Uutiset
01.02.2021

Sozanin tarina: Jeesus ilmestyy syyrialaiselle perheelle ja saa vainoajat katoamaan

Pommeja räjähtelemässä kodin ympärillä, pakoon juoksemista Jeesuksen nimen tähden, Jeesuksen ilmestyminen ja vainoajien katoaminen. Entinen muslimi Sozan on jo 22-vuotiaana kokenut tämän kaiken.

YouTube video

Syyrian sodan alusta alkaen Open Doors on ollut paikallisen kirkon ja paikallisten yhteistyökumppanien kautta Syyrian kristittyjen tukena. Open Doors on auttanut sodan alta paenneita, äärimuslimien uhkailemia, vainottuja sekä kaiken omaisuutensa menettäneitä.

Podcast

Suuri kiitos teille, jotka olette rukouksin ja lahjoituksin tukeneet Syyrian kristittyjä!  Olette auttaneet myös Sozanin perhettä uuteen alkuun kriisin jälkeen.

Sozanin 25-vuotias isoveli Hussam esitteli Jeesuksen sisarilleen Doaalle, Aryalle ja Sozanille

Kristusta seuraamaan

Muslimitaustaisen sisarusparven ensimmäinen kristityksi kääntynyt oli Sozanin 25-vuotias isoveli Hussam. Hän esitteli Jeesuksen sisarilleen, Doaalle (18) ja Aryalle (26). Myös 22-vuotiaalle Sozanille hän kertoi, että Jeesus on ainoa pelastaja, Ensin Sozan kertoo kieltäytyneensä kuuntelemasta. Mutta siemen oli jo kylvetty ja Jeesus alkoi kiinnostaa. Kun veli myöhemmin kehotti kaikkia talossa asuvia lukemaan Raamattua, myös Sozan antoi periksi.

”Kun aloin lukea, vastaan tuli jae Matteuksen evankeliumista (11:28): ’Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon.’ Niillä sanoilla Jeesus kosketti sydäntäni. Ei ole muuta pelastajaa kuin Jeesus. Jouduin kohtaamaan monia vaikeuksia, mutta olen Hänen käsissään ja Hän auttoi minua voittamaan ne. Jeesus lupaa: ’Olen sinun kanssasi, älä pelkää.’

Sisarukset eivät kuitenkaan olleet ensimmäisiä kristittyjä perheen historiassa. Perheen äiti Maha oli alkujaan ollut kristitty, mutta mennessään naimisiin islamilaisen Mohammedin kanssa hän jätti lapsuutensa uskonnon.

Sozanin perheelle koitti lokakuussa 2019 tuo kauhun päivä, jolloin kaikki muuttui.

Kauhun päivä

Sozanin perheelle koitti lokakuussa 2019 tuo kauhun päivä, jolloin kaikki muuttui. Pommit räjähtelivät heidän talonsa ympärillä, lähellä Turkin rajaa. Aseistetut Turkin joukot olivat juuri aloittaneet hyökkäyksensä Koillis-Syyriassa. Perhe oli kauhuissaan ja neuvoton. Perheen isä Mohammed juoksi kadulle ja näki, että kadun päässä oli juuri räjähtänyt pommi.

Samaan aikaan talossa soi puhelin. Pastorin vaimon ensimmäiset sanat Sozanille olivat yksinkertaisesti: ”Oletteko kunnossa?” Lyhyessä puhelussa Sozanin perheelle tarjottiin turvallisempaa paikkaa Qamishlin kaupungin keskustassa. Pommitusten tauottua edes pieneksi hetkeksi perhe pakeni kotoaan pastorin talon rauhaan.

Kokonaistilanne on silti haastava, koska Turkin armeijalla on ’turvavyöhyke’ Koillis-Syyriassa, Qamishlista länteen. Kaupunki itse sijaitsee silti tämän vyöhykkeen ulkopuolella.

Uusi alku

Sozanin perheen uusi talo on vaatimaton, mutta rauhallinen: olohuone on pieni, erillinen noin 12 m2:n rakennus. Öljylämmittimen takana näkyvällä harmaalla betoniseinällä riippuu kaunis Hyvää Paimenta esittävä seinämatto. Jeesuksen kuvaa vastapäätä, ainoan ikkunan alapuolella, on kahden istuttava sohva. Lattialla on suuri sininen matto ja ruskeat patjat ovat nojallaan kolmea seinää vasten.

Ikkunasta näkyy perheen piha ja viikunapuu sekä jo muutaman sadan metrin päässä häämöttävä Turkin raja. Huoneessa on yksinkertainen kaappi, jolla on matkakokoinen mini-tv ja Raamattuja.

Sisällä on mukavan lämmintä, koska pienestä säiliöstä tippuva öljy pitää öljylieden palamassa. Sozanin äiti Maha tarjoilee turkkilaista kahvia pienen pienistä kultakuvioisista kupeista.

Vierailumme aikana ilmapiiri on niin rauhallinen, että on vaikea kuvitella perheen kauhunhetkiä pommitusten keskellä vain muutamaa kuukautta aiemmin. Myöhemmin kuulimme kuitenkin, että samana päivänä talon ympärillä oli ollut rajua ammuskelua.

Sozanin perhe on kärsinyt ja menettänyt paljon. Sozan kuitenkin luottaa Jumalaan. Jeesus lupaa: ’Olen sinun kanssasi, älä pelkää.’

Pastorin vaimon ensimmäiset sanat Sozanille olivat: ”Oletteko kunnossa?”