Keski-Afrikan tasavallassa kymmenien siviilien pelätään kuolleen islamistimilitanttien hyökkäyksessä Brian kaupungissa syyskuussa. Ensimmäisten raporttien mukaan uhreja oli 12-14, mutta paikallisten lähteiden mukaan surmansa sai 42 henkilöä. Verilöyly tapahtui 4-5. syyskuuta.
“Saimme tiedon surmista, mutta kukaan ei uskaltanut mennä hakemaan kuolleita. Vasta kaksi päivää myöhemmin muutamat nuoret uskaltautuivat paikalle. He veivät ruumiit YK:n rauhanturvaajien leiriin. Uhrit olivat pääasiassa naisia. Heidät oli surmattu raa’asti, kun he olivat tulossa kristittyjen alueelta myymään viljelytuotteitaan. Osa uhreista asui PK3ssa, Keski-Afrikan suurimmassa (n. 100 000 asukasta) maansisäisten pakolaisten leirissä. Osa uhreista ammuttiin, toiset surmattiin viidakkoveitsillä. Ainakin yksi uhreista oli raskaana.” “Se oli kauheaa”, sanoi Gedeon, joka asuu leirillä. “Tilanne on hyvin jännittynyt, vaikka nyt on rauhallista.”
Verilöylyn tekijöinä pidetään FPRC-ryhmää, joka on kuulunut aiemmin hajonneeseen Séléka-kapinallisjoukkoon. Kolme Sélekasta irtautunutta ryhmää, mukaan lukien FPRC ja Anti-balaka –liike, olivat viikkoa aiemmin sitoutuneet rauhan ja poliittisen tasapainon edistämiseen. Neuvottelujen tuloksena on saatu aikaan “Khartumin julistus Keski-Afrikan aseistettujen ryhmien välillä”. Tapaaminen Sudanin pääkaupungissa tapahtui samalla, kun Afrikan unioni johti 14 aseistetun ryhmittymän neuvotteluja.
Rauhanturvaajien läsnäolosta huolimatta Bria joutui elokuun lopussa väkivallan keskukseen, kun FPRC ja Anti-balaka ottivat yhteen.Sen jälkeen on ollut rauhallisempaa, mutta ihmiset, mukaan lukien avustustyöntekijät, eivät juurikaan uskalla liikkua. On myös raportoitu yksittäisiä välikohtauksia, kuten siviilien ryöstöjä ja kidnappauksia. Kristityt sanovat iskujen kohdistuvan heihin. “Militantit eivät halua kristittyjä tänne,” eräs pastori kertoi. ”He väittävät valheellisesti, että kaikki kristityt kuuluvat Anti-balakaan ja pastorit johtavat liikettä. Kristityt eivät enää uskalla mennä kaupunkiin. Siellä heitä uhkaillaan, vangitaan ja vaaditaan maksamaan vapautumisestaan. Teille on pystytetty sulkuja. Me kristityt emme voi mennä minnekään, eikä meillä ole ruokaa. Rukoilkaa puolestamme.”
Mielenosoittajat ovat syyttäneet rauhanturvaajia siviilien suojelun laiminlyönnistä. Paikallinen avustustyöntekijä kertoi ihmisten menettäneen uskonsa rauhanturvaajiin, jotka ”vain laskevat uhrit jälkikäteen, vaikka heillä olisi kalustoa puuttua tapahtumiin.”
Verilöyly tapahtui vain muutaman kilometrin päässä päämajasta. 13.9 järjestettiin tapaaminen uskontokuntien, yhteisöjohtajien, militanttien ja rauhanturvaajien välillä. Kuitenkaan ei tehty päätöstä jäljellä olevien ruumiiden hoitamiseksi, vaikka pelätään epidemioita.
Monta sataa mielensoittajaa vaati valtion asevoimien läsnäoloa uusien verilöylyjen välttämiseksi. Kansanedustaja Claude Andoche Ndénguéré-Gondy kertoi tiedotusvälineille murhien järkyttävän häntä. Hän vaati asevoimien suojelua kaupungille.
Keski-Afrikan tasavallassa väkivalta on lisääntynyt viime kuukausina. Suurissa kaupungeissa iskut ovat kohdistuneet erityisesti kirkkoihin ja pappeihin. Keski-Afrikan tasavallan turvallisuustilanne säilyy epävakaana.