Selaa World Watch -listan maita

22. sijalla World Watch -listalla

Algeria

WWL 2019: Sijalla 22, pisteitä 70/100

WWL 2018: Sija 42
WWL 2017: Sija 46

WWL 2017: Sija 37

 

Asukasluku: 41,1 milj. (68 500 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja vainoharhainen itsehallinto

2019: Algeria nousi sijalle 22 sijalta 42. Maan vuositasoinen nousu oli suurempi kuin koskaan.

 

Algeriassa kirkko kasvaa erityisesti maan pohjoisosien paimentolaisalueilla. Suurin osa on ensimmäisen sukupolven kristittyjä, joita valtio ja perheenjäsenet painostavat monella tavoin. Kristittyjen rohkaistuminen on osaltaan aiheuttanut ystävien ja yhteisön reaktion.

 

Ainakin kuusi protestanttikirkkoa on suljettu ja kymmeniä muita käsketty sulkemaan ovensa. Algerian Protestanttikirkko (EPA), joka tunnustettiin jo 1974, ei vieläkään ole saanut virallista asemaa, vaikka se täyttää kaikki lain vaatimukset.

 

EPA vaatii jumalanpalveluspaikkoja koskevan sääntelyn ja kääntymisen kieltävien lakien purkamista sekä vapautta tuoda maahan kristillistä materiaalia. Sen mukaan joitakin algerialaisia syrjitään ja syytetään edelleen vain siksi, että he omistavat Raamatun.

Vainoavat tahot

Algeriassa merkittävä vainon lähde on sukulaisten ja naapurien muslimitaustaisia kristittyjä kohtaan osoittama piittaamattomuus, joka vaikeuttaa huomattavasti uskon harjoittamista käytännössä.

Taakkaa lisää raskas byrokratia, joka rajoittaa uskonnonvapautta. Vainoa pahentaa vielä amazighien, eli etnisten berberien, ja arabien välinen jännite. Kirkko kasvaa etenkin amazighien keskuudessa Kabylien alueella. Ahdinkoon tuo oman lisänsä myös ääri-islamin vaikutus alueella.

Vainojen ilmeneminen

Sekä valtio että muu yhteiskunta rajoittavat kristittyjem elämää monin tavoin. Ei-muslimien uskonnonharjoittamista säädellään, ja islaminuskosta luopuminen on lain mukaan kielletty.

Kristityt voidaan tuomita jumalanpilkasta, jos he todistavat uskostaan. Heitä myös ahdistellaan ja syrjitään suuresti arkielämässä. Suku ja naapurit yrittävät pakottaa kääntyneitä noudattamaan islamilaisia tapoja ja rituaaleja.

Painostus ja vaarat ovat erityisen ankaria maaseudulla ja uskonnollisesti konservatiivisemmilla alueilla, joilla esiintyi islamistista liikehdintää 1990-luvulla.

Selaa World Watch -listan maita