Keski-Afrikan tasavalta

28

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Keski-Afrikan tasavallassa on ollut konflikti vuodesta 2013 lähtien, eikä tilanne ole vainon osalta juuri muuttunut tänä aikana. Konfliktissa mukana olleet ryhmät (mukaan lukien Venäjän pahamaineinen palkka-armeija Wagner) hallitsevat suurta osaa maasta. Niitä syytetään edelleen uskottavin perustein ihmisoikeusloukkauksista.

Väkivallan julkisesti tuominneita kristittyjä johtajia on uhkailtu. Kirkkorakennuksia on ryöstetty ja poltettu. Muutamat hallitusta vastustavista aseellisista ryhmistä ovat ottaneet kohteekseen kristittyjen yhteisöt. Useilla kapinallisryhmien hallitsemilla alueilla kristityt ovat vaarassa joutua siepatuiksi, murhatuiksi tai seksuaalisen väkivallan ja muun hirvittävän kohtelun uhreiksi. Kun aseelliset ryhmät pakottavat kristittyjä riveihinsä, perheet ja yhteisöt tuhoutuvat. Konfliktialueilla asuvat kristityt eivät ole vaarassa ainoastaan uskonsa vuoksi, vaan siellä yksinkertaisesti kaikki siviilit ovat vaarassa.

Konfliktin seurauksena tuhannet kristityt ovat paenneet. He ovat menettäneet kotinsa ja elinkeinonsa ja joutuvat asumaan leireillä. Epävarmuuden ja väkivallan lisäksi islamista kääntyneet kristityt kohtaavat lähimpien perheenjäsentensä ja paikallisen yhteisön vainoa: eristämistä, painostusta ja jopa väkivaltaa. Kristittyjä voidaan eristää työpaikoilla, pakottaa naimisiin muslimin kanssa tai heiltä voidaan viedä lapset. Keski-Afrikan kristittyjen kokema uhka on hyvin todellinen.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Keski-Afrikan kristittyjen elämä on jatkunut raskaana ja vaarallisena. Eri ryhmien välinen väkivaltainen konflikti ympäri maata ei osoita laantumisen merkkejä. Kristittyjen yhteisöt joutuvat usein konfliktien keskelle. Monia kirkkoja on jouduttu sulkemaan väkivallan vuoksi. Kristittyjen koteihin ja liiketiloihin on hyökätty ja niitä on tuhottu. Sekä kristittyjä että muslimeita on joutunut jättämään elinkeinonsa sekä omaisuutensa ja majoittumaan pakolaisleireille. Taistelujen jatkuessa kriisi vaikeutuu vuosi vuodelta. Tämänvuotinen perustuslakia koskeva kansanäänestys sujui väkivallattomasti, mutta voi johtaa lisääntyvään korruptioon. Se sallii istuvan presidentin hakeutumisen kolmannelle kaudelle ja mahdollisuuden oppositiopuolueiden vaientamiseen. Tarkkailijat pelkäävät, kuinka kansanäänestys vaikuttaa Keski-Afrikan tasavallan turvallisuustilanteeseen. Kristittyjen tilannetta vaikeuttaa Keski-Afrikan tasavallan naapurimaiden epävakaus. Väkivaltaa pakenevat kristityt joutuvat usein pakenemaan maihin, jotka ovat myös vaarallisia Jeesuksen seuraajille.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kristittyihin kohdistuva väkivaltainen vaino on vakavinta maan pohjois- ja itäosissa. Islamista kristityiksi kääntyneet kokevat kuitenkin painostusta kaikkialla Keski-Afrikan tasavallassa.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kun radikaalit sotilaalliset joukot ottavat kohteekseen kristittyjä perheitä, he usein pidättävät tai surmaavat miehiä.Kristittyjä miehiä myös siepataan, pakotetaan taistelemaan kapinallisryhmien riveissä tai käytetään työvoimana Keski-Afrikan tasavallan kaivoksissa kullan ja timanttien louhijoina. Pastoreita otetaan usein vainon kohteiksi, koska heidän katsotaan yrittävän käännyttää yhteisön jäseniä.

Kristityt miehet kokevat myös syrjintää työpaikoilla ja asevoimissa. Joissakin osissa Keski-Afrikkaa islamilaiset johtajat hallitsevat markkinoita, kontrolloivat kaupankäyntiä ja määräävät korkeita veroja kristityille liikemiehille.

Millaista maassa on elää naisena?

Samat vaikeudet, jotka koskevat Keski-Afrikan tasavaltaa kansana, saattavat myös maan kristityt naiset erityisen haavoittuvaan asemaan. Keski-Afrikan tasavallan vuosia kestänyt konflikti ja poliittinen epävakaus aiheuttavat kristityille naisille vaaran joutua seksuaalisen väkivallan, sieppausten, ihmiskaupan ja pakkoavioliittojen uhreiksi.

Talouden romahtaminen on luonut ympäristön, jossa vanhemmat naittavat tyttäriään rahasta – ja muslimimiesten vaimoina heidän odotetaan kääntyvän islamiin. Lisäksi kristityt naiset, joilla on paljon lapsia mutta ei aviomiestä, ajautuvat usein naimisiin muslimimiesten kanssa taloudellisesta pakosta. On äärimmäisen vaikeaa elää leskenä maassa, jossa miehen oletetaan vastaavan perheen elannosta.

Islamista kääntyneet naiset kokevat erityistä painostusta. Vaikka Keski-Afrikan tasavalta on pääosin kristitty maa, muslimiperheet ja -yhteisöt voivat sulkea naisia kotiarestiin ja estää heitä tapaamasta muita kristittyjä. Kristityiksi kääntyneitä naisia voidaan myös pakottaa avioliittoon muslimimiesten kanssa tai heidän lapsensa voidaan ottaa pois. On raportoitu myös kristityistä äideistä, joiden annetaan osallistua kristillisiin kokouksiin, jos he puolestaan lähettävät lapsensa moskeijaan.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors tukee Keski-Afrikan tasavallan uskovia paikallisten yhteistyökumppaniensa kautta järjestämällä vainoihin valmentavaa koulutusta, toimeentulohankkeita ja traumaterapiaa.

Rukoile:

Rukoile, että Jumala toisi ihmeen kautta rauhanomaisen ratkaisun Keski-Afrikan konfliktiin, joka on kestänyt yli kymmenen vuotta.
Rukoile, että Jumala suojelee kristittyjä, joille Kristuksen seuraaminen merkitsee väkivallan uhkaa erityisesti alueilla, joilla he joutuvat ääriryhmien maalitauluksi.
Rukoile Jumalan huolenpitoa – fyysistä, hengellistä ja psyykkistä – Keski-Afrikan tasavallan kristityille, kun he kamppailevat saadakseen rahansa riittämään, kestääkseen väkivaltaa ja elääkseen poliittisessa kaaoksessa.