Jordania
50
Miksi maassa vainotaan kristittyjä?
Suurin osa Jordanian kristityistä kuuluu ortodoksisiin tai roomalaiskatolisiin kirkkoihin. He ovat suhteellisen vapaita harjoittamaan uskontoaan. Siitä huolimatta he voivat kohdata työsyrjintää ja julkista saarnaamista koskevia rajoituksia. Islamista kristityksi kääntyneet voivat joutua pahoinpidellyiksi, pidätetyiksi ja joskus jopa tapetuiksi, jos he kertoivat avoimesti uskostaan. Evankeliointiin tai kristityiksi kääntyneiden auttamiseen osallistuvat kristityt kohtaavat usein uhkauksia ja työnsä päivittäistä estämistä.
Muihin Lähi-idän maihin verrattuna kristityt elävät Jordaniassa suhteellisen turvassa. Kuningas Abdullahin hallinto suvaitsee ja jossain määrin jopa tukee tunnustettuja kirkkoja. Valtio kuitenkin valvoo kristittyjä yhteisöjä jossain määrin. Se voi häiritä tunnustamattomia kirkkoja, erityisesti niitä, jotka harjoittavat evankeliointia. Vaikka Jordaniaa pidetään suvaitsevaisena maana, radikalisoituneet sunnimuslimit ja maahan takaisin palaavat jihadistit muodostavat uhan kristityille.
Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?
Millaista maassa on elää kristittynä?
Vainon taso Jordaniassa on yleensä sama kaikkialla maassa, vaikka sosiaalinen valvonta on todennäköisesti korkeampaa maaseudulla. Maan eteläosan tiedetään myös kannattavan enemmän konservatiivisempaa islamin tulkintaa.
Millaista maassa on elää miehenä?
Jordaniassa kristittyjä miehiä, erityisesti islamista kääntyneitä, painostetaan uskonsa vuoksi. Työsyrjintä on yleistä varsinkin muslimitaustaisten kristittyjen kohdalla. Korkea työttömyysaste lisää stressiä, sillä työpaikan menettäminen uskon takia voi aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia koko perheelle. Perinteisessä yhteiskunnassa miehet ovat perheen ensisijaisia elättäjiä, mikä tekee paineesta heille entistä voimakkaampaa.
Šaria-lain mukaan avioliitot musliminaisten ja ei-muslimimiesten välillä ovat kiellettyjä. Jotta avioliitto olisi mahdollinen, miehen on käännyttävä islamiin. Tämä tekee laillisen avioliiton mahdottomaksi syntyperäisen kristityn miehen ja islamista kristinuskoon kääntyneen naisen välillä. Jos kristitty vaimo kääntyy islamiin, hänen miehensä on myös käännyttävä, jotta heidän avioliittonsa pysyisi laillisena.
Kristityksi kääntyneiden miesten perheet usein hylkäävät ja karkottavat heidät pois perheestä. Kääntyneet kokevat psyykkistä painostusta ja fyysistä väkivaltaa. He voivat myös menettää lailliset oikeutensa ja omaisuutensa. Valtion viranomaiset painostavat heitä kuulustelemalla ja vaativat tietoja muista kristityistä. Erityisesti painostuksen kohteena ovat entisten muslimien parissa työskentelevät pastorit ja seurakuntien johtajat. He voivat saada tappouhkauksia kristityksi kääntyneiden perheiltä.
Millaista maassa on elää naisena?
Jordaniassa islamista kristityksi kääntyneet naiset ovat kaikkein alttiimpia vainolle. Haavoittuvimpia ovat pakolaisnaiset, joita on paljon Jordanissa. He kohtaavat usein henkistä väkivaltaa, eristämistä tai seksuaalista häirintää perheenjäseniltään. Heitä voidaan estää tapaamasta muita kristittyjä, jotteivät he aiheuttaisi häpeää perheilleen. Järjestetyt avioliitot ovat yleisiä, mutta naiset voidaan lisäksi pakottaa avioitumaan muslimin kanssa perheen kunnian palauttamiseksi. Vaikka kunniamurhat ovat Jordaniassa lain mukaan rangaistavia, ne ovat edelleen riski maaseudulla.
Jordanian kristityksi kääntyneet naiset eivät voi mennä virallisesti naimisiin kristittyjen miesten kanssa. Ulkomailla solmittuja avioliittoja ei tunnusteta. Ei-kristittyjen aviomiesten kanssa naimisissa olevia ahdistellaan ja pahoinpidellään sanallisesti. Viranomaiset tai perhe voivat asettaa heille matkustusrajoituksia, joiden rikkominen voi johtaa oikeusjuttuihin.
Islamilaisen perhelain mukaan kristityksi kääntyneet naiset voivat menettää lastensa huoltajuuden. Perheen asenne ei-kristittyyn puolisoon on ratkaiseva. Tunnustetut kirkot työskentelevät parantaakseen naisten avioeroa ja perintöä koskevia oikeuksia. Uudessa lakiehdotuksessa kristittyjen yhtäläisissä perintöoikeuksissa on edistytty jonkin verran. Šari-laki koskee kuitenkin edelleen islamista pois kääntyneitä.
Kaikkia kristittyjä naisia painostetaan noudattamaan pukeutumissääntöjä. Tätä tapahtuu erityisesti suurten kaupunkien, kuten Ammanin, ulkopuolella. Kaikki naiset ovat vaarassa joutua seksuaaliseen häirinnän uhriksi julkisilla paikoilla.
Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?
Open Doors tukee Jordanian kirkkoa paikallisten kumppaneiden ja kirkkojen kautta. He tarjoavat koulutusta, apua ja kuntoutusta, tekevät tutkimusta ja tuovat samalla rukoustukea kristityille.
Rukoile:
Kiitos Jumalalle, että monet kristityt Jordaniassa ovat vapaita kokoontumaan jumalanpalveluksiin. Pyydä Herraa tekemään heidän uskostaan valon ja toivon merkki koko alueelle.
Rukoile islamista kääntyneiden puolesta Jordaniassa. Heidän uskonsa Jeesukseen voi tehdä heistä hyväksikäytön ja jopa hyökkäyksen kohteen.
Pyydä Jumalaa siunaamaan Jordanian kuningashuonetta niin, että he näkisivät Jordanian kristittyjen elämässä sen toivon, minkä Jeesus tuo heille.
Taivaallinen Isä, rukoilemme Jordaniassa olevien sisarten ja veljiemme puolesta. Kiitämme Sinua, että monet kristityt tässä maassa voivat vapaasti kokoontua jumalanpalveluksiin. Loistakoon heidän uskonsa ja ylistyksensä valona ja toivona koko alueelle. Me rukoilemme islamista kääntyneiden puolesta. Pyydämme, että suojelet heitä, kun he kohtaavat perheidensä ja viranomaisten taholta väkivaltaa ja hyökkäyksiä. Vahvista heidän sietokykyään ja uskoaan, kun he luottavat Sinuun. Herra, siunaa Jordanian kuningashuonetta. Auta, että he näkisivät sen toivon, mikä kristityillä on Jeesukseen. Anna heidän tavata ihmisiä, jotka näyttävät heille sydämesi ja tarkoituksesi heidän elämälleen. Sinun nimessäsi me rukoilemme. Aamen.