Lehdet
15.05.2018

Mikrolainoista elantoon Pohjois-Irakissa

Miten lehmät, lampaat ja kalat liittyvät kristilliseen kirkkoon? Miten ne voivat liittyä sinuun?

Eläimet ovat osa Pohjois-Irakin pikkukylissä asuvien kristittyjen hyväksi toteutettavia projekteja, jotka rahoitetaan mikrolainoilla ja Open Doorsin tukijoiden lahjoituksilla.

Lammaskatraasta saatu elanto

Irakilainen mies poikansa kanssa

Aduard yhden poikansa kanssa.

“Aloitimme vain neljä kuukautta sitten,” sanoo Aduard pienessä Dashqotanin kylässä. Kolmen pojan ja kahden tyttären 45-vuotias isä silmäilee ylpeänä lammaskatrastaan. Hän oli ennen maanviljelijä, mutta hallitus lakkasi maksamasta hänelle (ja monille muille) viljasta, joten perhe tarvitsi uuden tulonlähteen. Mikrolainalla hän kykeni ostamaan ensin 25 lammasta ja myöhemmin 10 lisää.

”Olemme myyneet niiden maitoa, ja saamamme raha on riittänyt ruokaamme ja menoihin. Tämä projekti yksin elättää perheemme. Lainanne on antanut meille toivoa ja uskoa tulevaisuuteen”, Aduard sanoo.

Lehmä, maito ja jogurtti

Salman ja Sargon, veljekset Karanjoon kylästä, ovat kyenneet tuottamaan maitoa ja jogurttia Open Doorsin mikrolainan ansiosta.

Karanjoon kylässä veljekset Salman ja Sargon pystyivät ostamaan tiineen lehmän ja vasikan. Pienessä n. 20 perheen kylässä kaikki ovat riippuvaisia maanviljelystä.

“Lehmästä saamamme maidon me myymme tai jaamme perheemme kesken. Jogurttia jaamme myös ilmaiseksi muille kylän perheille. Tilamme elättää neljä perhettä. Uskomme, että pian tämä lehmä tuottaa vielä enemmän maitoa myytäväksi ja jogurtin valmistukseen.”

Mikrolainojen toimivuus käytännössä

“Noin 80 % mikrolainoista toimii,” kertoo Nabeel, yksi yhteistyökumppaneistamme Pohjois-Irakissa. “Lainansaajat maksavat ajoissa takaisin, jolloin voimme myöntää uusia lainoja.”

“Valitsemme lainansaajat tarkoin”, selittää isä Gorges, joka kuuluu mikrolainoja valvovaan toimikuntaan. ”Haluamme olla vakuuttuneita projektista ja luottaa lainansaajaan.”

Isä Gorges ja hänen toimikuntansa valvovat tällä hetkellä 22 projektia. ”He ovat kaikki kristittyjä eri kirkkokunnista.”

Massikka ja valtava kapasiteetti toimia

Irakilainen mies Massey Fergusonin penkillä

Onnellinen Massey Fergusonin omistaja Ivan.

“Omistan maata 33 donumia (noin 8 hehtaaria) ja vuokraan lisäksi 70 donumia. Traktorilla on suuri merkitys. Ennen minun oli palkattava joku kyntämään ja työskentelemään pellollani. Se maksoi n. 1000 dollaria vuodessa. Olin muista riippuvainen. Nyt hoidan työn itse.”

Ikhtys-farmilla elantoon kiinni

Irakilainen mies ja kalafarmi

Milad, kalafarmia mikrolainalla rahoittanut.

Vuorten, syvien laaksojen ja puiden siimeksessä Milad esittelee kalafarmiaan, jota hän hoitaa yhdessä veljensä Mazenin kanssa Bebozain kylässä.

”Meillä on paljon hedelmäpuita, mutta ne eivät ole viime vuosina riittäneet elättämään meitä”, hän selittää.

”Kuultuamme yhdeltä ystävältämme kalafarmeista, tutkimme asiaa ja haimme mikrolainaa.” Kala-altaassa uiskentelee tuhatkunta pikkurillin kokoista kalaa. ”Me ruokimme niitä, ja puolessa vuodessa niistä tulee täysikasvuisia ja voimme myydä ne. Kalan keskipaino on 2,5-3 kg, mutta jotkut kasvavat peräti 5-kiloisiksi.