Selaa World Watch -listan maita

2. sijalla World Watch -listalla

Afganistan

WWL 2020: Sijalla 2, pisteitä 93/100

WWL 2019: Sija 2
WWL 2018: Sija 2
WWL 2017: Sija 2
WWL 2016: Sija 3

 

Alue: Aasia
Vainon pääsyyt: etninen vihamielisyys, islamistinen sorto, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio
Vainon taso: äärimmäisen vakava
Väkiluku: 37,2 miljoonaa
Kristittyjen määrä: muutamia tuhansia
Pääuskonto: islam
Hallitusmuoto: presidentillinen islamilainen tasavalta
Johtaja: Ashraf Ghani Ahmadzai

Miksi Afganistanissa vainotaan kristittyjä?

Afganistan koostuu yhteiskuntana heimoyhteisöistä. Uskollisuus perhettä, klaania ja heimoa kohtaan on näin ollen äärimmäisen tärkeää. Islam nähdään osana afgaani-identiteettiä ja islamista luopuminen taas perheen ja yhteisön pettämisenä. Islamista luopuminen on myös laitonta. Korkeimmat pistemäärät viidessä kuudesta eri elämänalueilla ilmenevästä vainotyypistä kuvastavat sitä tosiasiaa, että Afganistanissa on mahdotonta elää julkisesti kristittynä.

Militanttien islamistiryhmien valta kasvaa Afganistanissa jatkuvasti. Taleban-liike on vallassa tai taistelee siitä yhä useammalla alueella. Islamistinen hallinto vainoaa vähemmistöjä.

Miksi Afganistanin listaussijoitus on muuttunut?

Maan väkivaltapisteet ovat laskeneet vuoden 2019 World Watch -listauksesta (10,6 pistettä) vuoden 2020 listaukseen (10,0 pistettä) nähden. Muutos johtuu siitä, että riittävän tarkkojen tietojen saaminen kapinallisalueilta oli vuoden 2020 listauksen osalta aiempaa vaikeampaa. Väkivalta kristittyjä kohtaan on Afganistanissa yhä vakavaa, mutta käännynnäisiin kohdistetut toimenpiteet riippuvat heidän perheistään.

Millaista Afganistanissa on elää kristittynä?

Kristittyjen on Afganistanissa pidettävä uskonsa ehdottoman salassa. Ne, jotka paljastuvat uskoviksi, saatetaan lähettää mielisairaalaan, sillä perheissä uskotaan, ettei järkevä ihminen halua jättää islamia. Perheenjäsenet tai ääri-islamistit, kuten talebanit, saattavat pahoinpidellä tai jopa tappaa kristityn.

Miten Open Doors auttaa afganistanilaisia kristittyjä?

Työmme arkaluonteisuuden vuoksi, sekä yhteistyökumppaneidemme ja auttamiemme ihmisten turvallisuuden tähden, emme voi paljastaa Persianlahden alueen maiden tietoja. Voimme kuitenkin kertoa, että Open Doors on aktiivinen toimija kyseisellä alueella. Toimimme yhteistyöseurakuntiemme kanssa ALIVE-verkoston välityksellä. Emme kuitenkaan voi paljastaa tarkemmin, millaista työmme on.

Esimerkkejä alueen projekteista:

  • Rohkaisuun, rukoukseen ja läsnäoloon liittyvä työ
  • Pastoraalinen huolenpito
  • Lukutaitotyö
  • Kristillisen materiaalin jakaminen
  • Raamattukurssit
  • Naistentyö
  • Avustaminen lakiasioissa
  • Ammatilliseen koulutukseen liittyvät kehitysyhteistyöprojektit

Kuinka voin auttaa afganistanilaisia kristittyjä?

Tukemalla rahallisesti, mikäli se on mahdollista. Open Doors selvittää vaihtoehtoja avustusten toimittamiseksi alueelle. Taloudellisen avustuksen kohdistaminen suoraan afgaanikristityille ei ole tarpeeksi hienovarainen tapa toimia. 

Rukoile:

Islamista kääntyneet kristityt kohtaavat ankaraa vainoa ja painostusta perheidensä ja naapureidensa taholta. Sen tavoitteena on saada kristitty luopumaan uskostaan. Perheestä riippuen kristityt saattavat joutua pelkäämään jopa henkensä puolesta. Julkisesti kristittynä on mahdotonta elää. Rukoile afgaanikristityille rohkeutta ja suojelusta.

Rukous Afganistanin puolesta:

Jeesus, kiitos, että afgaanit tulevat luoksesi huolimatta äärimmäisestä vainosta, jota joutuvat kohtaamaan. Auta Afganistanin uskovia loistamaan Sinun todistajinasi jokapäiväisessä elämässään. Suojele ja vahvista niitä, jotka joutuvat perheensä ja yhteisönsä vainoamiksi. Anna viisautta niille, jotka auttavat salassa eläviä afgaanikristittyjä.

Open Doorsin perustanut veli Andreas toteaa: “Rukouksemme vievät meidät sinne, minne itse emme voi mennä. Kaikki rajat, vankilan muurit ja ovet aukeavat, kun rukoilemme.”

Afganistanilaisten kristittyjen ajatuksia

“Vain Jumala tietää, kuinka selviämme päivästä toiseen. Hän tietää, sillä Hän on huolehtinut meistä hellästi. Mutta kuolemaan ympärillämme olemme väsyneitä.”

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...
closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Afganistan määrittelee itsensä perustuslaissa islamilaiseksi valtioksi. Tämän vuoksi muut uskonnot nähdään vieraina ja viranomaiset suhtautuvat vihamielisesti pieneenkin merkkiin kristinuskosta. Sama pätee vielä enemmän etnisten ryhmien päälliköihin, uskonnollisiin johtajiin ja tavallisiin kansalaisiin.

Heimoyhteisöillä on usein suurempi vaikutusvalta kuin valtiolla. Jos joku kääntyy kristityksi, sitä pidetään yhteisön hylkäämisenä. Usein kristityksi kääntymisen katsotaan häpäisevän koko suvun, jolloin perheenjäsenet tekevät kaikkensa joko palauttaakseen perheenjäsenensä islamiin tai sovittaakseen häpeän. Lisäksi radikaalit islamistiset aseistetut ryhmät, kuten Isis ja Taliban, laajentavat jatkuvasti vaikutusvaltaansa ja hallitsevat jo n. 40 % valtiosta.

Vainojen ilmeneminen

Kaikki Afganistanin kristityt ovat käännynnäisiä eivätkä voi ilmaista uskoaan avoimesti missään tilanteessa. Kabulissa on pieni kristillinen maahanmuuttajayhteisö, mutta hekin voivat kokoontua vain tiukasti vartioidulla diplomaattisella vyöhykkeellä. Koska yhteisö on irrallinen muusta Afganistanista, sen tilanne ei vaikuttanut WWL:n pisteytykseen.

Usein käännynnäiset luokitellaan mielenvikaisiksi, koska ”eihän kukaan täysjärkinen edes harkitsisi islamista luopumista”. Jos heitä ei saada palaamaan islamiin, heidät saatetaan sulkea psykiatriseen sairaalaan. Naapurit ja ystävät saattavat piestä heidät tai tuhota heidän talonsa. Jotkut perheet voivat jopa tappaa kristityksi kääntyneen sukulaisensa. Toisaalta joskus koko perhe kääntyy kristinuskoon nähdessään, miten Kristuksen voima muuttaa heidän läheisensä elämän. Tämänkin täytyy kuitenkin tapahtua täysin salassa.

Ankaran painostuksen vuoksi joidenkin kristittyjen on paettava maasta.

Selaa World Watch -listan maita

Afganistan

Paljastumisen pelossa monet kristityt vanhemmat salaavat uskonsa lapsiltaan. Rukoillaan, että heille avautuisi turvallisia mahdollisuuksia kertoa...

Afganistan

Perhe, ystävät ja naapurit painostavat islamista kristinuskoon kääntyneitä luopumaan uskostaan. Osa heistä on hengenvaarassa. Elämä...

Afganistan

Pieni kristityksi kääntyneiden afgaanien joukko joutuu pysyttelemään piilossa. Paheneva väkivalta luo yleistä turvattomuutta eikä näkyvissä...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.