Selaa World Watch -listan maita

2. sijalla World Watch -listalla

Afganistan

WWL 2021: Sijalla 2, pisteitä 94/100
WWL 2020: Sija 2
WWL 2019: Sija 2
WWL 2018: Sija 2
WWL 2017: Sija 2
WWL 2016: Sija 3

 

Alue: Aasia
Vainon pääsyyt: etninen vihamielisyys, islamistinen sorto, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio
Vainon taso: äärimmäisen vakava
Väkiluku: 37,2 miljoonaa
Kristittyjen määrä: muutamia tuhansia
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: presidentillinen islamilainen tasavalta
Johtaja: Ashraf Ghani Ahmadzai

Miksi Afganistanissa vainotaan kristittyjä?

Afganistan koostuu yhteiskuntana heimoyhteisöistä. Uskollisuus perhettä, klaania ja heimoa kohtaan on näin ollen äärimmäisen tärkeää. Islam nähdään osana afgaani-identiteettiä ja islamista luopuminen taas perheen ja yhteisön pettämisenä. Islamista luopuminen on myös laitonta. Korkeimmat pistemäärät viidessä kuudesta eri elämänalueilla ilmenevästä vainotyypistä kuvastavat sitä tosiasiaa, että Afganistanissa on mahdotonta elää julkisesti kristittynä.

Militanttien islamistiryhmien valta kasvaa Afganistanissa jatkuvasti. Taleban-liike on vallassa tai taistelee siitä yhä useammalla alueella. Islamistinen hallinto vainoaa vähemmistöjä.

Miksi Afganistanin listaussijoitus ei ole muuttunut?

Afganistanissa kristityt joutuvat kestämään yhtä äärimmäistä painostusta kuin Pohjois-Koreassa. Vainoa toteutetaan eri tavoin ja eri tahoilta. Myös kristittyjen kokema väkivalta on Afganistanissa lähes yhtä rajua kuin Pohjois-Koreassa.

Hyvin korkea väkivallan taso kuvaa kapinallisuuden lisääntymistä: Taliban kontrolloi yhä laajempia alueita, ja tappioistaan huolimatta myös ISIS lietsoo edelleen väkivaltaa.

Väkivaltaisuuden lisääntymiseen vaikuttivat myös Afganistanin sisäiset rauhanneuvottelut, jotka tarjosivat eri ryhmille mahdollisuuksia alueellisten voittojen vahvistamiseen ja voiman keskittämiseen.

Väkivallan taso on hieman lievempi viime vuoteen verrattuna, mutta se ei ole välttämättä merkki siitä, että kristityt kohtaisivat vähemmän väkivaltaa. Kapinallisten hallitsemilta alueilta on nimittäin yhä vaikeampi saada yksityiskohtaisia raportteja kristittyjen oloista.

Millaista Afganistanissa on elää kristittynä?

Kristittyjen on Afganistanissa pidettävä uskonsa ehdottoman salassa. Ne, jotka paljastuvat uskoviksi, saatetaan lähettää mielisairaalaan, sillä perheissä uskotaan, ettei järkevä ihminen halua jättää islamia. Perheenjäsenet tai ääri-islamistit, kuten talebanit, saattavat pahoinpidellä tai jopa tappaa kristityn.

Miten Open Doors auttaa afganistanilaisia kristittyjä?

Open Doors tukee alueen kristittyjä kutsumalla maailmanlaajuista seurakuntaa rukoukseen: sisällissodan, ääriliikkeiden leviämisen, elintarvikepulan ja pandemian vaikutusten myötä Afganistan ja sen pieni kristittyjen joukko tarvitsevat rukousta enemmän kuin koskaan.

 

Afganistanilaisten kristittyjen ajatuksia

“Vain Jumala tietää, kuinka selviämme päivästä toiseen. Hän tietää, sillä Hän on huolehtinut meistä hellästi. Mutta kuolemaan ympärillämme olemme väsyneitä.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Afganistan määrittelee itsensä perustuslaissa islamilaiseksi valtioksi. Tämän vuoksi muut uskonnot nähdään vieraina ja viranomaiset suhtautuvat vihamielisesti pieneenkin merkkiin kristinuskosta. Sama pätee vielä enemmän etnisten ryhmien päälliköihin, uskonnollisiin johtajiin ja tavallisiin kansalaisiin.

Heimoyhteisöillä on usein suurempi vaikutusvalta kuin valtiolla. Jos joku kääntyy kristityksi, sitä pidetään yhteisön hylkäämisenä. Usein kristityksi kääntymisen katsotaan häpäisevän koko suvun, jolloin perheenjäsenet tekevät kaikkensa joko palauttaakseen perheenjäsenensä islamiin tai sovittaakseen häpeän. Lisäksi radikaalit islamistiset aseistetut ryhmät, kuten Isis ja Taliban, laajentavat jatkuvasti vaikutusvaltaansa ja hallitsevat jo n. 40 % valtiosta.

Vainojen ilmeneminen

Kaikki Afganistanin kristityt ovat käännynnäisiä eivätkä voi ilmaista uskoaan avoimesti missään tilanteessa. Kabulissa on pieni kristillinen maahanmuuttajayhteisö, mutta hekin voivat kokoontua vain tiukasti vartioidulla diplomaattisella vyöhykkeellä. Koska yhteisö on irrallinen muusta Afganistanista, sen tilanne ei vaikuttanut WWL:n pisteytykseen.

Usein käännynnäiset luokitellaan mielenvikaisiksi, koska ”eihän kukaan täysjärkinen edes harkitsisi islamista luopumista”. Jos heitä ei saada palaamaan islamiin, heidät saatetaan sulkea psykiatriseen sairaalaan. Naapurit ja ystävät saattavat piestä heidät tai tuhota heidän talonsa. Jotkut perheet voivat jopa tappaa kristityksi kääntyneen sukulaisensa. Toisaalta joskus koko perhe kääntyy kristinuskoon nähdessään, miten Kristuksen voima muuttaa heidän läheisensä elämän. Tämänkin täytyy kuitenkin tapahtua täysin salassa.

Ankaran painostuksen vuoksi joidenkin kristittyjen on paettava maasta.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita