Pakistan

7

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Jaranwalan kaupungissa tapahtui elokuussa 2023 tuhoisa isku kristittyjen yhteisöä vastaan. Se oli kylmäävä muistutus, miten vihamielisessä ympäristössä monet Pakistanin kristityt asuvat. Yli 20 kirkkoon ja lähes 100 kotiin hyökättiin. Iskut johtuivat syytöksistä, että kaksi kristittyä oli häpäissyt Koraanin.

Pakistanin pahamaineisia jumalanpilkkalakeja käytetään usein vähemmistöryhmiä vastaan. Syytökset koskevat muita useammin kristittyjä. Peräti noin neljäsosa jumalanpilkkasyytöksistä kohdistuu kristittyihin. Kristityt muodostavat vain 1,8 prosenttia maan väestöstä.

Kristittyihin kohdistuvalla vainolla on muitakin muotoja, jotka voivat olla julkisia ja peittelemättömiä tai hienovaraisempia. Siepattujen, pahoinpideltyjen ja väkivaltaisesti islamiin käännytettyjen kristittyjen tyttöjen ja myös muiden vähemmistöuskontojen edustajien määrä on kasvussa. Kehitystä tuetaan usein alemmissa oikeusasteissa. Erityisesti tavoittavaa työtä tekeviä kirkkoja vastustetaan.

Kaikki kristityt kärsivät rakenteellisesta syrjinnästä. Viranomaiset varaavat alhaisina, likaisina ja nöyryyttävinä pidetyt ammatit kristityille – esimerkeiksi käyvät viemärien puhdistus ja työ tiilitehtailla. Monista kristityistä käytetään pilkkanimeä chura (suom. likainen).

Maassa perinteisesti vaikuttaneet kirkot voivat järjestää jumalanpalveluksia ja muuta toimintaa suhteellisen vapaasti. Ne ovat kuitenkin viranomaisten tiukassa valvonnassa. Niihinkin on kohdistettu pommi-iskuja.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Jaranwalan hyökkäyksessä kirkkoja ja koteja tuhottiin ja Raamattuja sytytettiin palamaan. Isku vahvisti, että Pakistanissa on vaarallista elää kristittynä. Jumalanpilkkalait ovat taakka monille kristityille: väärin perustein syytetyille sekä niille, jotka pelkäävät joutuvansa seuraavaksi syytettyjen penkille. Pakistanin senaatin hyväksymä lakiehdotus tiukensi maan jo aikaisemmin surullisen kuuluisaa jumalanpilkkalakia. Tässä yhteydessä muun muassa vankeusrangaistusta pidennettiin kolmesta vuodesta kymmeneen vuoteen.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Suurin osa kristityistä asuu Punjabin maakunnassa. Siellä kristityt kohtaavat usein vainoa, syrjintää ja suvaitsemattomuutta. Naapurimaakunta Sindh on myös pahamaineinen velkaorjuuden keskus, jossa monet kristityt elävät.

Islamista kristinuskoon kääntyvät kohtaavat eniten vainoa. Radikaalit islamistiryhmät pitävät heitä luopioina. Perhe, suku, ystävät ja naapurit katsovat kristityksi kääntymisen häpeälliseksi perheen ja koko yhteisön pettämiseksi.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kristityt miehet elävät jatkuvassa jumalanpilkasta syyttämisen pelossa. Syytöksillä voi olla tuhoisat vaikutukset heille, perheilleen ja paikallisyhteisöilleen.

Myös työpaikat voivat olla haastavia paikkoja miehille ja pojille. Monien on perheen elatuksen takia pakko tehdä heikosti arvostettuja ja jopa vaarallisia töitä, kuten viemärien puhdistusta. Useat kristityt taistelevat voidakseen irtautua velkaorjuudesta.

Keskiluokkaisetkin miehet voivat kohdata vaikeuksia. Muslimeja kehotetaan olemaan hyväksymättä kristittyjä miehiä korkeisiin asemiin työpaikalla. Islamilaisen ajattelutavan mukaan muslimien kuuluu päästä parhaille paikoille yhteiskunnassa. Nuorten poikien raiskaukset ja murhat ovat yleistymässä Pakistanissa. Tämä koskettaa myös kristittyjä.

Millaista maassa on elää naisena?

Kristittyjen naisten ja tyttöjen elämä Pakistanissa on äärimmäisen vaarallista.

Väkivallan ja sieppausten uhka on suuri. Kahdeksanvuotiaitakin tyttöjä – ensisijaisesti köyhistä perheistä ja vammaiset tytöt mukaan lukien – siepataan, pakotetaan avioliittoon, hyväksikäytetään seksuaalisesti ja pakkokäännytetään islamiin. Useat perheet eivät enää koskaan näe tyttäriään. Viranomaiset yrittävät harvoin tosissaan saada tekijöitä vastaamaan teoistaan. Jos rikoksen uhrit palaavat kotiin, sieppauksesta ja raiskauksesta seuraa häpeää. Se langettaa valtavan varjon heidän elämäänsä pakistanilaisessa kunniakulttuurissa. Lisäksi he joutuvat elämään pelossa, sillä he ovat vaarassa tulla seuratuiksi ja siepatuiksi jälleen. Pakoon päässeet ovat myös sieppaajille häpeäksi.

Kristityt naiset ja tytöt ovat lisäksi alttiita seksuaaliselle väkivallalle työpaikoilla ja kouluissa. He eivät ole suojassa kunniamurhilta ja jumalanpilkkasyytöksiltä. Miesten ja poikien tavoin hekin saattavat joutua velkaorjuuteen samalla, kun heitä uhkaa seksuaalinen hyväksikäyttö. Kristityt naiset ovat myös vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors toimii Persianlahden maissa kuten Pakistanissa aktiivisesti HOPE-yhteisön (Helping Others Pray and Encourage) kautta.

Rukoile:

Rukoile, että Jumala varjelee kristittyjä vääriltä jumalanpilkkasyytöksiltä.
Rukoile, että kristityt pitävät kiinni identiteetistään Jumalan lapsina, vaikka elävät heitä usein nöyryyttävässä yhteiskunnassa.
Pyydä varjelusta ja hyvinvointia kristityille naisille ja tytöille sekä perheistään siepattujen vapauttamista.