Uutiset
09.04.2018

NIGERIA: Räjähtämättömiä Ilmavoimien pommeja löytynyt pommitetusta kristittyjen kylästä

Kolme kuukautta Nigerian Ilmavoimien pommitusten jälkeen Koillis-Nigeriassa Adamawan osavaltiossa paikalliset johtajat esittivät huolensa räjähtämättömien pommien löytymisestä. Pommituksissa kuudessa kylässä yhteensä ainakin 37 henkeä sai surmansa.

Pommit löytyivät Shaforon kylästä ja paikalliset kyläjohtajat ovat melko varmoja, että heidän kyliinsä on voinut hautautua pommeja enemmänkin. Räjähtämättömät pommit aiheuttavat kuolemanvaaran kylien maanviljelijöille.

”Nyt on äärimmäisen tärkeää etsiä ja paikallistaa pommit, poistaa pommien jäänteet sekä tehdä räjähtämättömät vaarattomaksi ja siirtää pois turvallisesti”, sanoi yksi alueen johtajista, prof. Wonotazakan Tagowa. Hän puhui 14.3. lehdistötilaisuudessa, johon World Watch -tarkkailija osallistui.

”Meidän alueemme on maanviljelysaluetta. He ovat pelloillaan hengenvaarassa”, hän lisäsi. ”Me olemme jo löytäneet näitä ja ilmoittaneet vastuussa oleville viranomaisille, jotka ovat tulleet ja tehneet pommit vaarattomiksi.”

Toinen johtaja, Lawrence Jocthan, lisäsi: ”Nämä raketit ja räjähteet osoittavat, että Nigerian ilmavoimat käyttävät kohtuuttomia ja laittomia voimakeinoja omia kansalaisiaan vastaan”.

”Tämän takia me haluamme näyttää muille nigerialaisille ja kansainväliselle yhteisölle, että kuten Amnesty International raportoi, tällaista tapahtuu. Tämä on vakuuttava todiste tapahtuneista hyökkäyksistä kyliimme. Kylät ovat kärsineet tuhoisista seurauksista. Teko täyttää kansanmurhan tunnusmerkit ja on ihmisoikeusrikos.”

Kuusi kylää – Lawaru, Dong, Nzoruwe, Pulum, Kodomti ja Shaforon Demsan alueella sekä Numan paikallinen hallintoalue Adamawan osavaltiosta – esittävät, että Nigerian Ilmavoimat oli osallisena ainakin 86 ihmisen massamurhassa, kun se tulitti kristittyjen kyliä, minne Fulani-paimentolaiset hyökkäsivät 4.12.2017.

Viimeviikkoisessa raportissa kristityt yhteisöt syyttävät Nigerian Ilmavoimia selkeästä ihmisoikeuksien rikkomisesta. Rikkomus täyttää kansanmurhan tunnusmerkit, sillä ilmavoimat auttoivat hyökkääjiä tappamaan, tuhoamaan koteja ja pakottamaan perheitä lähtemään perintömailtaan pakolaisiksi.

He ilmoittivat myös, että aikovat viedä Nigerian Ilmavoimat vastaamaan teoistaan Kansainväliseen rikostuomioistuimeen (ICC, International Criminal Court).

Laittomat aseet tuovat mukanaan väkivaltaa

Adamawan osavaltion pääkaupungin, Yolan, poliisipäällikkö järjesti 15.3. yhden päivän työpajan aiheesta: kuinka laittomien aseiden lisääntyminen saadaan kuriin osavaltiossa.

Osavaltion poliisi ylijohtaja Abdullahi Ibrahim Yerima sanoi aseiden olevan pääsyy Fulani-paimentolaisten väkivaltaan. Hän ilmoitti päätöksestä: kun laittomat aseet luovuttaa 14 päivän kuluessa, ei joudu oikeuteen.

”Poliisi ei jätä käyttämättä ankariakaan lain antamia seurauksia yksilön tai ryhmän kohdalla näissä tapauksissa. Poikkeuksia ei sallita, kun maan lakia rikotaan”, hän sanoi.

Yksi työpajan osanottajista, Kunnioitettu Hassan Turaki, Adamawan osavaltion edustajiston entinen puhemies, kehotti poliisia rohkaisemaan nigerialaisia ilmoittamaan poliisille saadessaan tietää yhteisössään olevan laittomia aseita.

Fulani-paimentolaisten väkivalta on jatkunut lannistumatta keski- ja koillis-osavaltioissa. Hyökkäykset ovat lähes päivittäisiä ja kuolemantapauksia on raportoitu jo tämän alkuvuoden aikana.

Presidentti Muhammadu Buhari vieraili useassa viimeaikaisesta väkivallasta kärsineessä osavaltiossa. Vierailukohteina olivat myös Plateau ja Benue. Presidenttiä on syytetty, ettei hän ole tehnyt tarpeeksi väkivallan hillitsemiseksi. Vierailuilla ei juuri ole ollut vaikutuksia.

The Post Nigeria: ”Räjähtämättömiä Ilmavoimien pommeja löytynyt pommitetusta kristitystä kylästä” toi esiin ensimmäisenä World Watch-tarkkailija.

Lähde: World Watch Monitor