Uutiset
13.09.2019

Nigerian hallitus yrittää vapauttaa kristityn teinin

Nigerian hallituksen mukaan Boko Haramin 1,5 vuotta sitten kidnappaama kristitty teini Leah Sharibu on edelleen elossa. Hallitus yrittää saada hänet vapaaksi.

”Yhteys kidnappaajiin (ISWAPin eli Länsi-Afrikan alueen ISISin) pidetään auki Leah Sharibun vapauttamista varten,” kertoi presidentin tiedottaja Garba Shehu 31.8. ”Turvallisuusvirastomme mukaan hän on elossa, päinvastoin kuin aiemmin on luultu. Hallitus on sitoutunut saamaan hänet turvallisesti takaisin.”

Heinäkuussa huhut kertoivat, että Boko Haramin ryhmä ISWAP olisi tappanut 16-vuotiaan Leahin. Tätä ennen tyttö oli uhattu tappaa tai pitää orjana lopun ikäänsä.

Leah ja 110 muuta tyttöä siepattiin kouluun tehdyssä hyökkäyksessä Dapchissa, Yoben osavaltiossa 19.2.2018.

Hallitus sai aikaan sopimuksen sotilaiden kanssa. Kuutta tyttöä lukuunottamatta vangit vapautettiin. Leah ei päässyt lähtemään ilmeisesti siksi,ettei suostunut kieltämään kristinuskoa.

Elokuussa 2018 Leah näyttäytyi Nigerian presidentille lähetetyssä videossa ja anoi apua itselleen ja perheelleen [The Cable]

Helmikuussa 2019 Leahin sieppauksesta oli kulunut vuosi. Hänen äitinsä otti yhteyttä presidenttiin ja tiedusteli, pitäisikö tämä lupauksensa ja saisi tytön vapautetuksi.

Maan pohjoisosan muslimipaimentolaisten ja eteläosan kristittyjen maanviljelijöiden välinen väkivalta Nigerian keskiosissa on kuitenkin tappavampaa kuin Boko Haramin kapinointi. Se on johtanut tuhansien ihmisten, pääosin kristittyjen, kuolemaan ja joukkopakoon.

Palattuaan tällä viikolla 12-päiväiseltä Nigerian matkaltaan, YK:n erikoistoimittaja Agnes Callamard raportoi äärimmäisen väkivallan lisääntymisestä [Reliefweb]. Hän kertoi viranomaisten epäonnistuneen laajalti tutkinnassa ja syyllisten vangitsemisessa jo 5 vuoden ajan. Hän varoitti kansalaisten luottamuksen julkishallintoon rapautuneen. ”Nigerialaiset ovat ottaneet suojeluasiat omiin käsiinsä. Tämä johtaa puolisotilaallisten järjestyksenvalvontajoukkojen nopeaan kasvuun ja ’viidakko-oikeudenkäynteihin’ ”.