Uutiset
05.06.2020

Myanmar: Koronavirus ei lopeta taisteluja ja siirtolaisuutta

Taistelut armeijan ja kapinallisryhmän välillä Länsi-Myanmarissa jatkuvat koronaviruksen leviämisestä huolimatta.

Viime viikkoina Rakhine-taustaiset Arakan-armeijaksi ja Myanmarin armeijaksi julistautuneet joukot alkoivat taistella Rakhinessa ja eteläisessa Chin-osavaltiossa. Tuhansia siviilejä joutui pakenemaan.

21 ihmistä sai surmansa ja 24 loukkaantui, kun armeija pommitti viittä kylää Chinin raja-alueella Rakhinen osavaltiossa viikonloppuna 14.-15. maaliskuuta. Paikallinen lähde kertoi Open Doorsille, että tarkoitus oli hävittää ja tappaa kapinalliset.

Myanmar on ollut keskipisteenä yhdelle maailman pisimmistä konflikteista, jonka ovat sytyttäneet sekoitus uskonnollista nationalismia, halua itsenäisyyteen ja resurssien hallintaa. Iso osa taisteluista tapahtuu osavaltioissa, joissa on suuria kristillisiä vähemmistöjä, kuten Kachinin, Shanin ja Chinin osavaltioissa.

Lähde kertoi yli 7200 Chin-pakolaisesta, joihin lukeutuu asukkaita ainakin 13 kristitystä Chin-kylästä. He asuvat nyt leireillä buddhalaispakolaisten kanssa tai sukulaistensa luona.

”Puhelin- ja Internet-yhteydet katkaistaan, mikä tekee viestinnästä lähes mahdotonta. Emme ole pystyneet ottamaan yhteyttä alueen ihmisiin”, paikallinen lähde sanoi.

YK:n pakolaisjärjestö on ilmaissut huolestuneisuutensa tilanteesta. Se on toistanut YK:n pääsihteerin António Guterresin kehotuksen kaikille sotiville ryhmille lopettaa taistelut, joiden ohella käydään vielä isompaa taistelua koronavirusta vastaan .