Open Doors kouluttaa pyhäkoulunopettajia Indonesiassa

 
Muiden vähemmistöjen tapaan kristityt lapset Indonesiassa joutuvat koulussa kiusatuiksi ja saavat muita huonompia arvosanoja, ja monet pakotetaan opiskelemaan islamia. Monet ovat kääntyneet islamiin.

-Olemme tähän osittain syypäitä, koska emme ole ravinneet tarpeeksi heidän uskoaan, toteaa eräs paikalliskirkon johtaja.

Alda, 27, kahden lapsen äiti ja pyhäkoulunopettaja, asuu syrjäseudulla.  Hän ei ollut koskaan saanut kirkossaan opastusta pyhäkoulunopettajana. Kun Open Doors järjesti Aldan asuinalueella koulutuksen, hän oli innoissaan saamastaan mahdollisuudesta.

-Opin tekemään opetussuunnitelman ja räätälöimään tunnit lasten ikätason mukaan. Opin myös käyttämään erilaisia apukeinoja lasten mielenkiinnon ylläpitämiseen ja helpottamaan raamattuopetuksen ymmärtämistä. Koulutuksessa ymmärsin, että lapsen ensimmäiset viisi vuotta ovat oppimisen kannalta merkityksellisimmät.

Pyhäkoulun opettajia oppimassa käytännön kautta
Alda on esimerkki monista indonesialaisista pyhäkoulunopettajista, joilla on hyvin vähäiset tiedot kirkon lapsityöstä. Monilla syrjäseuduilla sijaitsevilla kirkoilla ei ole kunnollista opetussuunnitelmaa tai tarvikkeita opetukseen. Tämä on johtanut siihen, että monet lapset ovat kääntyneet islamiin parempien työpaikkojen, koulutuksen tai elämänkumppanin toivossa. Joitakin vuosia sitten kokonainen kristitty kylä kääntyi islamiin saadakseen riisiä, nuudelia ja käytettyjä vaatteita.
Muslimilapsia Indonesiassa
 
Open Doorsissa on ymmärretty, että pysyäkseen tulevaisuudessa elävänä Indonesian kirkon tulee vahvistaa lapsia uskossa nyt. Yksi tehokkaimmista tavoista on kouluttaa pyhäkoulunopettajia. Tavoitteena on vahvistaa kirkkoa kestämään vainoa kouluttamalla opettajia erityisesti syrjäseuduilla ja uskonnollisesti vihamielisillä alueilla. Vuodesta 2016 lähtien 530 pyhäkoulunopettajaa on saanut koulutuksen, jonka aihealueita ovat muunmuassa lapsen johdattaminen Kristuksen luo, kuinka olla luova pyhäkoulun opettaja ja lasten valmistaminen lähetykseen. Pyhäkoulunopettajia on myös valmennettu opettamaan lapsille kristinuskon perusteet sekä se, mitä Raamattu sanoo kristittyihin kohdistuvista vainoista.

Harjoittelu on opettavaista, inspiroivaa, ja ennen kaikkea Hauskaa

Open Doors menee matkojen päähän saavuttakseen syrjäseuduilla asuvat pyhäkoulun opettajat. Usein tämä tarkoittaa matkaa läpi viidakon, yli vuorten tai halki merten hengenvaarallisissa olosuhteissa.

-Yhdellä matkoistamme jouduimme rajuun myrskyyn. Korkeat aallot heittelehtivät alustamme. Matkustajat oksensivat, jotkut veisasivat, ja toiset huusivat Jumalaa apuun. Saavuimme määränpäähän turvassa ja ehjinä. Olin peloissani. Kokemus kuitenkin vahvisti, että Jumala on aina kanssamme, pahimmilla hetkilläkin, täyttääkseen tehtävänsä, muistelee eräs Open Doorsin työntekijä.

Osallistujien todistuksia

Vaaralliset matkat eivät ole turhia. Seuraavat todistukset kertovat, että pienet askelet lapsityössä voivat olla isoja harppauksia Indonesian kirkon tulevaisuudessa.

 

”Nyt pyhäkoulunopettajilla kirkkossani on parempi käsitys lapsista ja he suhtautuvat heihin kärsivällisemmin ja lempeämmin. He rakastavat lapsia nyt vilpittömämmin. Lapset todella hyötyvät muutoksesta. He peilaavat opettajien rakastavaa asennetta ja tulevat innokkaammin pyhäkouluun. Kiitos! Olemme kiitollisia läsnäolostanne Acehissa. Jeesus teitä siunatkoon.” – CR, 43, äiti ja Acehin kirkon lapsityön johtaja

 

 

”Koulutuksen ansiosta opin kertomaan lapsille ilosanomaa Jeesuksesta, opettamaan heitä ja käyttämään apukeinoja opetuksessa sekä lisäksi uusia laululeikkejä. Nämä ovat olleet hyödyllisiä, koska toivon tulevani paremmaksi opettajaksi ja tarinankertojaksi. Koulutus on haastanut minua rakastamaan lapsia aidosti ja rakentamaan heidän kanssaan hyvät suhteet. Toiveeni on, että nämä lapset tulevat tuntemaan Jumalan ja tulevat paremmiksi ihmisiksi ja hyviksi esimerkeiksi perheissään. Jatkakaa hyvää työtänne, jotta yhä usempi tulisi siunatuksi.” – Wed, 31, Länsi-Sumatra

 

 

”Ryhdyin pyhäkoulunopettajaksi viisi vuotta sitten, koska halusin tehdä jotakin hyödyllistä lasten hyväksi. Open Doorsin kurssi oli ensimmäinen koulutukseni. Arvostan erityisesti opetusta apuvälineiden käytöstä, laululeikeistä sekä lasten sitouttamisesta pyhäkoulussa. Nyt he etsivät itse raamatunkohtia, ku aiemmin opettaja vain luki heille Raamattua. He myös erottavat jo toisistaan Vanhan ja Uuden testamentin. Olen innokas oppimaan uutta, jotta voin olla ohjaamassa lapsiamme kohti parempaa tulevaisuutta.” – Hotmaida, 44, äiti, myyjä ja pyhäkoulun opettaja, Aceh

 

 

”Opin, että pyhäkoulunopettajana minun pitää olla valmis uhraamaan sekä aikaani että rahaani. Ostan esimerkiksi omilla rahoillani pieniä lahjoja ja yllätyksiä motivoidakseni lapsia. Viikolla lapset tulevat myös kotiini ja autan heitä kotiläksyissä. Toivon, että heistä kasvaa hyviä, Jumalaa pelkääviä ihmisiä, jotka kunnioittavat vanhempiaan ja muita ihmisiä.”   – Lenny, 35, äiti, maanviljelijä ja pyhäkoulun opettaja, Aceh

 

 

”Aiemmin pidin pyhäkoulua suurella innolla ja halulla palvella lapsia mutta ilman taitoja. Koulutuksessa opettelimme suunnittelemaan aiheet ja tavoitteet. Lisäksi löysin pyhäkoulunopettajana uuden roolin seuraavan sukupolven muokkaajana. Kiitos Open Doorsille työstänne. Tiedän, että tulonne tänne on uhraus, mutta jatkakaa hyvää työtänne Indonesian lasten eteen.” – Eka, 28, peruskoulun- ja pyhäkoulunopettaja

 

Lähde

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...