Uutiset
25.03.2018

Kristitty perhe puukotettiin kuoliaaksi Bagdadissa

Kolmihenkinen kristitty assyrialaisperhe murhattiin kotiinsa shiia-valtaisella alueella Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tiistaina 8.3..
Neljä miestä puukotti 61-vuotiaan, nunnien sairaalassa työskennelleen radiologin, Dr. Hisham Shafiq al-Maskunin. Samoin he puukottivat tämän vaimon, Dr. Shaza Malik Dinnon, joka oli samassa sairaalassa gynekologina sekä vaimon iäkkään äidin, Khairiyah Dawood Abadan. Puukottajat varastivat heiltä myös rahaa ja joitain kodin tavaroita.

Veriteko paljastui seuraavana aamuna, kun naapurit huomasivat avoimen oven ja löysivät käytävästä tohtorin ruumiin yltä päältä veressä. Poliisi löysi myöhemmin vaimon ruumiin keittiöstä ja tämän äidin toisesta kerroksesta.

Irakin sisäministeriön puhemies ilmoitti lauantaina 10.3., että epäillyt oli otettu kiinni.

Vaikka teon motiiveista ei ole tietoa, paikallinen lähde kertoi World Watch Monitorille, että tapaus on lisännyt pelkoa Irakin kristityissä. Vain joitain viikkoja ennen tätä tapahtumaa nuori kristitty mies, Samer Salah Addin, ammuttiin kuoliaaksi kotinsa edustalla Bagdadissa.

Näitä kahta tapahtumaa kommentoiva Fr. Biyos Qasha Bagdadin Maryos-kirkosta kertoi Kurdish TV Rudaw -kanavalla näkevänsä merkkejä suunnitelmasta pakottaa kristitty väestö ulos kodeistaan ja maasta. ”Tämä tarkoittaa, ettei kristityille ole tilaa”, kirkkoherra Fr. Qasha sanoi. ”Meidät nähdään karitsoina, jotka voidaan tappaa milloin tahansa.”

Assyrian Demokraattinen Liike (Zowaa) Bagdadissa tuomitsi tapauksen ja kehotti Irakin hallitusta täyttämään vastuunsa suojella kristittyjä vastaavanlaiselta terrorilta. Toinen paikallinen lähde, joka halusi esiintyä nimettömänä, kertoi World Watch Monitorille: ”Pääongelma on se, ettei Irakin hallitus huolehdi kansalaistensa turvallisuudesta tasavertaisesti. Tällaisissa tapauksissa kristittyjen yhteisö Irakissa on kärsinyt henkisesti enemmän kuin muut uskonnolliset ryhmät, koska he kohtaavat yleisen sortamisen ja syrjinnän lisäksi vainoa .”

Tohtori perheineen oli paennut aiemmin Irakista mutta palannut takaisin noin viisi vuotta sitten. He suunnittelivat lähtöä maasta lähiaikoina. Oikeuslääketieteellisen tutkimuksen jälkeen hautajaiset pidettiin Bagdadissa sijaitsevassa katolisessa Syriac Catholic Mar Behnam -kirkossa.

Kristittyjen määrä Irakissa on vähentynyt dramaattisesti viimeisten vuosien aikana heitä vastaan kohdistuneiden iskujen takia. Näiden takana on ollut erityisesti ISIS. Tämä on johtanut monien kirkkojen sulkemiseen kokoontumisten vähentyessä.

Lähde: World Watch Monitor