Uutiset
23.12.2020

Jeesuksen syntymäpäivä Bangladeshissa – Vainotut lapset näkevät joulujuhlissa, etteivät he ole yksin

Bangladeshissa Open Doorsin kumppanit kutsuvat syrjäseutujen eristettyjä kristittyjä yhteiseen joulujuhlaan. Juhlassa saa ylistää Jeesusta täysin palkein. Kristittyjen perheiden eristetyillä lapsilla on kerrankin leikkitovereita.

Bijli* piirtää koulun pihatomuun kuvaa. Hänen näköisellään tytöllä on kaksi ystävää ja kaikki hymyilevät. Kunpa se olisi totta.
Kaksi tyttöä kuiskailee kauempana. He kävelevät Bijlin luokse, eikä opettajaa näy. He haukkuvat Bijlin perhettä vääräuskoiseksi. Toinen tönäisee Bijlin maahan, ja tytöt juoksevat nauraen pois.

Bijli asuu Bangladeshissa 50 talon kylässä. Isoisä oli perheen ensimmäinen uskova. Hän sai Open Doorsin kumppaneiden kautta raamattuopetusta ja on ollut siitä lähtien seurakunnan johtaja.
Kun Bijlin isä Badol* hyväksyi Jeesuksen Kristuksen pelastajakseen, hän arvasi kyläläisten hylkäävän heidät. Kylässä on muslimienemmistö, eikä se halua olla tekemisissä Bijlin perheen kanssa paitsi riidelläkseen ja osoittaakseen vihaa.

Bijli on 10-vuotias ja hänen veljensä Mohon* 5-vuotias. Sisarukset leikkivät kahdestaan kotosalla. Kylässä asuu muutama muukin kristitty lapsi, mutta naapuruston muslimilapset eivät leiki heidän kanssaan.

Naapuruston muslimilapset eivät leiki Bijlin ja Mohon kanssa.

’Immanuel’ on aina kanssamme täällä

Viime jouluna Bijlin perheineen osallistui Open Doorsin kumppaneiden järjestämään joulujuhlaan. Kotikylissä muslimit järjestävät isoja juhlia Ramadanin päättyessä ja häissä, mutta kristittyjä ei kutsuta mukaan. Matka turvalliseen juhlapaikkaan kestää monta tuntia. Perheen saapuessa pihaan heitä tervehditään ja heille hymyillään. Juhliin saapuu sata kristittyä muslimitaustaista perhettä Bangladeshin syrjäseuduilta. Jotkut kohtaavat ensimmäistä kertaa suuren joukon uskovia yhdessä. Bijli tapaa tyttöjoukon, joka pyytää häntä ja Mohoa mukaan leikkiin.

Ruokailun jälkeen on joulujuhlan aika. Kun rummutus alkaa, juhlaväki kiiruhtaa koristeltuun yläsaliin. Naisten sarit aaltoilevat värien merenä, kun kaikki tanssivat ja laulavat rumpujen, tamburiinin ja harmonin säestyksellä. On ihmeellistä, kun saa laulaa Jumalan kunniaksi täysin äänin ilman pelkoa.

Välillä väki hiljenee kuuntelemaan puhetta. Paikalla on kymmeniä, jotka juhlivat joulua ensimmäistä kertaa. Erityisesti heille puhuja kertoo:
”Olemme täällä juhliaksemme ’Immanuelia’ eli Jeesusta. Kun Jeesus syntyi, Jumala tuli maan päälle ollakseen meidän kanssamme täällä. Ja hän on täällä meidän kanssamme kaiken aikaa ja on luvannut, ettei koskaan jätä meitä.”

Olemme Jeesuksen seuraajia ja käymme juhlimassa Jeesuksen syntymäpäivää.

Yhteinen joulujuhla on seurauksia arvokkaampi

Seuraavana päivänä Open Doorsin tiimi juttelee perheiden kanssa. Bijlin äiti Maya* toivoo, että vielä useampi uskova voisi ottaa osaa juhliin, joita järjestetään Open Doorsin ystävien rukousten ja tuen avulla: ”Jos voisimme viettää ison juhlan Jeesuksen kunniaksi eri paikoissa, uskovat voisivat kasvaa Hengessä ja uskossa.”

Kotiin palattua on edessä arki. Kyläläiset eivät pidä siitä, että perhe käy kristillisissä juhlissa. Torjunta tulee olemaan entistä pahempaa, mutta Badol pitää juhlaan tulemista seurauksia arvokkaampana: ”Vastaan heille, että olemme Jeesuksen Kristuksen seuraajia ja kävimme juhlimassa Jeesuksen syntymäpäivää.”

Hallituksen Covid-19-apu ei saavuta kristittyjä perheitä

Joulujuhlan jälkeen maailmaan iski Covid-19-kriisi. Myös Bijlin ja hänen perheensä täytyi pysyä kotona sulkujen aikana. Bijli opiskeli kotona, mutta taksikuskina työskentelevä Badol ei voinut mennä töihin: ”Minulla ei ollut työtä noin kahteen kuukauteen ja oli todella vaikeaa täyttää perheen tarpeet. Elämme kädestä suuhun, joten ’ei työtä’ tarkoittaa ’ei ruokaa’.”
Kylään saatiin hallituksen apua, mutta sitä ei riittänyt kristityille perheille. Apu jaetaan kylän johtajien kautta, ja he syrjivät niitä, joista eivät pidä.
Teidän rukouksenne ja tukenne avulla Open Doorsin kumppanit saattoivat tarjota perheelle hätäapua. Badol kiittää: ”Ensimmäistä kertaa sain avustusta. Olen siitä onnellinen.”
Sulkuja on helpotettu, mutta taksikuljetuksissa on vielä rajoituksia, eikä kyytejä tarvita entiseen malliin. ”Minulla on hyvin vähän asiakkaita, joten ansaitsen vain puolet siitä mitä ennen Covid-19-kriisiä”, Badol sanoo.

Badol pyytää rukoilemaan perheen terveyden ja turvallisuuden puolesta. Taksikuskien työ on altis onnettomuuksille ruuhkaisilla teillä.
Rukoile lisäksi, että Jumala täyttää kaikki perheen tarpeet ja että he muistaisivat, mitä kuulivat joulujuhlissa: Jumala on heidän kanssaan ja Hän on luvannut, ettei koskaan jätä heitä.

Kun Bijli yksinään piirtää jälleen kuvaa koulupihan tomuun, hän piirtää itsensä viereen miehen, jolla on parta ja iso hymy. Hän muistaa, mitä juhlassa oppi: ”Jeesus on aina kanssani.”

On ihmeellistä, kun saa laulaa Jumalan kunniaksi täysin äänin ilman pelkoa.