Libanon

72

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Vuoden 2024 WWL-vainoraportin raportointikaudella iskut kirkkoihin, muihin kristittyjen omistamiin rakennuksiin ja yksittäisiä kristittyjä vastaan lisääntyivät. Iskuista olivat useimmiten vastuussa nuoret Syyriasta paenneet muslimimiehet. Šiiamuslimien aseellinen ryhmittymä Hizbollah, jonka monet maat ovat nimenneet terroristijärjestöksi, käyttää eri taktiikoita kristittyjen painostamiseen. Tämä koskee erityisesti niitä alueita, joissa šiiamuslimit ovat enemmistönä, kuten Beirutin esikaupunkialueella ja etelässä. Vaikka radikaalin islamin vaikutus ei ole kaupunkialueilla kovin laajalle levinnyt, Isisin ideologian leviäminen sunnienemmistöisillä alueilla lähellä Syyrian rajaa on huolestuttavaa.

Islamistijoukkojen on raportoitu tehneen hyökkäyksiä kristittyihin kyliin. Iskuissa on vahingoitettu kristittyjen omaisuutta. Lisäksi on raportoitu Hizbollahin yrityksistä muuttaa libanonilaista elämäntapaa rajoittamalla alkoholimyyntiä tietyillä alueilla ja esittämällä, että Libanonista tehtäisiin islamilainen valtio.

Libanonissa uskonnollisilla säännöillä ja perinteillä on suuri merkitys erityisesti muslimiyhteisöissä. Tämä luo haasteita kristityiksi kääntyneille, jotka voivat kohdata suvaitsemattomuuden ja syrjinnän lisäksi väkivaltaa uuden uskonsa takia. Klaanien valta-asema yhdessä ikivanhojen sääntöjen ja perinteiden kanssa luo vahvaa painetta pysyä islaminuskossa erityisesti šiiamuslimien keskuudessa. Painetta ei esiinny ainoastaan julkisessa elämässä, vaan se ilmenee myös perheissä ja suvuissa, joissa uskonnollisten sääntöjen säilyttämistä korostetaan.