Uutiset
18.11.2020

Algeria: Protestanttiset kirkot pyytävät rukousta

Lokakuussa algerialainen protestanttisten kirkkojen yhteenliittymä kutsui kansainväliseen rukouspäivään Algerian kristittyjen puolesta, raportoi kristittyjen uskonnonvapautta puolustava järjestö Middle East Concern.

Algerian kaksi suurinta protestanttista kirkkoa Tizi-Ouzoussa ja Makoudassa suljettiin viime vuonna 15. lokakuuta. Ihmisiä poistettiin rakennuksista väkisin ja joitakin pidätettiin. Tämä on kirkkojen mukaan ollut kriisin käännekohta. Tänä vuonna tapahtuneen muistoksi pidettiin kansainvälinen rukouspäivä 18. lokakuuta.

Elokuussa Tizi-Ouzoun hallinto-oikeus eväsi pyynnön kirkkojen uudelleen avaamisesta. Oikeuden mukaan kirkkojen sulkeminen oli luvallista, koska Algeriassa on voimassa vuonna 2006 säädetty laki, jonka mukaan muut kuin muslimit tarvitsevat luvan käyttääkseen rakennusta jumalanpalvelukseen. Samana vuonna perustettu kansallinen komissio, jonka pitäisi käsitellä hakemukset, ei ole toistaiseksi antanut lupaa yhdellekään sitä hakeneelle kirkolle.

Kirkot ovat siksi alkaneet vuokrata rakennuksia ja tiedottaa niiden käytöstä paikallisille viranomaisille, MEC kertoo. Viime vuoden elokuussa hallitus käski viranomaisia pistämään maan ”kumoukselliset” protestanttiset kirkot kuriin kovalla kädellä.

13 kirkkoa on tällä hetkellä suljettuna. Algerian protestanttisten kirkkojen verkosto, 45 protestanttisen kirkon kattojärjestö, on kutsunut kristittyjä maailmanlaajuiseen rukoukseen Algerian kirkon puolesta.

Open Doors on pyytänyt Algerian hallitusta avaamaan uudelleen kaikki suljetut kirkot, vetämään pois niihin kohdistuvat oikeusjutut ja varmistamaan, että ei-islamilaisen jumalanpalveluksen komissio saadaan toimintakykyiseksi ja että se käsittelee hakemukset tehokkaasti ja oikeudenmukaisesti.

Algeria

– WWL 2020 sija: 17 (vuonna 2019: 22)
– Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, hallinnon vainoharhaisuus ja etninen vihamielisyys
– Väkiluku: 42,7 miljoonaa
– Uskonto: 129 000 kristittyä (0,3%), joista suurin osa kuuluu itsenäisiin seurakuntiin, 98,3% muslimeja