin arvioiden mukaan Pohjois-Koreassa saattaa olla jopa 70 000 vangittua kristittyä. Tiedämme heistä nimeltä vain muutaman, mutta Jumala tuntee heidät kaikki. Vangitut veljemme ja sisaremme tarvitsevat rukouksiamme.

Pohjois-Koreassa on kolmenlaisia vankiloita: tutkintavankiloita, uudelleenkoulutusleirejä ja poliittisille vangeille tarkoitettuja työleirejä. Pidätetyt viedään aluksi tutkintavankilaan, jossa heitä kuulustellaan ja kidutetaan. Hannah* kertoo ajastaan tällaisessa vankilassa: ”He hakkasivat meitä säälimättä. Silloin kun meitä ei kuulusteltu, meidän täytyi olla selleissämme polvistuneina ja puhumatta aamuviidestä puoliyöhön. Meille ei annettu ruokaa tai juomaa eikä meidän annettu nukkua.”

Uudelleenkoulutusleireille lähetetään yleensä ei-poliittisia vankeja. Olot ovat surkeat, mutta vanki lähetetään yleensä lähellä kotiaan olevalle leirille, jotta hänen omaisensa voivat tuoda hänelle ruokaa ja vaatteita. Päivisin vangit tekevät pakkotyötä, ja iltaisin he joutuvat osallistumaan luennoille, joilla käsitellään juche-ideologiaa ja Kim Il-sungin opetuksia. Pakkotyö on raskasta, ja esimerkiksi kaivoksilla se on niin vaarallista, että osa vangeista menehtyy. Tuomio on kuitenkin yleensä tietyn pituinen, ja kärsittyään tuomionsa – jos on yhä elossa – vanki pääsee vapaaksi, mikäli hänet on saatu oikeaoppisesti ”uudelleenkoulutettua”. Hea-Woo* kertoo ajastaan tällaisella leirillä: ”Joka päivä oli kidutusta. Ihmisiä kuoli ja heidän ruumiinsa poltettiin. Vartijat sirottelivat heidän tuhkansa tielle, jolla me kuljimme joka päivä. Ajattelin itsekseni, että jonain päivänä muut vangit kulkevat minun päältäni.” Onneksi hänen ajatuksensa eivät toteutuneet, vaan hän onnistui pakenemaan vankilasta ja koko Pohjois-Koreasta.

Poliittisten vankien työleirit on tarkoitettu vangeille, jotka ovat syyllistyneet ”vakavimpiin mahdollisiin” rikoksiin ja joiden täten katsotaan olevan valtion vihollisia. Tähän joukkoon kuuluvat kristityt ja muut Kim-dynastian vallan kyseenalaistavat henkilöt. Luentoja ei ole, koska vankeja pidetään ”toivottomina tapauksina”, joita ei voida enää uudelleenkouluttaa. Näistä vankiloista ei voi paeta. Vankien on pakko tehdä työtä niin kauan kuin he jaksavat, ja kun heistä ei enää ole hyötyä, heidät teloitetaan. Vankeja saatetaan käyttää myös tieteellisiin kokeisiin. Syistä, jotka jokainen voi kuvitella, näistä vankiloista ei ole silminnäkijöiden kertomuksia.

”Muistakaa vankeja, niin kuin olisitte itse kahleissa heidän kanssaan.”

Länsimaiset vangit

Pohjois-Korean vankiloissa on myös länsimaisia vankeja. He ovat yleensä Yhdysvalloista, Kanadasta tai Australiasta tulleita vierailijoita, joita on syytetty vakoilusta, vallankaappausyrityksistä tai valtion vastaisesta toiminnasta. He ovat lähinnä hallituksen neuvotteluvaltti, ja heidät palautetaan yleensä kotimaihinsa. Koska Pohjois-Korean hallitus ei halua, että nämä vangit raportoisivat kotimaissaan Pohjois-Korean epäinhimillisistä oloista, heitä pidetään ulkomaisille vangeille tarkoitetuissa vankiloissa.

Ulkomaisia vankeja voidaan kuitenkin kohdella kovakouraisesti. Amerikkalainen yliopisto-opiskelija Otto Warmbier matkusti joulukuussa 2015 Pohjois-Koreaan turistiryhmän mukana. Hänet pidätettiin hotellihuoneensa propagandajulisteen varastamisesta ja tuomittiin 15 vuodeksi vankilaan. Kesäkuussa 2017 hänet kuitenkin palautettiin Yhdysvaltoihin tiedottomassa tilassa, ja hän kuoli pian vapauttamisensa jälkeen. Hänen kuolemaansa johtaneet tapahtumat ovat yhä hämärän peitossa. Useimmiten länsimaiset vangit saavat kuitenkin inhimillisempää kohtelua, ja heidän annetaan esimerkiksi lukea Raamattua ja pitää yhteyttä perheisiinsä.

Pohjois-Korea on kristityille maailman vaarallisin maa.

Eteläkorealaiset ja kiinalaiset vangit

Pohjois-Korea katsoo olevansa Koreoiden ainoa laillinen hallitus ja pitää näin ollen eteläkorealaisia oman maansa kansalaisina. Jos Etelä-Korean kansalainen joutuu pidätetyksi, häntä ei todennäköisesti vapauteta. Open Doorsin tietojen mukaan Pohjois-Koreassa on tällä hetkellä kuusi vangittua Etelä-Korean kansalaista. Vaikka heitä syytetään erilaisista rikoksista, heidän pidätystensä todellinen syy on todennäköisesti se, että he ovat auttaneet pohjoiskorealaisia loikkareita. Heidän toivotaan antavan tietoja verkostoistaan tai heidän tuomioidensa halutaan toimivan varoituksena muille.

Eteläkorealaisten kohtelusta ei ole tarkempaa tietoa. Todennäköisesti he eivät koskaan pääse maasta pois, ja he saattavat joutua kokemaan samanlaista kohtelua kuin pohjoiskorealaiset vangit – kidutusta, pakkotyöleirejä ja jopa teloituksen. Toisaalta Pohjois-Korea saattaa haluta kouluttaa heistä vakoojia.

Pohjois-Koreassa on vangittuna myös kiinalaisia. He ovat usein kristittyjä, jotka ovat Kiinassa auttaneet pohjoiskorealaisia pakolaisia ja joutuneet Pohjois-Korean agenttien uhreiksi. Heidät viedään Pohjois-Koreaan ja tuomitaan yleensä 15 vuodeksi pakkotyöhön.

Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla toimii satoja vakoilijoita. Yleensä Pohjois-Korea sieppaa evankelistoja ja lähetystyöntekijöitä, joilla on Kiinan kansalaisuus. Heidän toivotaan antavan tietoja verkostoistaan, tai heidän vapauttamisestaan vaaditaan lunnaita. Huhtikuussa 2016 Kiinan korealainen pastori Han joutui salaisten agenttien asettamaan ansaan ja hänet puukotettiin kuoliaaksi. Useat vangiksi joutuneet Kiinan korealaiset eivät näe perheitään enää koskaan. Monet heistä ovat edelleen kateissa.

Rukoile vangittujen puolesta

Tiedämme joidenkin Pohjois-Koreassa vangittujen ulkomaalaistaustaisten nimet ja voimme rukoilla heidän puolestaan nimeltä. Maassa on kuitenkin ehkä jopa satojatuhansia pohjoiskorealaisia vankeja, heidän joukossaan ainakin 50 000 kristittyä, joiden nimiä emme tiedä. Silti Jumala tuntee heidät, ja me voimme rukoilla heidän puolestaan. Voimme pyytää Jumalaa olemaan heidän kanssaan hirvittävien kärsimysten keskellä.

Rukoile
* vangeille kestävyyttä ja Jumalan läsnäolon kokemista
* että kristityt vangit voisivat loistaa Jumalan valoa kaikkein pimeimmissäkin paikoissa
* että Jumala toisi muutoksen Pohjois-Koreaan ja että eräänä päivänä tämä kansa olisi vapaa ja saisi oikeutta.

Vaaroista huolimatta muiden maiden kristityt haluavat auttaa pohjoiskorealaisia veljiä ja sisaria.

* Nimi muutettu turvallisuussyistä