Selaa World Watch -listan maita

17. sijalla World Watch -listalla

Algeria

WWL 2020: Sijalla 17, pisteitä 73/100
WWL 2019: Sija 22
WWL 2018:
Sija 42
WWL 2017: Sija 46
WWL 2016: Sija 37

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka
Vainon pääsyyt: ääri-islamilaisten painostus, itsevaltaisen hallinnon vainoharhaisuus, yhteisöjen ja etnisten ryhmien välinen vihamielisyys
Vainon taso: erittäin vakava
Väkiluku: 42,7 miljoonaa
Kristittyjä: 129 000
Pääuskonto: sunnilainen islam
Hallitusmuoto: autoritaarinen presidentillinen tasavalta
Johtaja: väliaikainen presidentti Abdelkader Bensalah

2020: Algeria on kahdessa vuodessa noussut sijalle 18 sijalta 42. 

 

Algeriassa kirkko kasvaa erityisesti maan pohjoisosien paimentolaisalueilla. Suurin osa on ensimmäisen sukupolven kristittyjä, joita valtio ja perheenjäsenet painostavat monella tavoin. Kristittyjen rohkaistuminen on osaltaan aiheuttanut ystävien ja yhteisön reaktion.

 

Ainakin kuusi protestanttikirkkoa on suljettu ja kymmeniä muita käsketty sulkemaan ovensa. Algerian Protestanttikirkko (EPA), joka tunnustettiin jo 1974, ei vieläkään ole saanut virallista asemaa, vaikka se täyttää kaikki lain vaatimukset.

 

EPA vaatii jumalanpalveluspaikkoja koskevan sääntelyn ja kääntymisen kieltävien lakien purkamista sekä vapautta tuoda maahan kristillistä materiaalia. Sen mukaan joitakin algerialaisia syrjitään ja syytetään edelleen vain siksi, että he omistavat Raamatun.

Miksi Algeriassa vainotaan kristittyjä?

Algerian lait säätelevät ei-muslimien jumalanpalveluksia. Jumalanpilkkalait tekevät kristityille vaikeaksi uskon jakamisen toistensa kanssa, koska he pelkäävät, että heidän keskustelunsa käsitetään jumalanpilkaksi. Laki kieltää ”muslimin uskon järkyttämisen” tai sellaisten keinojen käyttämisen, joilla ”tavoitellaan muslimin kääntymistä toiseen uskontoon”.

Laajat perhekunnat ja naapurit yrittävät pakottaa käännynnäiset noudattamaan islamilaisia sääntöjä ja seuraamaan islamin riittejä. Paine ja vaara on erityisen korkea maaseudulla ja maan uskonnollisesti konservatiivisilla alueilla. Nämä olivat islamilaisten kapinallisten tukikohtia, kun he taistelivat 1990-luvulla hallitusta vastaan.

Miksi Algerian listaussijoitus on muuttunut?

Väkivallan määrä on kasvanut. Erityisesti kristittyjen väkivaltaiset pidätykset ovat lisääntyneet.

Millaista Algeriassa on elää kristittynä?

Kristittyjen täytyy olla varovaisia uskoa jakaessaan. Kirkoilla on lupa olla olemassa – mutta vain jos ne noudattavat hallituksen sääntöjä. Ne kieltävät kirkoilta raamattutuntien pitämisen, ulkomaalaisten saarnaajien vierailut ja jopa pyhäkoulun pitämisen. Hyvin harvat kirkot suostuvat näihin sääntöihin.

Vaino tulee usein perheenjäsenten taholta, jos muslimitaustaisen henkilön havaitaan kääntyneen kristityksi. Kirkon johtajat raportoivat, että naispuoliset muslimitaustaiset kristityt joutuvat usein kotiarestiin, kun heidän uskonsa huomataan. Heiltä kielletään toisten kristittyjen tapaaminen ja kaikki kontaktit heihin. Heillä ei ole lupaa katsoa TV:tä tai kuunnella radiota, sillä kristilliset kanavat lähettävät Algeriassa ohjelmaa.

Maan arabialueilla vaino on vielä vakavampaa ja käännynnäisillä on tapetuksi tulemisen riski.
Kaikesta tästä huolimatta Algerian kirkko kasvaa. Useimmat Algerian kristityt ovat tulleet uskoon unien, näkyjen ja kristillisten TV- ja radiolähetysten kautta. Kirkot lähettävät tilaisuuksiaan maan ulkopuolelle, josta ne lähetetään takaisin Algeriaan satelliitti-TV:n kautta.

Tositarinoita

Tizi Ouzoun kirkkorakennus oli yhtäkkiä täynnä poliiseja tiistai-iltapäivänä 15. päivä lokakuuta, kun hallitus sulki rakennuksen virallisesti. Kolmetoista kirkkoa Algeriassa – Afrikan suurimmassa maassa – on suljettu vuoden 2018 alusta lähtien. Kuukauden mittaisen Algeria-rukouskampanjan alussa puhuimme Salah Challahin kanssa, joka on Full Gospel -kirkon pastori Tizi Ouzoussa. Kirkko jatkaa toimintaansa kotikirkoissa: ”Olkaa hyvät ja jatkakaa rukoilemista ja hallituksen painostusta”, sanoo pastori.

Miten Open Doors auttaa Algerian kristittyjä?

Open Doors tukee Algerian kirkkoja yhteistyössä paikallisten kumppanien ja kirkkojen kanssa seuraavissa toiminnoissa:

  • Koulutus
  • Kirjallisuuden jakaminen
  • Asianajotoiminta

Open Doors kannustaa rukoilemaan Algerian uskovien puolesta.

Rukoile:

Algerian kirkko elää samanlaista vaihetta kuin oli ensimmäisenä vuosina Kristuksen jälkeen. Ensimmäisten vuosien aikana kirkko levisi nopeasti Pohjois-Afrikassa. Kun islam saapui, kirkko katosi. Vasta Ranskan siirtomaa-aikana kirkko perustettiin uudestaan, lähinnä ei-algerialaisia varten. Viime vuosikymmenien aikana todellinen algerialainen (ja berberien) kirkko syntyi, sillä Jumala alkoi tehdä työtä algerialaisten parissa. Nyt maan kirkkoihin kuuluu vähintään 35 000 kristittyä ja lisäksi on paljon syrjäseuduilla asuvia kristittyjä, joilla ei ole yhteyttä kirkkoon. Rukoile Jumalan valtakunnan leviämistä Algeriassa vainoista huolimatta.

Koska kirkkojen jäsenet ovat suurimmaksi osaksi ensimmäisen sukupolven kristittyjä, kirkon täytyy kiinnittyä Jumalan Sanaan. Rukoile, että paikalliset kirkot vahvistuisivat ja juurtuisivat Jumalan Sanaan. Kiitä Jumalaa niistä kirkoista, jotka panostavat opetuslapseuskoulutukseen. Rukoile, että uudet uskovat koulutettaisiin elämään Jeesuksen opetuslapsina.

Kutsukoon ja lähettäköön Herra ihmisiä levittämään evankeliumia Algeriaan. Satoa on paljon, mutta työntekijät harvassa. Monet kirkot tekevät kaiken mahdollisen ollakseen maan valona ja suolana, mutta Algeria on suuri maa, eikä monissa paikoissa ole ainuttakaan Kristuksen todistajaa.

Rukous Algerian puolesta:

Herra Jeesus, vahvista veljiämme ja sisariamme Algeriassa. Palauta heidän uskonsa ja toivonsa. Suojele kaikkia niitä, joiden täytyy piilottaa uskonsa omilta perheiltään. Anna niiden työn olla hedelmällistä, jotka tukevat Algerian uskovia.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Algeriassa merkittävä vainon lähde on sukulaisten ja naapurien muslimitaustaisia kristittyjä kohtaan osoittama piittaamattomuus, joka vaikeuttaa huomattavasti uskon harjoittamista käytännössä.

Taakkaa lisää raskas byrokratia, joka rajoittaa uskonnonvapautta. Vainoa pahentaa vielä amazighien, eli etnisten berberien, ja arabien välinen jännite. Kirkko kasvaa etenkin amazighien keskuudessa Kabylien alueella. Ahdinkoon tuo oman lisänsä myös ääri-islamin vaikutus alueella.

Vainojen ilmeneminen

Sekä valtio että muu yhteiskunta rajoittavat kristittyjem elämää monin tavoin. Ei-muslimien uskonnonharjoittamista säädellään, ja islaminuskosta luopuminen on lain mukaan kielletty.

Kristityt voidaan tuomita jumalanpilkasta, jos he todistavat uskostaan. Heitä myös ahdistellaan ja syrjitään suuresti arkielämässä. Suku ja naapurit yrittävät pakottaa kääntyneitä noudattamaan islamilaisia tapoja ja rituaaleja.

Painostus ja vaarat ovat erityisen ankaria maaseudulla ja uskonnollisesti konservatiivisemmilla alueilla, joilla esiintyi islamistista liikehdintää 1990-luvulla.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.