Uutiset
14.05.2020

Hannahin haastattelu Ramadanista Persianlahden alueella

Pyysimme Open Doors -yhteistyökumppania Hannahia * kertomaan meille, minkälainen Ramadan on Persianlahden alueella. Hannah palvelee siellä vainottua seurakuntaperhettä. Vahvasti islamilaisella alueella kristityt ovat pieni vähemmistö.

Veljemme ja sisaremme ovat jatkuvan paineen alla. He pelkäävät tulevansa väärin perustein syytetyksi jumalanpilkasta ja muista rikoksista. Pelko korostuu juuri Ramadanin aikana. Rukouksesi voivat tukea ja vahvistaa kirkkojamme tänä erityisen haastavana aikana.

Miten muslimit noudattavat Ramadania omalla alueellasi?

Eräistä tulee ärtyisiä ja hyvin vakavia. He heräävät aikaisin ja rukoilevat viiden päivittäisen rukouksen lisäksi ylimääräisen rukouksen. He aloittavat paastonsa Sehr -aterialla auringonnousun aikaan. Kesällä paastoaika on lyhyempi. Lämpö voi kuitenkin uuvuttaa ja tehdä ihmisistä hankalia ja onnettomia.

Samanaikaisesti jotkut näkevät paaston tilaisuutena viettää aikaa ihmisten kanssa ja olla yhteydessä sukuunsa. Juhlia voidaan järjestää auringonnousun tai -laskun aterioiden aikaan. Ateriat merkitsevät päivittäisen paaston alkua ja loppua. Paastoamiseen liittyy kaikenlaisia tarinoita. Jotkut niistä löytyvät Koraanista, toiset ovat vuosisatojen ajan kehittyneitä kansankertomuksia.

Naisten ei tarvitse paastota, jos he imettävät tai käyvät läpi kuukauden ’saastaisen’ ajan. Osa ihmisistä piilottaa ja syö ruokaa sukupuolesta tai syystä riippumatta. Sairaiden ei tarvitse paastota, jos lääkäri niin toteaa. Paasto on ankara. Se on myös kuukauden mittainen aika, jolloin paljastuu paljon tekopyhyyttä.

Ramadan on silmien avaaja. Näemme, kuinka vahva muslimien yhteisö ympärillämme on. Selviää, miten ahkeria he ovat lukemaan Koraania öisin ääneen, ja pääsevätkö he keskenään erittäin vanhan ”veljeyden” tasolle.

Kristittyjä käsketään pysyä piilossa, koska heidän näkemisensä muistuttaa muslimeja paastostaan.

Kokevatko alueesi kristityt enemmän vainoja Ramadanin aikana?

Muslimien veljeyden tunteen takia muita yhteisössään joko työpaikalla, naapurustossa tai koulussa olevia, kuten kristittyjä, päätyy silmätikuiksi. Muslimeja taas suositaan enemmän. Kristittyjen huono kohtelu voi vaihdella päivittäisestä häirinnästä vihaisiin purkauksiin. Kristittyjä käsketään usein pysymään piilossa. Heidän näkemisensä tai äänensä muistuttaa muslimeja paastostaan. ”Vääräuskoiset” eivät paastoa samalla tavalla.

Tietyillä Persianlahden alueilla viranomaiset voivat usein pidättää kristittyjä. Heitä on nähty juomassa vettä tai vahingossa syömässä ruokia. Kristittyjen päitä saatetaan ajaa julkisena rangaistuksena ja kurinosoituksena Ramadanin aikana syömisestä. Jos kristityn kuullaan sekoittavan teekuppia, voi sekin olla mellakoihin johtava rikos. Näin on aiemmin tapahtunut.

Tekevätkö Open Doorsin paikalliset yhteistyöseurakunnat jotain erilaista Ramadanin aikana?

Yhteistyökumppanit ovat varovaisia. Muistutamme tiimejämme toimimaan huolellisesti. Niitä kehotetaan olemaan menemättä mukaan mellakoihin tai vastaaviin.

Minkälaisten asioiden puolesta haluaisit ihmisten rukoilevan, kun he muistavat alueellasi olevia kristittyjä Ramadanin aikana?

Pyydän että rukoilette puolestamme. Olemme stressaantuneita ja meitä tarkkaillaan enemmän Ramadanin aikana. Rukoilkaa, että saisimme voimaa, kestävyyttä ja lempeyttä asenteisiimme.

* nimi muutettu turvallisuussyistä