Sota uhkaa aiheuttaa kristittyjen katoamisen muun muassa Palestiinalaisalueilta. Gazan kaistaleella ihmiset kamppailevat turvallisuuden ja monien välttämättömyystarvikkeiden puutteessa. Kokosimme rukousvinkkejä palestiinalaisten veljiemme ja sisartemme puolesta.
”Me tunnemme olevamme jatkuvasti vailla turvaa”, sanoo nuori, nimettömänä pysyttelevä kristitty mies Gazassa. Hän on yksi 260 kristitystä, jotka ovat saaneet suojan St. Porphyruksen kreikkalais-ortodoksisesta kirkosta Gazan kaupungissa, Palestiinan kahden hallintoalueen suurimmassa kaupungissa.
Kristityt ovat etsineet turvaa kirkosta sen jälkeen, kun sota Hamasin (=Gazaa hallitseva ryhmä, jota sekä USA että EU pitävät terroristijärjestönä) ja Israelin välillä alkoi viime vuoden lokakuussa.
”Yksi vaikeimmista asioista on se, että jokaisena päivänä on vaara loukkaantua sodan takia”, nuori kristitty toteaa.
Se, mikä pätee Gazan kristittyihin, pätee ilmeisesti jokaiseen siellä asuvaan. Gaza on monien islamilaista ääritoimintaa kannattavien ryhmien koti. He vastustavat erityisesti kaikkia islamista kääntyneitä. Kristityt tekevät parhaansa asuakseen rauhassa ympärillä asuvien ihmisten kanssa.
Kristityt häviävät sota-alueelta
Kristittyjä on Gazassa vähän. Sodan alettua alueella asui 1070 kristittyä, joista vain noin 600 yrittää yhä sinnitellä hengissä.
Kristityt löysivät suojan kreikkalais-ortodoksisesta tai katolisesta kirkosta. He ovat nyt riippuvaisia avusta, jota he saavat kirkon työntekijöiltä ja useilta järjestöiltä. Yksi sellainen on Open Doorsin yhteistyökumppani, joka lähettää rahaa ruokaan, veteen, polttoaineeseen ja talvivaatteisiin.
Kun ihmiset pystyivät vielä muuttamaan Gazan kaistaleen eteläosaan, satojen kristittyjen onnistui lähteä Egyptiin. ”Kun Israel erotti Gazan kaistaleen osiin, pohjoisen ihmiset eivät voi matkustaa enää etelään tai päinvastoin”, sanoo Chris*, Open Doorsin yhteistyökumppanijärjestön johtaja, joka työskentelee palestiinalaisten kristittyjen parissa.
Chris on huolissaan tilanteen pitkäaikaisesta vaikutuksesta Palestiinan kristittyihin. Hänen mukaansa sota aiheuttaa kirkon katoamisen Gazasta sekä Länsirannalta, Jordaniasta ja Libanonista, koska sadat kristityt perheet ovat muuttaneet Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Australiaan.**
”Me todella tarvitsemme rukouksianne.”
Chris, Open Doorsin yhteistyökumppanijärjestön johtaja
Sota on vaikuttanut myös Open Doorsin paikallisen yhteistyökumppanin välityksellä tekemään työhön Palestiinan kristittyjen keskuudessa. ”Tilanteen vuoksi ei koskaan voi olla varma, toteutuuko esimerkiksi usean päivän koulutus suunnitelman mukaan”, Chris sanoo.
Hän on kiitollinen siitä, että monia toimia on voitu toteuttaa ja toivoo, että työ, jota he tekevät, voidaan lopulta saattaa loppuun Gazassa. ”Olemme juuri päättäneet 20 naisen koulutusryhmän, ja voimme edelleen valmentaa noin 50 kristittyä trauma- ja hengellinen huolto -projektissamme. Kun tilanne Gazassa on taas turvallinen, alkavat jotkut koulutetuista tarjota heti trauma- ja hengellistä huoltoa lapsille ja naisille.”
Open Doorsin paikallisen työn yhteistyökumppanin henkilöstö ei pysty toimimaan sataprosenttisesti sota-ajan kaaoksen keskellä. ”Me todella tarvitsemme rukouksianne. Sodan ja ympärillämme olevien ihmisten tarpeiden vuoksi olemme jatkuvan paineen alaisina”, Chris sanoo.
Puutetta vedestä, ruuasta, lääkkeistä ja sähköstä
Turvallisuuden puute Gazassa on vain osa niistä vaikeuksista, joita kristityt siellä kohtaavat. Nuori veli kertoo, että ruuasta ja vedestä on puutetta, ja silloin kun niitä on saatavilla, ne maksavat paljon.
Hän mainitsee myös lääkkeiden puuttumisen, joka koskee ”erityisesti vanhoja ja sairaita, koska näitä lääkkeitä ei ole saatavissa tai niitä on vaikea hankkia.”
Sitten on vielä kysymys sähköstä. ”Sitä saa vain muutaman tunnin päivässä generaattorilla, jolla voimme pumpata vettä ja ladata kännyköitä”, hän sanoo.
Kirkon rakennusten ulkopuolella on hävitys. ”Tilanne on äärimmäisen vaikea”, nuori kristitty kertoo. ”Tiet sekä sähkön, veden ja tietoliikenteen jakeluverkot on tuhottu. Kaupat ja kauppakeskukset on melkein kaikki tuhottu maan tasalle. Vanhat talot, jotka ovat merkkinä kaupungin historiasta, on tuhottu.”
”Tilanne on äärimmäisen vaikea. Tiet sekä sähkön, veden ja tietoliikenteen jakeluverkot on tuhottu.”
Nuori kristitty Gazassa
Kreikkalais-ortodoksikirkon suojissa olevat kristityt yrittävät ylläpitää päivittäisiä rutiineja niin hyvin kuin mahdollista, vaikka eivät voikaan tehdä työtä ja käydä koulua.
”Aamukahvin jälkeen menemme kirkkoon aamurukoukseen”, palestiinalainen kristitty sanoo. “Sitten siivoamme huoneemme ja nukkumisalustamme. Lopun päivää vietämme aikaa toistemme seurassa; juttelemme ja kun internet toimii, yritämme seurata radion ja sosiaalisen median uutisia.”
Usko auttaa Gazan kristittyjä pysymään toimintakykyisinä. Joskus he huomaavat Herran suojelua. ”Yksi Raamatun jae, joka minua auttaa on ’Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu´ (Psalmi 23)”, kertoo nuori mies. ”Henkilökohtaisesti näin Hänen suojelunsa, kun lähdin kirkosta juuri ennen kuin siihen iski pommi.”
Rukouksen merkitystä Gazan kristityille ei tule aliarvioida. ”Me rukoilemme aina sodan loppumista, rauhan paluuta ja sitä, että lapsemme, rakkaamme ja ystävämme säilyisivät vahingoittumatta”, eräs kristitty kertoo.
”Voisitteko rukoilla, että rauha palaisi maahan ja verenvuodatus loppuisi. Rukoilkaa myös, että kaupunki ja elämämme palaisivat ennalleen.”
Rukoile:
- Rukoile kestävää rauhaa ja oikeudenmukaisuutta Pyhään maahan.
- Rukoile niiden kristittyjen puolesta, jotka ovat eläneet keskellä Israelin konfliktia Hizbollahin kanssa Libanonissa. Pyydä, että nyt tulitauon tultua Libanoniin Jumala vahvistaisi kristittyjä olemaan suolana ja valona.
- Rukoile sodan päättymistä. Rukoile niiden ihmisten puolesta, jotka ovat menettäneet rakkaitaan, ja rukoile loukkaantuneiden puolesta.
- Rukoile niiden ihmisten puolesta, jotka kaipaavat yhä perheenjäseniään, jotka saattavat olla jumissa sortuneiden rakennusten raunioissa.
- Rukoile, että Herra suojelisi lapsiaan, ja että Hän lähettäisi ihmisille heidän tarvitsemiaan välttämättömyystarvikkeita.
- Rukoile Open Doorsin yhteistyökumppanijärjestön henkilöstön puolesta, että he yhä voisivat olla siunauksena ympäristön ihmisille ja auttaa Gazan ja Länsirannan kirkkoa.
*Nimi muutettu turvallisuussyistä.
**Jutun julkaisemista edeltävänä päivänä tuli uutinen Israelin ja Hizbollahin välisestä tulitauosta Libanonissa. Kiitetään Jumalaa tulitauosta ja rukoillaan alueelle kestävää rauhaa ja kirkon elpymistä.