Irak

18

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Irakin kristityt kokevat syrjintää, ahdistelua ja väkivaltaista vainoa, eikä heillä ole valtion suojelua. Valtava määrä kristittyjä pakeni kaupungeistaan ja kylistään vuonna 2014, kun Isis pyrki perustamaan islamilaisen kalifaatin Pohjois-Irakiin. Monet eivät ole vieläkään palanneet koteihinsa.

Irakissa on useita perinteisiä ortodoksisia ja katolisia kirkkoja. Paikallisten johtajien, virkamiesten ja islamilaisten ääriryhmien suvaitsemattomuus, syrjintä ja vaino vaikeuttavat niiden toimintaa vakavasti. Keski- ja Etelä-Irakissa monet kristityt eivät näytä uskoaan julkisesti. Näin he yrittävät välttää ahdistelun ja syrjinnän työpaikoilla, yliopistoissa tai tarkastuspisteiden läpi kulkiessaan. Niniven tasangon alueella on siepattu seurakuntien johtajia. Suurin riski on joutua siepatuksi, jos sanoo jotain paikallispoliiseja tai poliittisia johtajia vastaan.

Muslimitaustaiset kristityt kokevat perheidensä, heimojohtajien ja yhteisöjen hellittämätöntä painostusta, josta voi seurata karkottaminen perheestä, avioitumista varten säästettyjen rahojen menettäminen, pakotettu avioero, perintöoikeuden menetys ja yhteyksien katkeaminen omiin lapsiin. Kristitty voidaan pidättää ja asettaa syytteeseen jumalanpilkkalakien rikkomisesta, jos hänen epäillään käännyttäneen muslimeja. Ei siis ihme, että jotkut haluavat pitää kristinuskonsa salassa.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Vaikka Irak putosi World Watch List -raportissa neljä sijaa, maan kristittyjen tilanne ei ole merkittävästi parantunut. Väkivaltaisista välikohtauksista, kuten väkisin suljetuista kirkoista ja hyökkäyksistä kirkkoihin, on raportoitu vähemmän. Se ei kuitenkaan merkitse sitä, että jumalanpalveluksia voisi pitää häiriöttä kaikkialla maassa. Esimerkiksi yli vuoden jatkuneet Turkin pommitukset Pohjois-Irakissa ovat estäneet jumalanpalvelusten järjestämisen. Kuluneena vuonna kymmeniä kristittyjä pahoinpideltiin fyysisesti ja/tai heidät pakotettiin jättämään kotinsa. Moni siepattu kristitty on edelleen kadoksissa, ja yksi kristitty tapettiin uskontoon liittyvistä syistä. Kristittyjen kotien ja yritysten tuhoamisista tai takavarikoinneista on raportoitu paljon.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Muslimitaustaiset kristityt kokevat suurinta vainoa. Vaino on perinteisesti ollut vahvempaa arabialueilla kuin kurdialueilla, mutta konservatiivisen islamin vaikutus kasvaa koko Irakin alueella.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kaikkien tunnustuskuntien kristityt miehet joutuvat syrjityiksi työelämässä, kun he hakevat töitä, yrittävät pitää hyvän työpaikkansa tai pyörittävät omaa yritystään. Tästä syystä moni pakenee maasta. Seurakunnista puuttuvat näin kypsät kristityt ja mahdolliset johtajat.

Islamilaiset ääriliikkeet uhkailevat ja jopa tappavat muslimitaustasta kristityiksi kääntyneitä. Jos kristityksi kääntyneiden perheet hylkäävät heidät, he menettävät sosiaalisen asemansa ja perintöoikeutensa. Miehiä saatetaan myös painostaa avioitumaan muslimitytön kanssa toivoen, että uusi usko tukahtuisi.

Millaista maassa on elää naisena?

Kristittyjä tyttöjä ja naisia pidetään Irakissa yleisesti siveettöminä, minkä vuoksi he kokevat paljon sanallista ja seksuaalista ahdistelua ja jopa raiskauksia, vieläpä poliisien taholta. Turvallisuutensa takia jotkut pitävät islamilaista huntua. Laki ei suojele kristittyjä naisia, ja itse asiassa raiskattu nainen voidaan Irakin lain mukaan pakottaa avioliittoon raiskaajansa kanssa. Sen vuoksi moni nainen pitää raiskatuksi joutumisen omana tietonaan.

Lähisuvun painostus kristityiksi kääntyneitä musliminaisia kohtaan tekee heidät hyvin haavoittuviksi. Kotiaresti, seksuaalinen ahdistelu, raiskaukset ja jopa kunniamurha ovat heille todellinen riski. Jotkut naitetaan konservatiivimuslimeille. Jos nainen on naimisissa kääntyessään kristityksi, muslimimies saattaa ottaa avioeron. Tällöin nainen menettää yhteyden lapsiinsa ja miehen antaman elatuksen. Kristityksi kääntyvä nuori nainen ei voi laillisesti solmia avioliittoa toisen kristityn kanssa, sillä lain silmissä hän on edelleen muslimi, joten avioliitto ei ole pätevä.

Isis käytti kristittyjä naisia hirveällä tavalla hyväkseen. Heidän hallussaan olleet naiset pinnistelevat edelleen parantuakseen traumoistaan. Tilannetta pahentaa häpeä, joka Irakin kulttuurissa liittyy seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doorsin paikalliset kumppanit kouluttavat Irakin seurakuntia, antavat traumaterapiaa, jakavat Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta, järjestävät toimeentulohankkeita, myöntävät mikrolainoja, auttavat kotien ja kirkkojen jälleenrakennuksessa sekä antavat kriisiapua.

Rukoile:

Pyydä rauhaa ja vakautta Irakiin, jotta kristityt voisivat palata koteihinsa.

Pyydä ymmärryksen ja yhteistyön lisääntymistä kristillisten tunnustuskuntien välille.

Pyydä Jumalan suojelua ja rohkaisua uusille muslimitaustaisille kristityille.

Taivaallinen Isä, rukoilemme sinun voimaasi veljillemme ja sisarillemme Irakissa. Heitä kohdellaan jatkuvasti kuin he olisivat häpeällinen ongelma. Anna heidän aina ymmärtää todellinen arvonsa ja sinun suuri rakkautesi. Suojele heidän oikeuksiaan ja kannusta hallitusta tekemään enemmän, jotta sotaa paenneet voisivat turvallisesti palata kotiin. Pyydämme, että tukahduttaisit väkivaltaiset ääriliikkeet. Pyydämme Irakiin vihdoinkin pysyvää rauhaa. Aamen.