Koronaepidemia on osoittanut, että yhteys sosiaalisessa mediassa voi toimia pelastavana oljenkortena, kun joudumme eristyksiin. Muslimimaassa elävälle Islèmille Jeesuksen etsiminen ja yhteyden luominen kristittyihin oli kuitenkin vaarallinen valinta.

Juuri sairaalasta vapautunut nuori musliminainen etsi kännykällään tietoa Jeesuksesta. Se oli vaarallista. Lähipiiri saattaisi hylätä naisen – jopa tappaa – mikäli he saisivat salaisuuden selville.

Islèm löysi kuitenkin etsimänsä. Kuten Jeremia kirjoitti vuosituhansia aiemmin: ”Koko sydämestänne te minua etsitte, ja minä annan teidän löytää itseni, sanoo Herra.”

Islèm ajatteli olevansa koko Pohjois-Afrikan ainoa kristitty. Alueella elävien muslimitaustaisten uskovien salainen verkosto kasvaa kuitenkin jatkuvasti. Onneksi se löysi hänet.

”Kuvittelin, ettei Pohjois-Afrikassa ole yhtäkään kristittyä.”

Miksi minä?

15-vuotias Islèm joutui sairaalahoitoon itsemurhayrityksen jälkeen. Kotona oli ollut pitkään vaikeaa, ja Islèm pakeni tilannetta ottamalla yliannostuksen lääkkeitä ja viiltämällä ranteensa auki.

”Isäni oli hylännyt meidät toistuvasti, eikä kohdellut äitiäni hyvin. Hän oli väkivaltainen”, Islèm kertoo.

Islèm vietti sairaalassa kaikkiaan kaksi kuukautta. Eristyksissä ollessaan hän alkoi pohtia elämäänsä ja sitä, mihin todella uskoi. Muslimikodin kasvattina hän ei käytännössä tiennyt kristinuskosta mitään. Vuosia aiemmin nähty pätkä kristillistä TV-ohjelmaa oli kuitenkin tehnyt vaikutuksen.

”Sairaalahuoneessa oli ikkuna. Yhtenä yönä näin siitä kuun. Sitä katsellessani kysyin Jumalalta, miksi minä. Miksi loit minut? Jos todella olet Jumala, osoita se minulle.”

Hämmästyttävää kyllä, juuri seuraavana päivänä lääkäri antoi Islèmille luvan lähteä kotiin. Tuolloin nuori nainen oli jo päätöksensä tehnyt: hän etsisi lisää tietoa Jeesuksesta netistä.

”Näin Facebookissa minulle ennestään tuntemattoman sivun, jonka nimessä mainittiin kristityt sekä kotimaani. Ajattelin, että ehkä se oli merkki. Klikkasin itseni sivulle ja lähetin viestin. Halusin nähdä, mitä tapahtuisi.”

Epäilys

Voisi olettaa, että Islèmin yritys päästä yhteyteen maansa kristittyjen kanssa olisi otettu innostuneena vastaan kristittyjen keskuudessa. Kristittyjen ensireaktio oli kuitenkin epäilys. Islèmin profiilitiedoissa korostui hänen islamilainen uskonsa, ja maassa vaikuttavan väkivaltaisen islamin pelko hermostutti maan vähemmistökristittyjä. He olettivat Islèmin olevan islamilaisen valtiovallan vakooja.

Islèm ei kuitenkaan luovuttanut. Hiljalleen häneen alettiin luottaa. Vähitellen myös pastori vakuuttui naisen kiinnostuksen aitoudesta. Yksi merkittävimmistä etapeista Islèmin matkalla Jeesuksen seuraajaksi oli päivä, jona hän sai oman Raamatun. Sen mahdollisti Open Doorsin paikallinen verkosto.

”Pyysin, voisinko mennä heidän kanssaan kirkkoon. He vastasivat, että se sopii.”

Open Doors tukee verkostoa, jossa toimivien kristittyjen tehtävänä on luoda yhteys Jeesusta netin tai sosiaalisen median kautta etsiviin. Raamatun veivät Islèmille eräs nuori nainen ja hänen veljensä. Islèmillä oli tuolloin mielessään paljon kristinuskoon liittyviä kysymyksiä.

”Pyysin, voisinko mennä heidän kanssaan kirkkoon. He vastasivat, että se sopii.”

Kristittyjä koolla

Osaksi seurakuntaa

Kristittyjen maanalaiseen seurakuntaan tutustuminen osoitti Islèmille, ettei hän ollut uskossaan yksin.

”Kirkossa oli mahtavaa! Tuntui kuin pastori olisi vastannut juuri niihin kysymyksiin, joita olin jo sairaalassa pohtinut. Sinä päivänä minusta tuli kristitty”, Islèm kertoo.

Islèm oli nyt löytänyt hengellisen kodin, Jeesuksen antaman rauhan sekä yhteisön, johon kuulua. Hänen kääntymyksensä jäi kuitenkin salaisuudeksi hänen omalle perheelleen. Islèmiä pelotti, mitä tapahtuisi, jos hänen isänsä saisi tietää tyttärensä uskosta. Erään kerran Islèm oli jo kertomaisillaan asiasta isälleen.

”Ajattelin kuitenkin, että jos sanoisin yhtään enemmän, isäni tappaisi minut.”

Islèm tiesi, että häntä pidettäisiin petturina. Pohjois-Afrikassa islamista pois kääntymisen ajatellaan tuottavan koko perheelle häpeää. Avoimesti kristityksi kääntyneiden kohtalona on luopion leima, josta seuraa hylkääminen, vankeus ja jopa tapetuksi tuleminen. Siksi Islèm on yksi monista salakristityistä.

Salaisille kristityille uskossa kasvaminen olisi lähes mahdotonta, jos he eivät saisi ulkopuolista rohkaisua ja opetusta. Vaino musertaa. Monelta taholta tulevan paineen alla osa salakristityistä palaakin islaminuskoon.

Maailman horjuessa parhaillaan koronapandemian kourissa, salassa elävillä kristityillä on entistä vaikeampaa. Monet ovat nyt entistä eristetympiä.

Myös Islèm elää jatkuvan jännitteen keskellä, hän tietää uskonsa Jeesukseen asettavan hänet vaaraan – jopa oman perheensä taholta. Siksi Open Doorsin tarjoama tuki on pelastava oljenkorsi.

Lue lisää eristyksissä elävistä vainotuista kristityistä..

https://www.youtube.com/watch?v=ByuJUDe8ETE&list=PLwmtNn61RMYmtEyI-wfuibOitWdk_iIAu&index=3&t=7s