Uutiset
24.03.2020

Covid-19-virus: Tilanteesta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa oli 149 vahvistettua koronavirustapausta keskiviikkona 18. maaliskuuta 2020. Tällä hetkellä tilanne on pahin Etelä-Afrikassa (tapausten lukumäärä: 62), Senegalissa (27) ja Burkina Fasossa (20). Neljässä maassa on tähän mennessä vahvistettu 5-10 tapausta: Réunionilla (9), Ruandassa (7), Kamerunissa (5) ja Etiopiassa (5). Viimeisin tartunta on raportoitu Somaliasta.

Asiantuntijat ennustivat, että virus leviäisi Afrikassa siitä syystä, että Kiinan ja Afrikan välillä on paljon liikennettä. WHO kuitenkin kertoo, että alueella toistaiseksi vahvistetut tapaukset ovat satunnaisia tartuntoja, jotka on saatu Italiasta, Ranskasta, Espanjasta ja Saksasta tulleilta ihmisiltä. Samalla järjestö kuitenkin ilmaisi huolensa, ettei alueen muutenkin ylikuormitettujen terveydenhuoltojärjestelmien kapasiteetti riitä reagoimaan pandemiaan. Kun virus alkaa levitä siellä laajalle, ”siitä tulee kova taistelu, koska maiden terveydenhuoltojärjestelmiä ylikuormittavat jo nyt muun muassa malaria, tuhkarokko ja ebola”, kommentoi helmikuussa Michel Yao,, WHO:n hätäoperaatioiden johtaja Afrikassa (lähde: New York Times). Useimmissa maanosan sairaaloissa, lukuun ottamatta suuria kaupunkeja, kuten pääkaupunkeja ja alueellisia keskuksia, ei ole sellaisia teho-osastoja, jotka saattaisivat olla tarpeen koronavirukseen sairastuneiden hoidossa.

Suurin osa alueen maista on sulkenut rajansa matkustajilta, jotka tulevat korkean riskin alueen maista kuten Italiasta, Iranista, Etelä-Koreasta, Espanjasta, Saksasta, Ranskasta, Sveitsistä, Yhdysvalloista, Yhdistyneestä kuningaskunnasta ja Kiinasta. Mutta osa on turvautunut vieläkin raskaampiin turvatoimiin. Esimerkiksi Madagaskar on perunut kaiken sinne saapuvan lentoliikenteen, kun taas Kamerun sulki rajansa 18. maaliskuuta. Länsi-Afrikan maista Ghana on puolestaan ryhtynyt tiukkoihin toimenpiteisiin ja asettanut kaikki ulkomailta saapuvat 14 päivän karanteeniin.

Maailman terveysjärjestössä ollaan silti huolissaan, ettei Afrikka reagoi riittävän nopeasti. Esimerkiksi Burkina Fasossa, jossa tapausten määrä on yksi korkeimmista, on toimittu varsin hitaasti. Hallitus on sulkenut koulut ja yliopistot ja kieltänyt julkiset kokoontumiset, mutta ei ole ollut johdonmukainen, sillä uskonnollisia kokoontumisia saa edelleen järjestää.

WHO:n Afrikan aluejohtaja on kehottanut Afrikan maita toimimaan nopeasti. ”Jokainen maa voi vielä muuttaa tämän pandemian suuntaa kohottamalla valmiuttaan vastata hätätilaan. On vielä mahdollista pitää tapausten lukumäärä pienenä Afrikassa, jos eri maiden hallitukset ryhtyvät voimakkaasti taistelemaan koronavirusta vastaan.”

Open Doors on perunut lähes kaikki työntekijöidensä matkat maaliskuun loppuun saakka. Tämä koskee myös opetus- ja julistustehtäviä. Maiden sisäisiä ja rajojen välisiä turvallisuusoperaatioita täytyy valvoa säännöllisin väliajoin sen varmistamiseksi, että niissä noudatetaan kaikkia WHO:n määräyksiä.

Open Doorsin Afrikan työn johtaja J. P. Pretorius kommentoi asiaa näin: ”Emme pelkää, sillä uskomme Jumalan johtavan ja varjelevan meitä. Tämänhetkinen tilanne vaatii meiltä kuitenkin vaikeita päätöksiä, koska meillä on velvollisuus huolehtia toimintamme piiriin kuuluvien ihmisten hyvinvoinnista ja olla mukana maailmanlaajuisessa pyrkimyksessä estää tämän taudin leviäminen.”

“Vetoamme tukijoihimme, etteivät he unohtaisi vainottua kirkkoa tänäkään aikana. Vainoojat eivät pidä taukoa, ja kristittyjen vainoista raportoidaan edelleen koko alueella. Pyydämme, että jatkatte rukousta työntekijöidemme turvallisuuden puolesta, kun he huolehtivat vainotusta kirkosta tällä alueella epävarmoina aikoina. Pyydämme teitä rukoilemaan koko työmme puolesta yleisemminkin. Monissa maissa ollaan juuri saamassa päätökseen jokin ohjelma, jota nyt arvioidaan tulevaisuuden strategioiden suunnittelemiseksi. Tähän liittyviin koulutuksiin, joissa on mukana paljon ihmisiä, odotetaan nyt pysäytyksiä. Ne puolestaan viivästyttävät ohjelmien viemistä päätökseen.”

Lue lisää vainottujen kristittyjen tilanteesta