Uutiset
16.04.2021

Naida viettää ramadania kutsuen muslimeja Jeesuksen luo

Kristityksi kääntynyt keskiaasialainen Naida ei aluksi tiennyt, kuinka suhtautua ramadaniin kristittynä. Nyt hän kokee, että Jumala haluaa hänen viettävän ramadania uudella tavalla. Hän kunnioittaa muslimisukulaistensa perinteitä, jotta hän saavuttaisi heidän luottamuksensa ja voisi välittää heille Jeesuksen rakkautta.

 

Nyt 70-vuotias Naida kuuli evankeliumin ensi kertaa lapsiltaan, jotka kääntyivät kristityiksi ja alkoivat käydä kirkossa 1990-luvulla. Tuolloin elettiin vaikeita aikoja sekä perheessä että koko maassa, sillä Neuvostoliitto oli juuri hajonnut. Perheellä oli taloudellisia ongelmia, ja Naidan mies hakkasi häntä. Naidan ainoa tavoite oli selvitä hengissä.

Naida kertoo kuulleensa Jeesuksesta 16-vuotiaalta pojaltaan. Aluksi hän järkyttyi, koska luuli lastensa liittyneen johonkin lahkoon. ”Rehellisesti sanottuna olin todella huolissani heidän turvallisuudestaan, koska isossa suvussamme kaikki ovat muslimeja. Pelkäsin, että sukulaiset voisivat pahoinpidellä tai jopa tappaa tyttäreni ja poikani. Siksi yritin estää lapsiani käymästä kirkossa, hävitin heidän kristillisiä kirjojaan ja Raamattujaan ja uhkailin heitä saadakseni heidät kääntymään takaisin muslimeiksi. Nyt olen teoistani todella pahoillani ja ymmärrän, että Jeesus pelasti perheeni lasteni kautta ja suojeli heitä. Olen siitä äärettömän kiitollinen.”

”Silloin lapseni rukoilivat terveyteni puolesta. Ymmärsin, että vain Jeesus voi auttaa minua.”

Sairaus herätti etsimään Jeesusta

Vuoden 2009 aikoihin Naidan terveys romahti yllättäen. Hän kävi useilla lääkäreillä ja vastaanotoilla, kokeili eri hoitomuotoja ja lääkkeitä, mutta mikään ei auttanut. Hoidon etsiminen oli raskasta. Kukaan ei voinut auttaa Naidaa hänen fyysisissä ongelmissaan.

”Silloin lapseni rukoilivat terveyteni puolesta. Ymmärsin, että vain Jeesus voi auttaa minua. Siihen mennessä olin nähnyt hänet lasteni elämässä ja tiesin hänen voivan tehdä ihmeellisiä asioita. Ensimmäistä kertaa elämässäni rukoilin Jeesusta ja pyysin häntä tulemaan elämääni ja parantamaan minut. Sen jälkeen elämäni on muuttunut täysin. Lääkärit hämmästelivät, kun terveyteni koheni nopeasti. Koin myös henkistä ja hengellistä parantumista”, Naida kertoo.

Ramadan-ristiriitaan löytyi ratkaisu

Pian Naidan uskoontulon jälkeen alkoi ramadan-kuukausi. Ramadan oli aikaisemmin ollut Naidalle tärkeä ja pyhä juhla, jonka aikana hän oli paastonnut monta päivää ja jota hän oli viettänyt yhdessä suuren perheensä kanssa. He olivat käyneet naapureiden ja sukulaisten luona ja kutsuneet itse vieraita kylään. Löydettyään Jeesuksen Naida ei ollut varma, miten hänen tulisi ramadaniin tai muihin muslimien juhliin suhtautua, joten hän lopetti ramadanin juhlimisen moneksi vuodeksi. Sukulaiset, jotka olivat hänelle jo valmiiksi vihaisia uuden uskon takia, katkaisivat nyt välit hänen kanssaan täysin. Hän oli heille petturi, ”väärän jumalan” seuraaja.

Naida oli tilanteesta huolissaan. Hän koki, ettei kristitty voisi elää muslimiperinteiden mukaan. Samalla hän kuitenkin halusi kutsua islaminuskoisia sukulaisiaan Jumalan rakkauden ääreen. Hän rukoili ja pyysi Jumalalta viisautta, luki kirjoja ja kysyi pastorin mielipidettä. Lopulta Naida koki vahvasti, että saadakseen yhteyden sukulaisiinsa hänen täytyisi kunnioittaa heidän perinteitään ja hyödyntää niitä saavuttaakseen uudelleen heidän luottamuksensa.

Naida alkoi jälleen viettää ramadania, mutta täysin uudella tavalla. Hän kokkaa perinneruokia ja kutsuu kylään sisaruksiaan, serkkujaan ja naapureitaan. Vaikka he muina aikoina kieltäytyisivät kutsusta, ramadanin aikana perinne velvoittaa heidät tulemaan. Ramadania viettämällä Naida osoittaa kunnioitusta sukulaistensa tunteita, perinteitä ja arvoja kohtaan, ja se on koskettanut heitä. Samalla hän voi kertoa heille evankeliumia. Tämä on osoittautunut hyväksi ja tehokkaaksi tavaksi osoittaa muslimeille Jeesuksen rakkautta.

Vuoden 2020 ramadan poikkesi tavanomaisesta koronarajoitusten vuoksi, ja näin saattaa olla tänäkin vuonna. Naidan kotimaassa rajoitukset ovat olleet hyvin tiukkoja, ja ramadanin vietto isolla joukolla oli vuonna 2020 kielletty. Naida kuitenkin valmisti ruoat, kutsui kotiinsa yhden muslimiystävänsä ja keskusteli tämän kanssa Jeesuksesta.

Naida kertoo kuulleensa Jeesuksesta 16-vuotiaalta pojaltaan. Aluksi hän järkyttyi, koska luuli lastensa liittyneen lahkoon.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Katso video