Uutiset
08.01.2018

Nigeriassa murhattiin vuodenvaihteessa lukuisia kristittyjä

Nigeriassa uudenvuodenjuhlintaa varjostivat musliminuorten ja Fulani-paimentolaisten kristittyjä vastaan tekemät iskut. Ne vaativat lukuisia ihmishenkiä  eri puolilla maata. Iskuja tehtiin sekä epävakaissa keskisissä osavaltioissa että aiemmin rauhallisissa pääosin kristityjen asuttamissa maan eteläisissä- ja itäisissä osavaltioissa.

Ilorinissa, Kwaran osavaltion pääkaupungissa nuorisolauma hyökkäsi uudenvuodenaattona neljään kirkkoon, joissa oli jumalanpalvelus meneillään.  Nigerian Kristillisen yhdistyksen mukaan osa naisista raiskattiin, kun he olivat kotimatkalla. Hyökkääjät tuhosivat myös rakennuksia ja esineistöä.

World Watch Monitorin mukaan ainakin 16 ihmistä sai surmansa ja useat haavoittuivat Omuhussa, Nigerian eteläisessä osavaltiossa vuodenvaihteessa, kun pyssyin aseistautuneet miehet avasivat tulen kohti keskiyön jumalanpalveluksesta kotiin palaavia ihmisiä. Stefanos-järjestön mukaan kuolleiden määrä oli vielä paljon suurempi. Alueella tuotetaan suurin osa Nigerian öljystä ja paikallisten lähteiden mukaan tapahtuma liittyi kilpailevien jengien välisiin jännitteisiin. Jengit vaativat itselleen suurempaa osaa öljytuloista.

Vähintään 50 ihmistä menetti henkensä ja monet haavoittuivat , kun Fulani-heimon paimentolaiset valtasivat  uudenvuodenaattona ja -päivänä viisi yhteisöä Benuen osavaltiossa. He hyökkäsivät kyliin sillä aikaa kun niiden asukkaat olivat kirkossa.

Heimopäällikkö Gambo Makama ja hänen raskaana oleva vaimonsa ammuttiin uudenvuodenaattoyönä Kadunan osavaltion eteläosissa. Heidän 45-vuotias poikansa vahingoittui vakavasti hyökkäyksessä. Hyökkääjät sytyttivät myös heidän talonsa tuleen. Tiistaina 2. tammikuuta puolestaan Yohanna Kukah, Ikulun alueen hallitsija, kidnapattiin yksityisasunnossaan Anchunan kylässä.

Nidemin kylässä hyökkääjät valtasivat 22. joulukuuta keskusaukion, jossa laulettiin parhaillaan joululauluja. Neljä ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui iskussa. Toisessa, samalla seudulla jouluaattona tapahtuneessa iskussa kuoli kuusi ihmistä. Stafanos-säätiön mukaan lisäksi kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui viime vuoden viimeisen viikon aikana kahdessa erillisessä iskussa Nigerian koillisosissa sijaitsevassa Adamawan osavaltiossa.

Nigerian presidentti, Muhammadu Buhari, tuomitsi iskut:

”Ihminen ei voi tappaa miellyttääkseen Jumalaa. Tiedän, ettei yksikään uskonto siedä ihmisen hengen ottamista uskonnollisen liikkeen nimissä”, hän sanoi lausunnossaan. ” Kenenkään yhteiskunnan jäsenen tappamiselle ei ole oikeutusta. Olemme kamppailleet Boko Haramin uhkaa vastaan ja olemme edistyneet merkittävästi. Tulemme tekemään kaikkemme pysäyttääksemme holtittoman murhaamisen.”