Etiopia
33
Miksi maassa vainotaan kristittyjä?
Etiopiassa kristillisillä yhteisöillä on vakavia uskonnonvapausongelmia. Paikalliset viranomaiset ja Etiopian ortodoksikirkko (EOC) kohtelevat tylyimmin kristittyjä, jotka eivät kuulu perinteisiin kirkkoihin. Islamista kääntyneet kristityt erityisesti maan itä- ja kaakkoisosissa ja taustaltaan ortodoksit kristityt kokevat perheidensä, sukujensa ja yhteisöjensä voimakasta painostusta. Muilla alueilla islamistijoukot hyökkäävät kristittyjä vastaan ja heiltä evätään usein yhteisön resurssit, mikä johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen.
Viimeisten kolmen vuoden ajan jatkunut poliittinen väkivalta ja viimeaikaiset konfliktit Tigrayn, Amharan ja Oromian alueilla ovat vaikeuttaneet kristittyjen tilannetta. Moniin kirkkoihin on hyökätty ja ne on tuhottu. Edes kirkkoihin suojautuneet eivät ole olleet turvassa väkivallalta.
Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?
Millaista maassa on elää kristittynä?
Etiopiassa kristittyjen riski joutua vainotuiksi vaihtelee alueen ja hallitsevien voimien mukaan. Esimerkiksi Amharan alueella, Tigrayssa ja osissa Oromiaa Etiopian ortodoksinen kirkko ja viranomaiset kohdistavat kristittyihin voimakasta vainoa. Mikäli näiden alueiden kristityt päättävät lähteä Etiopian ortodoksikirkosta ja liittyä ei-traditionaalisiin kirkkoihin, he kokevat merkittävää uhkaa. Nämä alueet ovat kriisipesäkkeitä, joissa rikkomukset ovat erityisen vakavia. Maan itä- ja länsiosissa islamistinen painostus on yleisempää. Rikkomusten maantieteellinen jakautuminen korostaa vainon monimutkaista ja vaihtelevaa luonnetta eri puolilla maata.
Millaista maassa on elää miehenä?
Kristityt miehet ja pojat kokevat Etiopiassa vakavaa vainoa, mikä ilmenee usein fyysisenä ja henkisenä väkivaltana. Miehet ovat yleensä vastuussa perheensä elättämisestä ja toimivat yhteisön johtajina, joten he joutuvat usein väkivallan kohteiksi silloin, kun halutaan horjuttaa kristittyjen perheitä ja yhteisöjä. Vaino johtaa perheiden pirstoutumiseen ja kokonaisvaltaiseen turvattomuuden tunteeseen.
Miehet joutuvat naisia todennäköisemmin kärsimään fyysisistä hyökkäyksistä ja siirtymään kotiseudultaan. Kansalaislevottomuudet pahentavat näitä ongelmia. Miehiä uhkaa myös asevelvollisuus, ryöstetyksi joutuminen sekä jopa kuolema ratsioissa. Erityisiä kohteita ovat seurakuntien johtajat. Hyökkäyksillä heitä vastaan pyritään heikentämään heidän perheitään ja laajempaa kristillistä yhteisöä.
Myös hallituksen toimet edistävät vainoa erityisesti islamin valta-alueilla, missä miehiä uhkaa vankeusrangaistus ja he kärsivät sekaantumisista seurakunnan asioihin. Pastoreita ja kirkon johtajia pidätetään usein ja kirkkoja suljetaan, mikä aiheuttaa pelkoa ja hämmennystä kristittyjen keskuudessa.
Ääriainekset jahtaavat uusia kristittyjä ja lähetystyöntekijöitä, mikä pakottaa monet heistä pakenemaan kodeistaan. On myös raportoitu, että kristittyjä miehiä houkutellaan naimisiin heidän uskonnonvapautensa hallitsemiseksi, mikä lisää vainoa.
Millaista maassa on elää naisena?
Etiopiassa kristityt naiset ja tytöt kamppailevat uskonnollisen vainon ja sukupuoleen perustuvan väkivallan kovan yhdistelmän kanssa. Konfliktit, elintarvikkeiden puute ja koronapandemia ovat pahentaneet tilannetta. Kriisialueilla naisten pääsy perusterveydenhuollon piiriin on vaikeutunut, mikä tekee heistä entistä haavoittuvampia.
Etiopian rikkaasta kristillisestä perinnöstä huolimatta monet naiset kokevat vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Morsiamen sieppaaminen, joka usein johtaa pakkoavioliittoon ei-kristityn kanssa, on yhä yleistä. Tämä pätee erityisesti maaseutualueilla, missä 40 prosenttia alle 18-vuotiaista tytöistä avioituu varhain. Monet kristityt, erityisesti kristinuskoon kääntyneet teinit saattavat joutua siepatuiksi ja pakotetuiksi naimisiin muslimimiesten kanssa, joskus ilman vanhempiensa suostumusta.
Seksuaalinen väkivalta on myös vakava uhka. Raiskaamista käytetään sosiaalisen kontrollin välineenä, joka leimaa uhrit syvästi ja eristää heidät yhteisöstään. Kristityiksi kääntyneet naiset kokevat erityisen julmaa kohtelua, johon kuuluvat pakkoavioliitot ja perheestä eristäminen.
Nämä vainon muodot syövyttävät voimakkaasti naisten itseluottamusta ja hyvinvointia. Vaikka laki suojelee heitä, perinteiset käytännöt johtavat usein kristityksi kääntyneiden perintöoikeuksien syrjintään, mikä jättää heidät haavoittuvaan asemaan ja syrjäytetyiksi.
Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?
Open Doors toimii paikallisten seurakuntien kautta vahvistaakseen Etiopian kristittyjä. Se järjestää johtajuuskoulutusta, vainosta selviämiseen tähtäävää koulutusta ja toimeentulohankkeita.
Rukoile:
Rukoile erityisesti niiden puolesta, jotka hylkäävät islamin tai Etiopian ortodoksikirkon ja liittyvät toiseen kristilliseen kirkkokuntaan. He voivat kokea ankaraa painostusta.
Pyydä Jumalaa varjelemaan Etiopian epävakailla alueilla asuvia kristittyjä, jotka voivat joutua vainotuiksi, koska seuraavat Jeesusta.
Rukoile, että Etiopian kristityt olisivat yhtä ja omistautuisivat Jeesukselle.
Taivaallinen Isä, tuomme eteesi etiopialaiset kristityt. Pyydämme Sinulta suojelusta, voimaa ja yhtenäisyyttä kaikkien Etiopian kristittyjen keskuuteen. Tukekoon Sinun rakkautesi ja armosi heitä kaikissa koettelemuksissa. Rukoilemme, että he pysyvät lujina uskossaan. Amen.