Uutiset
14.10.2018

Muslimijoukkojen hyökkäykset koptikirkkoon estävät kirkon laillistamisen ”turvallisuussyistä”

Egyptissä, Minyan kuvernoraatissa, Sultan Pashan kylässä sijaitsevan koptiyhteisön kirkko jouduttiin sulkemaan heinäkuussa 2018. Vielä senkin jälkeen yhteisö on ollut useiden paikallisten muslimien hyökkäysten ja heidän vihamielisyytensä kohteena.

Ennen ensimmäistä hyökkäystä 13. heinäkuuta muslimit protestoivat viikon ajan, kun levisi huhu, että koptit olivat hakeneet kirkolleen laillista asemaa elokussa  2016 säädetyn lain perusteella. Kaksi vuotta sitten Egyptin parlamentti hyväksyi lain kristittyjen jumalanpalvelusrakennusten rakentamisesta. Se myöntää kirkoille samat oikeudet kuin moskeijoilla on.

24. elokuuta muslimijoukko hyökkäsi kirkkoon Minyassa neljännen kerran sitten heinäkuun. “He heittivät kirkkoa kivillä ja tiilillä, mikä rikkoi CCTV-kameroita kirkon seinällä ja portilla”, kertoo Malak Fayez, paikallinen kristitty. ”Sitten he siirtyivät taloon, mihin nykyisin kokoonnumme rukoilemaan ja jatkoivat kivien heittelyä huutaen ’Allahu akbar’ [”Allah on suurin’]sekä laulaen vihamielisiä iskulauseita, kuten ’emme halua yhtään kirkkoa kyläämme’ ja ’emme anna teidän rukoilla missään kylässämme’, jatkaa Fayez. Hänen mukaansa turvallisuusjoukot hajoittivat väkijoukon. Kolme mielenosoittajaa pidätettiin, mutta heidät vapautettiin heti seuraavana päivänä.

Poliisin passiivisuus ja välinpitämättömyys hyökkääjiä kohtaan on aiheuttanut suuttumusta koptien keskuudessa. ”Kun poliisi vapautti nämä kolme muslimia, kauhun ja surun tunne on vallannut meidät kaikki, sillä meillä ei ole enää pelotteita ääri-ajattelijoita vastaan”, kertoo eräs toinen paikallinen kristitty.

Koptit ovat kokeneet myös muunlaista häirintää. ”Koptien omistamien peltojen kasveja on tuhottu, kastelupumppuja vahingoitettu, ja karjasuojia poltettu. Jos poliisille on ilmoitettu, mitään ei ole tapahtunut. Ketään ei ole pidätetty tai rangaistu,” Fayez kertoo.

Luxorissa asuva ihmisoikeusaktivisti kertoi siellä tapahtuneen samankaltaisen välikohtauksen jälkeen, että kristittyjen vastustajat toimivat, koska heitä ei rangaista siitä. ”Kun koptikirkkojen laillistamisprosessi pysähtyy muslimien väliin tulon vuoksi,  se on kiusaamista – ei vain koptien vaan myös valtion.

Ennen elokuun 2016 lain hyväksymistä yli 3500 kirkkorakennusta odotti laillistamista, jotkut niistä jo yli 20 vuotta. Keskustelu epäkohdan oikaisemisesta on jatkunut tuloksettomana 1970-luvulta lähtien. Helmikuussa ja huhtikuussa 2018 laillistettiin yhteensä 219 kirkkoa tai kirkon tapaista rakennusta. Tämän vuoden tammikuussa Egyptin asuntoministeriö ilmoitti, että kristityt saavat kokoontua kirkoissa, joiden lupahakemus on vireillä.

Sultan Pashan koptikirkon laillistamishakemus on pysäytetty levottomuuksien takia. Uusi laki edellyttää kuvernöörin ja poliisin hyväksyntää. Poliisin mukaan turvallisuustilanne  ei salli kirkon avaamista.

Lähde