Lehdet
15.05.2018

Kristuksen rakkaus valloittaa Lähi-itää

Lähi-idässä kristityn voi olla vaarallista kertoa Kristuksen rakkaudesta musliminaapureilleen. On kuitenkin myös niitä, jotka Jeesuksen rakkaus saa todistamaan Hänestä rohkeasti sanoin ja teoin.

Rakkauden vuoksi alttiina

Jeesus sanoi: ”Rakastakaa vihollisianne ja tehkää hyvää niille, jotka teitä vihaavat.” Tämän todeksi eläminen ei ole helppoa. Ei esimerkiksi silloin, kun vihollisesi loukkaa ja nöyryyttää oman yhteisösi jäsentä. Näin kävi eräälle koptinaiselle egyptiläisessä pikkukaupungissa. Hänen poikansa väitettiin karanneen naapurin muslimitytön kanssa ja rikkoneen näin islamin lakia, joka kieltää eri uskontoihin kuuluvien väliset suhteet. Kun poikaa ei löytynyt, väkijoukko kohdisti kiukkunsa iäkkääseen äitiin.

”Miten kokonainen musliminuorten sukupolvi voi kasvaa näin fanaattisen aggressiiviseksi kristittyjä kohtaan?”, mietti kenttätyössä toimiva Marta*. ”Oli pakko ottaa selvää. Ja samalla halusin tuoda vähän valoa tähän sysipimeään paikkaan.”

Pelosta ja vaarasta Marta* halusi noudattaa rohkeasti Jeesuksen käskyä. Hän otti yhteyttä kylän johtajiin ja tarjosi heille terveyskurssia. Tarjous hyväksyttiin. Vaikka alue oli Martan kotiseutua, hän tunsi itsensä muukalaiseksi tullessaan kylään. ”Ihan kuin olisin tullut Afganistaniin! Melkein kaikilla miehillä oli pitkä, valkoinen muslimikaapu ja pitkä parta, ja naisilla yllään burkat, jotka peittivät kaiken muun paitsi silmät.”

Kristittyjä koolla Lähi-Idässä
Kristittyjä koolla Lähi-Idässä

Martan työ väkivallan juurilla

Kurssin alkaessa paikalla oli vain muutama nainen, mutta vähitellen heitä alkoi tulla lisää, yksi kerrallaan. Vaikka he osoittivat selvää ylenkatsetta kristittyä naista kohtaan, Marta päätti aloittaa kurssin. Ja kun hän alkoi puhua lasten kasvatuksesta käyttäen esimerkkinä omia erehdyksiään ja niiden vaikutusta lapsiinsa, naiset kiinnostuivat.

”Kaikki olivat avioituneet nuorina ja heidän ainoa tehtävänsä oli synnyttää lapsia. He eivät kuitenkaan tienneet juuri mitään lasten kasvatuksesta”, kertoi Marta.

Aihe sai naiset puhumaan, ja Marta järkyttyi kuulemastaan. Eräs nainen kertoi kutsuneensa poikaansa ja heittäneensä tiiliskivellä, kun tämä ei kuullut. Pojan päähän piti ommella 15 tikkiä, mutta nainen ei ollut millänsäkään. Toinen kertoi tyttöjen ympärileikkauksista ja kolmas, miten mies pieksi häntä.

”Tajusin, miten läpeensä väkivaltaisessa ympäristössä kaikki kylän asukkaat elävät. Tästäkö johtui, että he kävivät kristityn naisen kimppuun? En olisi yhtään hämmästynyt”, mietti Marta. ”Mutta olin varma, että tämä pimeä paikka tarvitsi jonkun sytyttämään kynttilän, joka loistaa Jeesuksen rakkautta.”

 

Kaksi ihmistä katsoo kotikaupunkiaan Lähi-idässä
Kaksi ihmistä katsoo kotikaupunkiaan Lähi-idässä

”Minusta kirkon pitää olla siellä missä ei koskaan ole saatu kokea todellista rakkautta. Kristittyjen pitää olla siellä missä he voivat vaikuttaa yhteisöön. Juuri sitä teen. Se on vaikeaa, mutta luotan Herraani.”

 

Jumalan rakkautta Jordanian joka kolkkaan

Kaikissa muslimimaissa on Martan kaltaisia kristittyjä, jotka uskaltautuvat levittämään sanomaa Kristuksen rakkaudesta. Yksi heistä on jordanialainen Rashad*.

Pastori Rashadin työ alkoi noin 10 vuotta sitten nuorena evankelisena pastorina eräässä Jordanian kaupungeista. Hän rukoili: ”Herra, muslimit ovat sydämelläni. Tuo heidät luokseni.”

Herra vastasi lähes välittömästi. Kahden päivän kuluttua äskettäin kristityksi kääntynyt muslimi koputti ovelle ja pyysi Rashadia mukaansa rukoilemaan muslimiystävänsä kanssa. Hän teki niin, ja mies antoi elämänsä Kristukselle.

Pian tämän jälkeen Rashad oivalsi, että Jumala kutsui häntä tekemään päinvastoin kuin hän oli rukoillut. ”Kuulin äänen kysyvän: Miksi haluat muslimien tulevan luoksesi, sinun kirkkoosi? Miksi et itse mene heidän luokseen?”

Siitä alkaen pastori Rashad on matkustanut ympäri maata käyden kylissä ja syrjäseuduilla kertomassa Kristuksen rakkaudesta. Useimmiten evankeliumi on kuulijoille jotain aivan uutta. Alle kolme prosenttia Jordanian väestöstä on kristittyjä, ja useimmat heistä asuvat kaupungeissa. Maaseutu jää monin paikoin kokonaan vaille sanomaa Kristuksesta.

Ihmisillä on valtava jano

Pastori Rashad on yksi harvoista, jotka pyrkivät tavoittamaan näitä alueita. Sielläkään, missä asuu kristittyjä, eivät kirkot yleensä ole avoinna muslimitaustaisille uskoville tai etsijöille. Kristityt pelkäävät, ja varsin aiheellisesti.
Muslimien lähestyminen ei ole vaaratonta edes maltillisessa Jordaniassa. Käännyttäminen on ankarasti kielletty islamin laissa, kääntyminen muslimista kristityksi on laitonta ja muslimiperheet ja klaanit voivat reagoida väkivaltaisesti, jos joku heidän ”omistaan” ryhtyy Kristuksen seuraajaksi.

Silti Rashad jatkaa todistamista näiden ihmisten keskuudessa. ”Ihmisillä on valtava jano. Kaikkialla pyydetään Raamattuja.”

Joskus pastorin kautta annetaan enemmänkin. Hän meni kerran vaimonsa kanssa tapaamaan hunnutettua musliminaista, jolla oli pahoja hengitysvaikeuksia. He rukoilivat hänen kanssaan Jeesuksen nimessä ja voitelivat hänet öljyllä. Nainen parani heti ja pystyi hengittämään normaalisti.

Kristittyjä naisia rukoilemassa
Kristittyjä naisia rukoilemassa

 

”Yhteisön ihmiset kysyivät, miksi kristityt tekevät näin? Miksi heidän Jumalansa auttaa meitä?” Seuraavana päivänä nainen tuli heidän luokseen, selvästi kiinnostuneena evankeliumista.

”Hän kuitenkin sanoi: ’en halua hylätä islamia’. Vastasin, että en tahdo hänen vaihtavan uskontoa. Haluan hänen rakastuvan Jeesukseen, rakastuvan Jumalaan.”

Pastori Rashad rukoili naisen kanssa ja tämä kysyi: ”Hyväksyykö Jeesus Kristus minut tällaisena?”, tarkoittaen muslimivaatteitaan. ”Kyllä hyväksyy”, vastasi pastori, ja nainen otti vastaan Kristuksen.

Jumala on heidän turvansa

Pastori Rashadin ja muiden työn ansiosta ympäri Jordaniaa on muslimitaustaisia uskovia, jotka nyt palvelevat Kristusta – usein salassa. Jotkut heistä käyvät Rashadin järjestämissä kotipalveluksissa. Se voi olla vaarallista, ja tiiviissä yhteisössä toimintaa on vaikea salata naapureilta. Eräs kristityksi tekeytynyt fundamentalistimuslimi näytti jopa soluttautuvan joksikin aikaa Rashadin kirkkoon vakoillakseen hänen toimintaansa.

”Kyllä, vaara on todellinen” sanoo Rashad. ”Mutta pyydämme Jumalan varjelusta ja luotamme siihen.”

Rashad on myös koonnut muslimitaustaisista kristityistä ryhmän, joka auttaa häntä tavoittamaan uusia ihmisiä.

”Rohkaisen heitä menemään ihmisten koteihin ja levittämään Jumalan valoa siellä sen sijaan, että odottaisimme etsijöitä kirkossa.”

Siksi hän kieltäytyy järjestämästä kirkossa mitään muuta toimintaa kuin jumalanpalveluksia.

”Jos järjestämme naisryhmiä ja raamattupiirejä tai kuoroharjoituksia kirkossa, ihmiset ajattelevat, että Kristuksen ruumis tarkoittaa kokoontumista mahdollisimman usein neljän seinän sisällä. Mutta Kristus kehottaa meitä menemään maailmaan julistamaan evankeliumia. Se voi olla mukavuusalueen ulkopuolella, mutta uskon että juuri siihen Jumala kehottaa meitä tänään.”

 

Kiitä Jumalaa Rashadista, Martasta ja heidän ryhmistään. Rukoile heidän ja muiden muslimityötä tekevien puolesta. Rukoile, että Kristuksen valo saa jatkaa leviämistä muslimimaailmassa.Rukoile, että Jumala suojelee kristityiksi kääntyneitä ja niitä, jotka opettavat muslimeja, ja antaa heille voimaa kestää sukunsa vainoamista.

 

*Nimet on muutettu turvallisuussyistä.