Lehdet
30.08.2023

Pakomatkalla: Ko Aung elää seurannan alla

Myanmarissa viranomaiset käyttävät valvontaa ja teknologiaa kristittyjen jatkuvaan painostamiseen. Kun tilanne oli liikaa eräälle kristitylle,
OD:n paikalliskumppanit tulivat apuun.

Hetki, jona Ko Aung* ensimmäisen kerran huomasi viranomaisten valvovan häntä, oli järkyttävä. Tämä nuori kristitty oli toiminut Open Doorsin yhteistyökumppanina Myanmarissa ja toimittanut riisiä, öljyä, Raamattuja ja virsikirjoja syrjäkylien uskoville. Hän oli kyllä kokenut vainoa mutta tunsi olonsa luottavaiseksi ja valoisaksi.

Sitten vuonna 2021 Myanmarin sotilaalliset johtajat syrjäyttivät demokraattisesti valitun, vallassa olleen puolueen dramaattisessa vallankaappauksessa. Kun Ko Aung kirjautui seuraavan kerran nettipankkiinsa, hän yllättyi. ”Se oli suljettu,” hän sanoo. ”Kuukauden kuluttua myös toinen mobiilipankkisovellukseni oli suljettu. En pystynyt nostamaan lainkaan rahaa.”

”Minut voitaisiin pidättää väärin perustein.”

Ko Aung

Ko Aung oli järkyttynyt. Hän yritti avata uuden pankkitilin, mutta huomasi joutuneensa viranomaisten erityisvalvonnan kohteeksi. Selvisi, että armeija oli tarkkaillut hänen vierailujaan etnisten vähemmistöyhteisöjen luona, kun hän oli vienyt avustuksia kristityille, ja uskoi Ko Aungin kuuluvan vihollisen puolisotilaallisiin joukkoihin.

Tämä leima saattoi Ko Aungin välittömästi vakavaan vaaraan. ”Oli erittäin suuri mahdollisuus, että minua valvottaisiin ja joutuisin pidätetyksi väärin perustein,” hän sanoo. ”Tällaisia tapauksia on ollut paljon. Jotkut jopa kuolevat telkien takana.”

Pelko alkoi vaatia veronsa. ”En pystynyt nukkumaan. Heräsin peloissani joka kerta, kun auto ajoi ohi. Terveyteni heikkeni päivä päivältä. Laihduin, ja hiukseni lähtivät. Kun sotilaalliset joukot tulivat lähelle kyläämme, piileskelin viidakossa.”

”Kiitos minulle antamastanne avusta.”

Ko Aung

Tuli selväksi, ettei Ko Aung voinut enää jäädä Myanmariin. Open Doorsin yhteistyökumppanit auttoivat Ko Aungia pakenemaan kotimaastaan ja rakentamaan elämäänsä uudessa maassa.

Hänen täytyy yhä olla varovainen. Hän ei esimerkiksi julkaise jäljitettävissä olevaa tietoa sosiaalisessa mediassa. Hän on myös tarkka siitä, keihin perheenjäseniinsä ottaa yhteyttä, jos armeija kuuntelee puheluita. Mutta hän on kiitollinen tuesta ja rukouksista.

”Haluan kiittää teitä antamastanne avusta ja rukouksista, joita olette rukoilleet puolestani,” Ko Aung sanoo. ”Aluksi minun oli vaikea antaa anteeksi vainoajilleni, mutta nyt pystyn antamaan anteeksi. Kun vallankaappaus on ohi, haluan palata kotiini ja jatkaa etnisten kristittyjen tukemista.”

Rukoile

  • Rukoile Ko Aungin puolesta, kun hän pyrkii sopeutumaan uuteen elämäänsä erossa ystävistään ja rakkaistaan.
  • Rukoile Jumalalta rohkeutta ja voimaa Myanmarin syrjäseutujen etnisille kristityille.
  • Jatka rukousta intensiivistä valvontaa kohtaavien veljiesi ja siskojesi puolesta.

* Nimi muutettu turvallisuussyistä.